R. Moldova expulzează 45 de angajaţi ai Ambasadei Rusiei la Chişinău, în urma unor acuzaţii de spionaj

ambasada rusiei chisinau
Foto: Ambasada Rusiei in Moldova

Republica Moldova a anunţat expulzarea – până la 15 august – a 45 de persoane care lucrează pe teritoriul moldovean la Ambasada Rusiei, în urma unor acuzaţii de presă cu privire la spionaj, relatează AFP.

”Patruzeci şi cinci de diplomaţi şi (membri ai) personalului tehnic trebuie să părăsească ţara”, a declarat miercuri AFP o purtătoare de cuvânt a Ministerului moldovean de Externe, fără să facă precizări cu privire la cele două categorii.

”Această decizie intervine în urma multor acţiuni inamicale împotriva (Republicii) Moldova şi unor tentative de destabilizare”, a anunţat întrun comunicat Guvernul moldovean, conform news.ro.

Luni, presa moldoveană a dezvăluit interceptări efectuate de către agenţi ai serviciilor secrete ruse, în care Ambasada Rusiei în Republica Moldova joacă un rol central.

Ambasadorul rus la Chişinău a fost convocat marţi.

ACTIVITATE DIPLOMATICĂ RUSĂ REDUSĂ

Republica Moldova reduce în mod drastic activitatea diplomatică rusă pe teritoriul moldovean de la începutul Războiului din Ucraina.

După invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie 2022, Chişinăul a expulzat doi diplomaţi ruşi.

În februarie, preşedinta prooccidentală moldoveană Maia Sandu a deplâns amestecuri şi încercări de răsturnare ale puterii proocidentale orchestrate de Kremlin.

Transnistria, o regiune moldoveană separatistă prorusă în care sunt staţionate trupe ale Kremlinului, se află în centrul unor îngrijorări.

Republica Moldova şi-a depus, în martie 2022, cu scopul de a se apăra de Rusia, candidatura în vederea unei aderări la Uniunea Europeană (UE) şi a obţinut, împreună cu Ucraina, statutul de stat candidat la aderarea la UE.

Ministrul de Externe, Nicu Popescu, anunța miercuri limitarea numărului de diplomați ruși în R.Moldova. Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței de miercuri a Guvernului.

La acest moment, Federația Rusă dispune în ambasadă de 37 de diplomați acreditati și 34 de de angajați „tehnico-administrativi”. Pe lângă angajații acreditați în ambasada Federației Ruse mai există alți 8 diplomați ruși ce funcționează în cadrul Centrului Rus pentru Cultură și Știință (Rossotrudnicestvo) cunoscut ca fiind o oficină de propagandă iar unele țări, inclusiv România, închizând aceste centre. De asemenea, Federația Rusă mai dispune de încă 5 diplomați ce își desfășoară activitatea în cadrul Biroului de Migrație (Anticamera Secției Consulare a Ambasadei Federației Ruse) despre ei existând foarte puține date, fiind extrem de discreți în desfășurarea activităților.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL