ANALIZĂ De ce PAS a obținut un scor sub așteptări la alegerile locale din R. Moldova

Sursa foto: Facebook
Sursa foto: Facebook

După centralizarea rezultatelor la alegerile locale, partidul pro-european aflat la guvernare în R. Moldova, Acţiune şi Solidaritate (PAS), s-a situat în fruntea clasamentului în majoritatea consiliilor raionale. Este vorba de 19 raioane, din centrul şi sudul ţării. Totuşi, PAS nu a reuşit să câştige primăriile din oraşele mari la acest scrutin, despre care observatorii au spus că a fost marcat de ingerinţe străine şi de excluderea unui partid pro-rus – Partidul Șor.

Cum arată datele

Conform datelor comunicate de Comisia Electorală Centrală (CEC), cei 1.086 de consilieri raionali şi municipali aleşi la 5 noiembrie 2023 reprezintă 21 de formaţiuni politice şi 16 candidaţi independenţi. Cele mai multe mandate le-a obţinut Partidul Acţiune şi Solidaritate (357) şi Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (256), urmate de alte formaţiuni politice.

În ceea ce priveşte rezultatele pentru Primăria capitalei Chişinău, candidatul Mişcării Alternativa Naţională, actualul primar general al Chişinăului, Ion Ceban, a fost reales din primul tur pentru al doilea mandat, cu 50,62% din voturi. Așadar PAS nu a reușit să-și atingă unul dintre obiectivele principale – câștigarea Primăriei Chișinău.

Factorii care au contribuit la erodarea PAS

Deși PAS s-a clasat pe prima poziție, analiștii de peste Prut consideră că motivul ține în special de slăbiciunile opoziției. Mai mult decât atât, cel mai important oraș – Chișinăul, rămâne sub influența unui politician pro-rus – Ion Ceban. Acesta ar putea deveni în viitor principalul contra-candidat al Maiei Sandu pentru că primăria Chișinăului poate funcționa ca o rampă de lansare la alegerile prezidențiale.

Rezultatele pot fi puse în linii mari pe seama crizelor multiple din R. Moldova. De 2 ani de zile țara se confruntă cu o inflație galopantă pe seama prețurilor prohibitive la energie.În 2022, inflația în R. Moldova a atins un vârf de 30,24%. Chiar dacă Banca națională a Moldovei (BNM) se așteaptă în 2023 la o inflație medie anuală de 13,7%, puterea de cumpărare a cetățenilor s-a erodat și odată cu ea sprijinul pentru partidul de guvernământ, PAS. Lucrul acesta este evident dacă privim în oglindă rezultatele de la parlamenare cu cele de la locale în Chișinău. De pildăm în iulie 2021 PAS obținut 176.000 de voturi în Chișinău. Acum, la alegerile locale, candidatul PSD, Lilian Carp a obținut doar puțin peste 74.000.

Anul trecut R. Moldova s-a confruntat și cu o criză energetică în plină iarnă. Asta pentru că țara importa energie din Ucraina, iar Kievul se confrunta cu o penurie de energie din cauza bombardamentelor rusești asupra infrastructurii energetice. România a sărit în ajutorul Chișinăului furnizând energie, dar episodul a scos la iveală un moment de slăbiciune.

Populația se confruntă în continuare cu salarii mult mai mici față de Occident. Asta cu toate că guvernul a crescut constant salariul minim. De pildă în 2023 salariul minim pe economie în R. Moldova este de 4.000 de lei, față de 3.500 în 2022 și față de 2.935 în 2021. În 2010 era 1.100 de lei. Pe fondul inflației galopante însă puterea de cumpărare este erodată.

Guvernul încearcă să gestioneze toate aceste crize, însă misiunea nu este simplă. Aflat la guvernare, PAS experimentează o erodare firească, lucru observabil în rezultatele de la alegerile locale. Deși PAS își menține avansul față de principalul contracandidat PSRM, acastă distanță s-a micșorat în ultimii ani și riscă să se micșoreze în continuare pe fondul crizelor socială, economică și energetică. Rămâne de văzut dacă guvernul va reuși să stopeze această erodare.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: