ANALIZĂ De ce Nicușor Dan este un dezastru pentru București

Nicușor Dan, sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Nicușor Dan, actualul primar al capitalei, nu are niciun proiect personal realizat și nici la capitolul fonduri europene nu stă mai bine decât fostul primar Gabriela Firea. Deși de 3 ani se laudă că plătește datoriile, Nicușor Dan se împrumută an de an cu sute de milioane de lei și ține Termoenergetica la limita falimentului.

Bugetul 2020 vs. 2024

În 2017, Gabriela Firea își începea mandatul la Primăria București cu un buget total de 5,2 miliarde de lei. Ulterior, bugetul primăriei capitalei a crescut an de an: 5,7 miliarde lei în 2018, 6,8 miliarde lei în 2019, 9,8 miliarde lei în 2020. În medie, Gabriela Firea a avut 6,8 miliarde de lei pe an.

Nicușor Dan a avut la dispoziție mult mai mulți bani. În 2020, când a ajuns la conducerea primăriei, avea pe mână un buget de 10 miliarde de lei. În 2021, bugetul s-a redus la 5 miliarde, dar în 2022 și 2023 bugetele au crescut la 8,86 de miliarde de lei, respectiv 11,4 miliarde de lei. În 2024, bugetul Primăriei București este de 10,6 miliarde de lei. Actualul primar a avut, în medie, circa 9 miliarde de lei pe an, din 2021 și până în prezent.

În ultimii 3 ani, Nicușor Dan nu a reușit să crească veniturile primăriei. În 2024, veniturile PMB sunt mai mici cu aproape 1 miliard de lei. Bugetul din acest an înregistrează o scădere de 18% a veniturilor fiscale față de anul 2023.

Proiectele moștenite de la Firea

Nicușor Dan a avut mult mai mulți bani decât Gabriela Firea, însă nu a realizat niciun proiect personal. Actualul primar s-a concentrat pe proiectele pe care le-a moștenit de la Gabriela Firea. Modernizarea sistemului de termoficare cu fonduri europene este un proiect scris și început de fostul primar PSD.

Gabriela Firea a scris proiectul și a obținut 1,3 miliarde de lei din fonduri europene pentru modernizarea a 210 km de rețea de termoficare. Contractul nu a fost semnat de Firea pentru că au apărut unele jocuri politice în Guvernul condus de Ludovic Orban, care a amânat semnarea contractului. Nicușor Dan nu a făcut decât să semneze un contract finalizat de fostul primar PSD.

Autobuze, tramvaie, extinderea rețelei de apă și canalizare sunt alte proiecte cu finanțare europeană moștenite de la Gabriela Firea. În 2020, Podul Ciurel era aproape finalizat, iar în 2024 lucrările nu au fost terminate și Nicușor Dan anunță că nu susține continuarea acestor lucrări. Pasajul Doamna Ghica, în 2020 era și el aproape de finalizare, însă Nicușor Dan a blocat lucrările și abia în 2023 a fost dat în folosință.

După mandatul Gabrielei Firea, bucureștenii au rămas cu autobuze și tramvaie noi, cu 1,3 miliarde de lei pentru modernizarea sistemului de termoficare, cu noi poduri și pasaje care ajutau la fluidizarea traficului. După mandatul lui Nicușor Dan, bucureștenii rămân cu proiecte blocate și multe împrumuturi.

Firea cu fonduri europene, Nicușor cu împrumuturi

Dacă Gabriela Firea este primarul capitalei care a atras cele mai multe fonduri europene, Nicușor Dan bate recordul la împrumuturi.

„1 miliard de euro, fonduri europene nerambursabile, a fost atras de Primăria Capitalei, în mandatul meu ca primar general”, a declarat Gabriela Firea.

Fostul primar se referă la toate proiectele scrise și aprobate de Comisia Europeană. O parte din proiecte au fost continuate de Nicușor Dan.

Gabriela Firea, sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

În timpul mandatului Gabrielei Firea, Primăria București a cumpărat 100 de tramvaie cu 212 milioane de euro din fonduri europene. În 2023, Nicușor Dan anunța că voia să se împrumute la Banca Mondială pentru a cumpăra 250 de tramvaie. Adică în loc să scrie proiecte europene, actualul primar preferă să îndatoreze Primăria București, într-o perioadă în care au crescut foarte mult dobânzile.

Uniunea Europeană pune la dispoziția României numeroase fonduri pentru achiziția de autobuze electrice și tramvaie. Nicușor Dan refuză banii europeni și face împrumuturi, după ce Guvernul a mărit gradul de îndatorare al primăriei.

Același Nicușor Dan se mândrește că a șters datoriile primăriei, deși este evident că actualul primar îngroapă Bucureștiul în datorii. Ceea ce face în fiecare an este să se împrumute pentru a plăti alte datorii. Ulterior, anunță că a șters datoriile, când de fapt datoriile curente sunt înlocuite cu alte datorii pe termen lung.

La final de 2023, primăria condusă de Nicușor Dan s-a împrumutat 283 de milioane de lei pentru a refinanța datoriile mai vechi. În mai 2023, tot Nicușor Dan a mai făcut un împrumut de 156 de milioane de lei pentru a refinanța datoriile. Adică datoriile nu dispar, ci sunt prelungite pe un termen mai lung, cu dobânzi tot mai mari.

Termoenergetica, compania Primăriei București, are datorii de circa 800 de milioane de lei la ELCEN. În 2022, Nicușor Dan a împrumutat 500 de milioane de lei de la bănci pentru a plăti datoriile Termoenergetica.

Din banii PNRR, primăria lui Nicușor Dan a obținut doar 160 de milioane de lei. De asemenea, companiile din subordinea primăriei au obținut și ele mici finanțări. Cea mai importantă este finanțarea obținută de Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), care a primit circa 45 de milioane de euro din PNRR pentru consolidarea unor clădiri din capitală.

Administrația USR-Nicușor se dovedește un dezastru care îngroapă Bucureștiul în datorii la bănci. În ultimii 4 ani, Primăria București a avut un buget mai mare decât în mandatul Gabrielei Firea, însă actualul primar a preferat să facă împrumuturi peste împrumuturi.

 

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL