ANALIZĂ Doi ani de război diplomatic pe axa Chișinău – Moscova

Drapelul_R_Moldova
Sursă foto: news.ro

Moldova și Rusia se află de ceva vreme într-un adevărat război diplomatic. Mulți ani Moscova a încercat să își impună controlul asupra statului din fostul spațiu ex-sovietic într-un mod indirect, prin tot soiul de interpuși. Diverși politicieni pro-ruși au încercat să devieze țara de la traiectoria sa, firească, europeană și să o integreze în sfera de influență a Kremlinului. Dar lucrurile au început să se schimbe odată cu venirea la putere a Miei Sandu, un politician cu o puternică viziune pro-europeană.

Mai mult decât atât, războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă în Ucraina a început să schimbe treptat percepția publicului de peste Prut cu privire la intențiile reale ale vecinului mai mare din răsărit. Rusia a început să fie percepută ca un stat agresor, iar faptul că R. Moldova, la fel ca Ucraina, nu se bucură de umbrela de securitate a NATO, nu a făcut decât să accelereze dorința cetățenilor și a majorității politicienilor de a integra țara în structurile euro-atlantice. Un prim pas a fost făcut anul trecut, când R. Moldova a primit statului de țară candidat pentru aderarea la UE. Dar acest lucru nu a făcut decât să determine Moscova să împiedice și mai mult aderarea țării la UE. Conflictul înghețat din Transnistria a fost reîncălzit începând cu anul trecut, iar acțiunile subversive ale Kremlinului s-au amplificat. Totul a culminat în final cu scoaterea în afara legii a partidului ȘOR, unul dintre principalii pioni ai Moscovei la Chișinău.

Războiul diplomatic dintre Moscova și Chișinău

Recent, Chișinăul a anunţat expulzarea – până la 15 august – a 45 de persoane care lucrează pe teritoriul moldovean la Ambasada Rusiei, în urma unor acuzaţii de presă cu privire la spionaj. ”Această decizie intervine în urma multor acţiuni inamicale împotriva (Republicii) Moldova şi unor tentative de destabilizare”, a anunţat într-un comunicat Guvernul moldovean. Nu este prima dată când R. Moldova expulzează diplomați ruși de pe teritoriul țării din cauza acțiunilor subversive ale acestora. Această acțiune vine în prelungirea celor expuse anterior. Expulzarea diplomaților, de o parte și de alta, a devenit o practică comună de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina. De fapt, guvernul Maiei Sandu a ajuns să expulzeze mai mulți diplomați ruși decât oricare alt fost președinte al R. Moldova. Motivul este legat tocmai de acțiunile subversive ale diplomaților ruși care au devenit de fapt spioni cu acte în regulă ai Moscovei.

Acțiunile de expulzare ale diplomaților ruși au început încă de anul trecut. În toamna lui 2022, Chișinăul anunța că expulzează un diplomat rus, ca răsuns la faptul că o rachetă rusească doborâtă de armata ucraineană a căzut pe teritoriul R. Moldova. Apoi, în aprilie 2023, premierul Dorin Recean anunța că un diplomat din cadrul Ambasadei Rusiei din Chișinău a fost declarat persona non-grata și somat să părăsească R. Moldova. În contrapartidă și Moscova anunța expulzarea unui diplomat din R. Moldova, ca represalii pentru decizia Chișinăului.

Decizia din prezent a Chișinăului nu reprezintă așadar un caz singular. Ea vine la capătul unui lung șir de expulzări reciproce între R. Moldova și Rusia, pe fondul creșterii activităților destabilizatoare ale Moscovei în interiorul R. Moldova. Prin amploarea sa totuși, aceasta este cea mai importantă decizie de acest tip din ultimul deceniu și, ca urmare, ne putem aștepta la represalii din partea taberei ruse.

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: