ANALIZĂ Dilema alegerilor prezidențiale din SUA. De ce confruntarea Biden–Trump este cel mai puțin dorită de americani

Donald Trump, Joe Biden
Sursa foto: NBC NEWS

Alegerile prezidențiale de peste Ocean, organizate în luna noiembrie a acestui an, vor aduce o reeditare a finalei din 2020. Singura diferență e că atunci președinte în funcție era Donald Trump, iar actualul locatar de la Casa Albă, Joe Biden, era contracandidatul său din exterior. Lucrurile s-au inversat acum.

O cursă pe care nu o dorește aproape nimeni

Atât Trump, cât și Biden s-au impus de o maniera categorică în alegerile primare organizate de partidul Republican, respectiv Democrat. În tabăra democrată, Biden nu a avut practic un contra-candidat real, astfel că democrații s-au încolonat în spatele președintelui octogenar.

La republicani lucrurile au stat oarecum diferit. Deși Donald Trump a plecat încă din start drept favorit, el a trebuit să își depășească rând pe rând potențialii contra-candidați. Lucrurile au devenit clare după alegerile primare din Iowa care au dus la victoria detașată a lui Trump și la anunțul retragerii principalului său rival, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis. Retragerea acestuia a însemnat practic victoria lui Trump. Chiar dacă Nikki Haley a rămas în cursă până recent, prezența acesteia era una mai degrabă simbolică, Haley fiind învinsă de Trump chiar în propriul stat. Trump a devenit așadar candidatul republicanilor pentru un nou mandat la Casa Albă, ceea ce înseamnă de facto o reeditare a finalei prezidențiale din 2020.

Problema principală e că, așa cum arată sondajele de opinie de peste Ocean, foarte puțini americani sunt încântați de scenariul unei noi finale Trump – Biden, lucru care ar putea afecta prezența la vot a „independenților”, alegători care de regulă decid rezultatul scrutinului prin așa numitul „swing vote”. Republicanii și democrații își vor mobiliza baza politică, însă „independenții” nu au prea multe motive să se prezinte la urne. Alegerea se face între un președinte care nu a arătat prea multe lucruri – Joe Biden – și un fost președinte populist care s-a remarcat mai degrabă prin laudele aduse diverșilor dictatori, în special lui Vladimir Putin.

Care vor fi principalele trei temele de campanie

Câteva teme care au dominat deja primarele, se conturează a fi principalele motive de campanie în cursa prezidențială de anul acesta. În primul rând imigrația. Donald Trump l-a criticat deja pe Biden pe tema imigrației. Trump este cel care a promis construirea unui zid la granița cu Mexic, în timp ce Biden are o viziune mai liberală asupra imigrației.

A doua temă care va domina discursul democraților este legată de accesul la avort. Biden a lăsat deja de înțeles în cadrul discursului privind Starea Uniunii că democrații vor marșa pe această temă. De altfel, tema aceasta a polarizat deja masiv publicul american după decizia istorică a Curții Supreme de a anula dreptul constituțional la avort, deschizând calea pentru o mulțime de state conservatoare să interzică avortul. Democrații sunt în favoarea dreptului femeilor de a face avort, în timp ce republicanii vor interzicerea acestui drept. Șansele sunt ca clivajul avort –  anti-avort să fie principala temă din campanie.

Dacă primele două teme sunt legate de politica internă a Statelor Unite, o a treia temă va fi cea legată cel mai probabil de politica externă a Statelor Unite. Fostul președinte american are o viziune mai degrabă izolaționistă, atât în ceea ce privește politica externă. Trump a amenințat de câteva ori că s-ar putea retrage din NATO și ar fi cerut retragerea forțelor americane din Coreea de Sud, un aliat important al Washingtonului în regiunea Asiei. Pe de altă parte, nici Biden nu a avut o politică externă prea strălucită. Retragerea haotică din Afganistan și ajutorul inițial oferit Israelului, pentru ca apoi să critice modul în care se desfășura războiul din Gaza, demonstrează ezitările lui Biden. Problema centrală o reprezintă astăzi războiul din Ucraina. Biden este un susținător al Kievului. Pe de altă parte, Trump ar putea opri livrările de arme către Ucraina, lucru care ar putea pava calea către o victorie a Rusiei.

În sondaje Binde are probleme și din cauza vârstei sale, fiind perceput ca prea bătrân pentru a mai ocupa funcția de președinte al SUA. Pe de altă parte, Trump se confruntă cu un număr fără precedent de anchete. Niciun alt fost președinte american nu a mai avut atâtea probleme penale.

În concluzie, americanii nu au o alegere simplă de făcut în noiembrie, ambii candidați având propriile lor slăbiciuni.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL