ANALIZĂ Cum se va schimba politica externă a SUA dacă Trump revine la Casa Albă. Trei cazuri concrete

Sursa foto: X

Politica externă a Statelor Unite a suferit schimbări semnificative între administrațiile lui Donald Trump și Joe Biden. Fiecare președinte a avut viziuni distincte asupra rolului Americii în lume și a modului de abordare a problemelor internaționale. Acum Donald Trump are șanse mari să se întoarcă la Casa Albă și să formuleze o nouă linie de politică externă, diferită de cea a administrației Biden. Iată cum ar putea arăta politica externă a SUA sub o nouă administrație Trump.

Relațiile cu China

Trump a adoptat o abordare confruntațională față de China, lansând un război comercial prin impunerea de tarife ridicate asupra importurilor chineze. Obiectivul său principal a fost reducerea deficitului comercial al SUA și protejarea industriei americane. Administrația sa a criticat în mod deschis practicile comerciale neloiale ale Chinei, furtul de proprietate intelectuală și influența crescândă a acesteia în organizațiile internaționale.

Biden a păstrat multe dintre tarifele impuse de Trump, dar a încercat să abordeze problema Chinei printr-o cooperare multilaterală cu aliații SUA. Administrația Biden a accentuat importanța drepturilor omului și a sancționat oficiali chinezi pentru abuzuri în Xinjiang și Hong Kong. Biden a încercat să construiască o coaliție internațională pentru a contracara influența Chinei în regiune și la nivel global.

În cazul unei reveniri a lui Trump la Casa Albă ne putem aștepta la o continuare a politicii de competiție strategică și economică cu China. Trump ar putea intensifica presiunile asupra Beijingului prin tarife comerciale, sancțiuni și alte măsuri economice.

Relațiile cu Rusia

Trump a avut o relație ambivalentă cu Rusia. Deși administrația sa a impus sancțiuni economice și militare împotriva Moscovei, Trump a încercat să stabilească o relație mai prietenoasă cu președintele rus Vladimir Putin. El a căutat să colaboreze cu Rusia pe diverse probleme de securitate globală, dar a întâmpinat critici pentru atitudinea sa percepută ca fiind prea indulgentă.

Biden a adoptat o poziție mult mai fermă față de Rusia, în special după declanșarea războiului din Ucraina. Administrația sa a impus sancțiuni suplimentare pentru interferența în alegerile americane, atacurile cibernetice și agresiunea militară în Ucraina. Biden a consolidat sprijinul pentru Ucraina, inclusiv prin furnizarea de arme și ajutor economic. De asemenea, a reafirmat angajamentul SUA față de NATO și securitatea europeană.

O revenire la Casa Albă a lui Trump ar putea duce la o abordare pragmatică și la o posibilă încercare de resetare a relațiilor cu Rusia, în ciuda tensiunilor existente. Trump a declarat că vrea să pună capăt războiului din Ucraina, însă comentatorii de peste Ocean se tem că acest lucru ar putea echivala cu concesii făcute lui Putin, care s-ar putea traduce prin cedări teritoriale. În plus, o astfel de pace ar putea reprezenta doar o perioadă de regrupare pentru Moscova în perspectiva unui atac viitor.

Alianțele internaționale și NATO

Trump a exercitat presiuni considerabile asupra aliaților NATO pentru a crește cheltuielile de apărare, uneori punând sub semnul întrebării angajamentul SUA față de articolul 5 al Tratatului NATO (care prevede apărarea colectivă). El a promovat ideea că aliații trebuie să contribuie mai echitabil la securitatea comună și a amenințat cu retragerea trupelor americane din anumite baze europene.

Biden a reafirmat angajamentul ferm al SUA față de NATO și aliații săi. El a subliniat importanța alianțelor internaționale și a cooperării multilaterale pentru a face față provocărilor globale. Administrația sa a lucrat pentru a reconstrui relațiile transatlantice și a reasigurat aliații de sprijinul continuu al Americii.

O revenire a lui Trump la Casa Albă ar putea echivala cu noi presiuni asupra statelor NATO pentru a-și crește cheltuielile militare. De asemenea, Trump ar putea fi tentat să îi lase pe europeni să se descurce singuri în fața agresiunii rusești. Unii comentatori americani, precum fostul Consilier pentru Securitate Națională a lui Donald Trump, John Bolton, au afirmat chiar că Trump riscă să scoată SUA din NATO, lucru care ar putea duce efectiv la dizolvarea alianței.

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: