ANALIZĂ Competiția pentru Capitală. De ce liberalii vor avea un rol major în alegerea învingătorului

Sursă foto: Facebook

Nicușor Dan este primul în intențiile de vot ale bucureștenilor, urmat la mică distanță de Gabriela Firea, potrivit unui sondaj CURS realizat în perioada 9-23 februarie. Unu din trei locuitori din Capitală este mulțumit de activitatea actualului primar general. În topul intențiilor de vot pentru partide, PSD este pe primul loc, urmat de Alianța Dreapta Unită.

Pe primele trei poziții în intenția de vot a electoratului se află așadar Nicușor Dan (36%), Gabriela Firea (33%) și Sebastian Burduja (8%).

Nicușor Dan

Datele sondajului CURS confirmă că ne-am putea îndrepta către o reeditare a finalei electorale din 2020, atunci când Nicușor Dan reușea să o învingă la mustață pe Gabriela Firea, la vremea respectivă, edilul Capitalei. Diferența fundamentală față de anul 2020, e că Nicușor Dan nu se mai bucură astăzi de susținerea PNL. Cum candidatul PNL ar obține undeva la 8%, liberalii au un avantaj enorm, jucând rolul de „kingmaker”, adică cel care poate să facă cărțile.

Nereușitele lui Nicușor Dan în calitate de edil sunt cele responsabile pentru declinul edilului în intenția de vot, dar și pentru decizia liberalilor de a-l abandona pe acesta. Până la alegerile locale din vară nu este deloc exclus ca Gabriela Firea să treacă în fața lui Nicușor Dan în intenția de vot.

Nicușor Dan s-a făcut „remarcat” în acest mandat mai degrabă prin lipsa realizărilor. Deși a promis că va decongestiona traficul din București, prin semafoare inteligente și alte mijloace, realitatea e că Bucureștiul rămâne una dintre cele mai aglomerate capitale din lume. Spațiile verzi continuă să fie o problemă, iar termoficarea promisă de Nicușor Dan a lăsat în frig mii de bucureșteni în iernile trecute. Aici mai merită să amintim și lipsa desăvârșită a pistelor de biciclete din capitală. Mai mult, Dan a intrat în conflict și cu liberalii de la alte sectoare. De pildă, Ciprian Ciucu spunea că edilul blochează în mod constant proiectele sale. Nu e de mirare că liberalii au decis să-i retragă sprijinul politic.

Nicușor Dan pare să fie unul dintre cei mai săraci edili din România. Cel puțin așa reiese din declarația de avere. Are un teren cumpărat de către el în 2007 în Brașov. Acesta are 7.640 de metri pătrați și este intravilan. Mai departe nu are nici măcar un apartament sau casă de locuit pe numele său. Ce are din plin, Nicușor Dan, sunt datoriile către bănci și persoane fizice. Astfel, acesta are un credit la Garanti Bank care este scadent în 2032 și care are o valoare de 100.000 de euro. Mai are un credit la o persoană fizică care este scadent în 2023 și a cărui valoare este de 27.000 de euro.

Sebastian Burduja

Sebastian Burduja, omul care de-a lungul timpului s-a profilat drept principal critic al edilului de la Sectorul 1, Clotilde Armand, se profilează drept candidat PNL la primăria Capitalei. Totuși, așa cum arată sondajele candidatura separată a lui Burduja ar face mai degrabă ca lupta dintre Nicușor Dan și Gabriela Firea să fie una crâncenă. Cum alegerile locale se decid într-un singur tur, candidații nu trebuie să caute o majoritate electorală. Lupta se dă pe resursele partidelor.

Nu este însă exclus ca liberalii să decidă în ultimul moment să susțină candidatul PSD, în logica alianței existente între cele două partide la nivel central. Cu sprijinul PNL, candidatul PSD ar câștiga detașat alegerile (41%). Burduja momentan nu pare a fi candidatul care să-l răstoarne de unul singur pe Nicușor Dan și care să poată să facă posibilă o finală PNL – PSD pentru Primăria Capitalei.

Din punctul de vedere al studiilor, Sebastian Burduja stă mult mai bine decât Dan și Firea. Acesta a absolvit cursurile Colegiului Național Mihai Viteazul din București. De asemenea, a absolvit Universitatea Stanford din Statele Unite, ca membru al Phi Beta Kappa Society⁠ cu specializarea principală în Politică și sub-specializări în Economie și Sociologie. Din 2008 până în 2011, și-a continuat studiile la Universitatea Harvard, fiind David Rubenstein⁠ Fellow și absolvind în paralel două programe de masterat: MBA la Harvard Business School și MPP la Harvard Kennedy School of Government. În 2016 devine doctorand la Academia de Studii Economice și în 2019 obține titlul de Doctor în Economie și Afaceri Internaționale cu calificativul „Summa Cum Laude”.

Burduja deține 2 terenuri agricole și două apartamente și o casă de locuit, aceasta în SUA, potrivit declarației sale de avere. El mai are totodată două autoturisme, un Chrysler CORDOBA și o Honda CBR. Deține de asemenea ceasuri și bijuterii în valoare de 9000 de euro.

Gabriela Firea

Așa cum era de așteptat, fostul edil, Gabriela Firea are în continuare o masă de susținători importantă la nivelul Capitalei, în ciuda faptului că au trecut 4 ani de când a fost edil general. Așa cum arată datele sondajului, o finală între Firea și Nicușor ar reprezenta un pariu greu de ghicit, ținând cont că diferența dintre cei doi este una mică și aceasta s-ar putea micșora în lunile ce vor urma.

Pentru social democrați ar fi vital să obțină sprijinul liberalilor în această confruntare politică pentru că în felul acesta ar avea practic victoria asigurată. Potențialul de șantaj al PNL este unul mare așadar la alegerile locale din Capitală și nu este exclus să vedem un troc la nivelul partidelor de guvernământ: liberalii să o susțină pe Firea la Primăria Capitalei, iar social democrații să susțină alți candidați liberali la sectoare. Rămâne de văzut cum va evolua situația în cazul principalilor doi contracandidați din acest moment.

Nici bilanțul de edil al Gabrielei Firea nu este neapărat unul impresionant. Sub mandatul acesteia RADET a intrat în faliment, iar traficul din București a rămas una dintre marile probleme. Soluțiile găsite de edil – rute ocolitoare și pasaje – au ajutat prea puțin la decongestionarea traficului. Firea s-a remarcat și prin achiziționarea a 400 de autobuze noi, ceea ce este un lucru bun în ciuda scandalului din jurul achiziției și a defecțiunilor. Însă lipsa unei infrastructuri rutiere adecvate nu a făcut decât să ducă la o aglomerație și mai mare. Nici la capitolul piste de biciclete nu s-au făcut progrese în timpul mandatului Gabrielei Firea. Poate că cea mai controversată decizie din mandatul Gabrielei Firea rămâne înființarea celor 22 de companii municipale, în care orașul a băgat 2,8 miliarde de lei prin majorări de capital succesive.

Spre deosebire de Nicușor Dan, Firea are o avere mai impresionantă. Aceasta deține 3 terenuri intravilane și o casă de locuit. Are un autoturism Mercedes din 2010 și bijuterii de 130.000 de euro. Aceasta mai deține și tablouri de peste 100.000 de euro.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: