Creșterile salariale promise profesorilor ar putea fi în pericol. Guvernul nu știe sigur dacă are banii necesari pentru a acoperi cererile cadrelor didactice exprimate în primăvara – vara acestui an. În condițiile în care Executivul caută să economisească bani la bugetul de stat, devine clar că o creștere a salariilor nu este fezabilă. De altfel, încă din mai, guvernanții spuneau ar fi bani la buget și că nu le este permisă o majorare de salarii din pricina angajamentelor prin PNRR. Dar în acel moment ne aflam în plină grevă generală, iar sindicaliștii nu dădeau semne că se vor opri. După negocieri lungi și dure, greva s-a oprint pe 12 iunie – după aproape o lună – chiar la timp pentru a nu rata examenele naționale. Sindicaliștilor li s-a promis o creștere a salariilor, dar ultimele calcule ale guvernanților ar putea indica exact la fel ca în mai – o lipsă de bani pentru dascăli. În acest context se întrevăd două scenarii.
Reluarea grevelor
Primul scenariu este cel mai pesimist pentru guvernanți, dar și pentru elevi și părinți. El vizează o reluare a grevei profesorilor în viitorul apropiat. Concret, nemulțumirile dascălilor ar putea duce la reluarea grevei spre finalul lui 2023 sau în 2024. Pentru guvernanți, lucrurile ar fi deosebit de complicate. La finalul lui 2023 vor trebui să aprobe bugetele pentru 2024, iar o grevă a profesorilor le-ar da calculele peste cap. Mai grav ar fi însă o reluare a grevei în anul electoral 2024. Cu trei rânduri de alegeri în față, dintre care unele prezidențiale, nimeni nu își permite sau dorește să aibă pe cap o grevă a profesorilor.
Un eventual protest de amploarea celui din mai ar avea repercusiuni electorale pentru toate partidele aflate la guvernare și ar fi cu siguranță instrumentalizat politic de către opoziție. Ținând cont că vorbim și despre un an electoral, deci un an în care vom avea cheltuieli electorale, partidele aflate la guvernare s-ar trezi cu o situație periculoasă pe mână. Prin urmare, acesta este cel mai rău scenariu posibil pentru guvernanți.
Reluarea negocierilor
Celălalt scenariu, ceva mai optimist este cel în care sindicaliștii și guvernanții reiau negocierile. Acest scenariu ar putea include un tip de compromis de ambele părți. Guvernanții vor fi nevoiți să ofere ceva la schimb chiar cu riscul agravării deficitului bugetar, evitând în schimb o nouă grevă de amploare a dascălilor și ramificațiile acesteia. Dascălii, la rândul lor, ar putea să se mulțumească cu mai puțin față de ce s-a negociat inițial în mai – iunie.
Perspectiva unei greve generale nu-i încântă nici pe profesori care se vor vedea nevoiți între altele să recupereze cursuri. Prin urmare, negocierile între guvernanți și sindicaliști rămân varianta cea mai bună pentru ambele tabere. Totuși, dacă acestea eșuează ne-am putea trezi rapid în primul scenariu, iar repercusiunile ar fi grave pentru toate părțile.
În concluzie, pentru a evita o reluare a protestelor, guvernanții ar trebui să acționeze anticipativ și să cheme la masa negocierilor reprezentanții de sindicate. Profesorii trebuie să primească măririle promise, însă acest lucru trebui realizat gradual, astfel încât să nu fie date peste cap echilibrele bugetare.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News