ANALIZĂ Cum a ajuns AUR de la 9%, la 25% în doar 3 ani și de ce este mai periculos decât PRM-ul din anii lui de glorie

George Simion. INQUAM PHOTOS / GEORGE CĂLIN
Sursa Foto: INQUAM PHOTOS / GEORGE CĂLIN

De la apariția sa pe scena politică românească și până în prezent, AUR a reușit să crească în opțiunile electoratului, mizând pe o retorică populistă, un discurs al urii, suveranist prin care se promitea o nouă “Epocă de Aur”.

De la 9%, la 25%?

AUR a fost surpriza de la alegerile parlamentare din 2020. Putini dădeau șansa partidului condus de Simion să prindă pragul se 5 procente. AUR a obținut însă in surprinzător 9% la alegeri, chiar în spatele USR-PLUS. Odată intrat în parlament, AUR a mizat pe un discurs care să dividă populația după un criteriu simplist: “noi” vs “ei”. În mod previzibil, discursul a fost aplicat cel mai eficient în cazul unor chestiuni potențial divizatoare – de pildă în timpul pandemiei discursul a fost de multe ori axat pe antiteza dintre “noi” (cei nevaccinați) vs ei (cei vaccinați).

Profitând de crize sociale, economice și epidemiologice, AUR a reușit să crească fulminant în ultimii 3 ani. La începutul anului 2022, un sondaj Avangarde arăta că partidul lui Simion își dublase deja electoratul față de cel care îl votase la alegerile din 2020, ajungând la 18%.  La începutul primăverii, un nou sondaj, realizat de data aceasta de către INSCOP Research arăta că AUR a depășit deja cu mult USR, celălalt partid din opoziție și suflă în ceafa PNL-ulii, ajungând la 18,9% la doar un punct procentual în spatele liberalilor. Toamna lui 2022 a marcat o cădere a partidului pe seama epuizării subiectelor fierbinți. Potrivit unui sondaj CURS din octombrie, AUR era clasat cu 14% din intenția de vot a electoratului. Dar sfârșitul lui 2022 a prins din nou partidul lui Simion in ascensiune. Un sondaj INSCOP, arăta că AUR este din nou în proximitatea cifrei de 18%. Pe fondul inflației galopante și a nemulțumirilor sociale care s-au acumulat la sfârșitul lui 2022 – începutul lui 2023, AUR a reușit să profite din nou. Astăzi unii sociologi cred că AUR e aproape de 25%. Dacă e adevărat, atunci AUR aproape că și-a triplat electoratul în 3 ani. Cum nu se întrevede o întoarcere rapidă la normal, ținând cont de presiunile economice, energetice și strategice din zonă, nu este exclus ca AUR să mai capitalizeze electoral.

Ținând cont de pozițiile sale extremiste, AUR este un pericol la adresa democrației dim România. Mulți au asemănat partidul cu PRM-ul lui Vadim Tudor. Ambele partide erau populiste cu viziuni de extrema dreaptă. Numai că la apogeul puterii sale, adică în anii 2000, PRM-ul obtinea în jur de 22% din voturi în alegerile legislative. Dacă AUR este la 25% și în continuă creștere, atunci șansele sunt ca partidul lui Simion sa depășească PRM-ul în intențiile de vot până la anul. Lucrul acesta, coroborat cu retorica explozivă și cu orizontul de timp -AUR mai are timp să crească – face ca partidul lui Simion & Co. să fie o amenințare și mai mare la adresa democrației și a stabilității România decât PRM-ul lui Vadim Tudor. Alegerile din 2024 se anunță a fi din acest punct de vedere cruciale pentru viitorul României. Perspectiva reeditării evenimentelor din 2000, mai ales la alegerile prezidențiale este cât se poate de reală. Dacă așa vor sta lucrurile, atunci  înfrângerea AUR ar putea fi un proces lung care să implice o colaborare strânsă între toate forțele politice din țară.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: