România va încheia anul cu o încetinire semnificativă a economiei

Sursa foto: unsplash
Sursa foto: Unsplash

„Radiojurnal” – Realizator: Nicoleta Turcu – România va încheia anul cu o încetinire semnificativă a economiei, cu o creștere de doar 2,2% față de 4,6 în 2022 și, în același timp, deficitul bugetar va urca peste ținta asumată de guvern și ar urma să ajungă la 6,3% din Produsul Intern Brut. Acestea sunt date din previziunile economice de toamnă ale Comisiei Europene, care, de altfel, a revizuit negativ perspectivele de creștere în tot spațiul comunitar. Transmite de la Bruxelles corespondentul RRA Bogdan Isopescu.

Reporter: Raportul Comisiei Europene pentru tot spațiul comunitar arată că economia europeană a pierdut în 2023 din impulsul de creștere pe fondul inflației, a cererii externe scăzute și a constrângerilor monetare. Creșterea economică pentru 2023 este revizuită negativ față de previziunile din primăvară – de la 1% la 0,6%.
Paolo Gentiloni, comisar european: Mă aștept ca anul viitor să înregistrăm o creștere economică modestă, pe măsură ce presiunea inflației se reduce și pe măsură ce piața forței de muncă rămâne stabilă.

Mai mult, datorită planurilor de redresare și reziliență, mă aștept ca deficitul și datoria statelor comunitare să se reducă gradual. Se adaugă însă și tensiunile geopolitice. Acestea au un aport negativ, pentru că au crescut gradul de incertitudine și de risc.

 

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL