ANALIZĂ Droguri în școli: de la testarea elevilor la traficul tot mai frecvent

Sursa foto: pixabay

Ministerul Educației și Prefectura București intenționează să introducă testele anti-drog în școli pentru a preveni consumul de substanțe în rândul elevilor. Școala românească se confruntă cu un număr tot mai mare de consumatori în rândul adolescenților, dar principala problemă rămâne traficul de droguri, uneori în școli sau în apropierea acestora.

Ligia Deca, ministrul educației, a anunțat că nu va face teste antidrog în masă în școli, dar ministerul lucrează la un cadru legislativ care să permită o astfel de testare în anumite condiții.

„Ministerul Afacerilor Interne împreună cu Ministerul Educaţiei cu Ministerul Sănătăţii, cu alte entităţi care au responsabilităţi în această zonă, vor gândi un sistem în aşa fel încât atunci când există suspiciuni rezonabile să se poată asigura şi deconta eventuale testări numai cu acordul părinţilor şi asigurând confidenţialitatea, nediscriminarea şi evident evitând stigmatizarea”, a declarat Ligia Deca.

Rareș Hopincă, prefectul Bucureștiului, a insistat mai mult cu o astfel de lege și a cerut teste antidrog pentru toți elevii din școlile bucureștene. Acesta își dorea ca elevii să fie primiți în noul an școlar doar dacă aveau o adeverință care să ateste că nu au consumat droguri. O astfel de măsură ar fi riscat chiar să fie declarată neconstituțională, deoarece dreptul la educație nu poate fi condiționat. Propunerea prefectului a fost refuzată de toate ministerele și nu a fost aplicată, având șanse mici să devină lege în viitorul apropiat.

Ce spun specialiștii internaționali antidroguri

Testele antidrog în școli sunt folosite deja în anumite state europene, dar specialiștii europeni arată că nu există nicio dovadă empirică pentru a demonstra că au redus consumul de droguri. Testele antidrog în școlile din Statele Unite ale Americii au avut, în unele cazuri, chiar efectul de a crește consumul de droguri sau alcool.

„Studiile efectuate în Statele Unite ale Americii arată că testarea elevilor poate avea efecte adverse, uneori fiind asociată cu o creștere a consumului ilicit de droguri sau o creștere a riscurilor asociate consumului de substanțe”, precizează Centrul European pentru Monitorizarea Drogurilor.

În Uniunea Europeană puține state permit astfel de teste antidrog în școli și ele sunt aplicate doar individual, nu pentru toți elevii. Cehia și Finlanda sunt statele care permit o testare antidrog a elevilor, doar atunci când e un caz individual și când e necesar. În Irlanda, Suedia sau Slovacia testarea antidrog este posibilă în școli doar dacă elevul sau părinții elevului își dau acordul.

Trafic de droguri în școli

Creșterea consumului de droguri ar trebui să reflecte, pentru autoritățile române, o creștere a traficului de droguri. Școlile din România nu pot combate traficul, care e responsabilitatea Poliției și instanțelor de judecată. De asemenea, școlile nu se pot transforma în centre de cercetare penală, pentru că consumul este sancționat penal cu închisoare.

În ultimii ani, procurorii au lucrat la câteva dosare de trafic de droguri în licee. În martie 2023, două persoane au fost arestate pentru trafic în licee din București. Traficanții erau inclusiv elevi de liceu, care la rândul lor vindeau pentru alți colegi. Părinții acestor traficanți erau persoane care lucrau în Ministerul Afacerilor Externe sau la DNA. Traficanții vindeau canabis, cocaină, heroină și ecstasy.

Tot în martie 2023, o altă rețea de traficanți a fost destructurată în Bacău. Anchetatorii au arătat că au fost vândute droguri și către elevi. De asemenea, liceenii făceau parte din rețea și vindeau drogurile către colegii lor. Printre drogurile vândute se numărau canabis și amfetamină.

În aprilie 2023, o rețea de traficanți a fost arestată în București. Aceasta vindea elevilor droguri cu anestezic de cai (ketamina). Totodată, traficanții mai aveau amfetamină, cocaină și ecstasy.

România, o rută viabilă pentru trafic

Cazurile de trafic de droguri sunt în creștere în România, iar acest lucru nu face decât să încurajeze consumul. Un alt aspect foarte important este vârsta tot mai mică a traficanților, uneori inclusiv minorii aderă la rețele de trafic pentru a vinde droguri către elevi de liceu sau elevi de la școală.

O combatere eficientă a consumului de droguri trebuie să înceapă cu combaterea traficului. La acest capitol România suferă foarte mult, deoarece autoritățile s-au arătat neputincioase în fața marilor rețele. Portul Constanța este o alternativă pentru intrarea drogurilor în UE, deoarece nu dispune de tehnologia necesară controlului. Inclusiv DIICOT recunoaște că România a devenit o „alternativă viabilă” cu porturile de la Marea Neagră pentru traficul de droguri din America Latină.

Chiar dacă DIICOT depune eforturi pentru a opri traficanții, raportul The Global Initiative Against Transnational Organized Crime arată că România e tot mai mult frecventată de criminalitatea organizată. De la traficul cu mari cantități se ajunge repede la traficul de cartier, cu droguri vândute elevilor la școală sau în apropierea școlilor. Fenomenul drogurilor în școli este în creștere, dar testarea elevilor, chiar și individual, nu va rezolva problema traficului către elevi.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL