Fritz fură proiectele altora și le trece în raportul său după 3 ani la primărie

Primarul Dominic Fritz
Sursa: INQUAM PHOTOS / VIRGIL SIMONESCU

Dominic Fritz a devenit primar al Timișoarei în 2020, deși se teme să demonstreze unde are domiciliul. Primarul USR și-a publicat raportul pentru primii 3 ani la conducerea orașului Timișoara, însă lipsa de rezultate personale l-a determinat să se mândrească cu proiectele începute de fostul primar PNL Nicolae Robu.

Primarul USR pierde banii europeni

Dominic Fritz își începe raportul cu o minciună, afirmând că a crescut rata de absorbție a fondurilor europene de la „undeva 0,2%” la 80% în prezent. Timișoara a atras numeroase fonduri europene în perioada administrației liberale, când primar era Nicolae Robu. Fosta administrație Robu a pregătit proiectele, a depus dosarele, a obținut finanțarea, iar Dominic Fritz nu a făcut altceva decât să încaseze banii.

Spre exemplu, în 2019 Primăria condusă de Nicolae Robu a obținut o finanțare europeană de 20 de milioane de lei pentru reabilitarea termică a mai multor blocuri din oraș în zonele: Coriolan Brediceanu, Calea Torontalului, Dâmbovița, Mureș Cetății şi Take Ionescu.

În 2023, Dominic Fritz trece în raportul său reabilitarea termică a acelor blocuri, deși proiectul era a lui Nicolae Robu. Dominic Fritz nu a reușit nici măcar să finalizeze aceste proiecte, chiar dacă au trecut 4 ani de la primirea banilor. Multe blocuri, după cum arată chiar raportul USR-istului, au avut întârzieri și încă se mai află în construcții.

Nicolae Robu obținuse finanțare pentru mai multe proiecte de reabilitare, care trebuiau finalizate până la 31 decembrie 2023. Dar Dominic Fritz a întârziat atât de mult aceste proiecte încât primăria va pierde fondurile europene și va trebui să reabiliteze blocurile cu bani din bugetul primăriei, mai exact va avea nevoie de 70 de milioane de lei. Asta spune totul despre cât de eficientă este absorbția fondurilor europene în mandatul USR.

Inclusiv PNL Timiș arată că administrația Dominic Fritz va pierde 113 milioane de lei pentru că nu a reușit să termine, până la 31 decembrie 2023, proiectele cu fonduri europene moștenite de la fosta administrație liberală.

 „24 de proiecte sunt imposibil de finalizat până la 31 decembrie, 1 proiect este declarat de către ADR drept nefuncțional și două proiecte în valoare de peste 10 milioane de lei au fost reziliate”, precizează liberalii.

Dominic Fritz fură proiectele altora

Tot în 2019, județul Timiș obținea 200 de milioane de euro din fonduri europene pentru modernizarea rețelei de apă și canalizare din mai multe orașe, printre care și Timișoara. Primarul Dominic Fritz trece în raportul său mai multe proiecte pentru modernizarea rețelei de apă și canalizare, fără să precizeze că acestea sunt proiecte începute de alții, pe care el doar le-a preluat.

Proiectul pentru grădinița P33 a fost lansat în 2019, de administrația liberală condusă de Nicolae Robu. În 2020, Dominic Fritz devine primar și preia și acest proiect, pe care în 2023 îl trece în raportul său de realizări.

Fosta administrație liberală condusă de Nicolae Robu obținuse fonduri europene și pentru 44 de autobuze electrice în Timișoara. Dominic Fritz, în cei 3 ani de mandat, nu a fost capabil să construiască suficiente stații de încărcare pentru autobuzele electrice, deși fondurile europene permiteau această cheltuială. Astfel, multe autobuze electrice stau în depou și nu pot circula pe străzile din oraș.

„Un exemplu major de incompetență este cel al autobuzelor electrice articulate, ce au fost livrate de către Ministerul Dezvoltării și care în proporție de 70% stau degeaba în depoul STPT pentru că administrația Fritz nu a reușit, în trei ani, să amplaseze stațiile de încărcare aferente, finanțate și ele din fonduri europene”, precizează Alin Nica, președintele PNL Timiș.

Pasajul Solventul, un proiect important pentru infrastructura din oraș, trebuia să fie finalizat în ianuarie 2024. Dominic Fritz și USR-iștii din primărie au întârziat lucrările până în „a doua jumătate a anului 2024”.  

Multe dintre proiectele pe care Dominic Fritz le trece în raportul său sunt realizate de alte instituții din oraș, precum școli, spitale și alte instituții ale primăriei. Primarul USR-ist își asumă meritele pentru proiecte scrise și realizate de alții, deoarece proiectele finalizate de USR lipsesc în acești 3 ani.

Dominic Fritz consideră că e meritul său pentru proiectul privind extinderea Școlii 30 din Timișoara, deși proiectul a fost pregătit de conducerea școlii și de fosta administrație condusă de Nicolae Robu. La fel și în cazul noii Clinici de Balneo din Timișoara, pentru care s-a semnat contractul în 2019, din fonduri europene. Clinica aparține de Spitalul Municipal, dar asta nu-l împiedică pe primarul USR să spună că este una dintre realizările sale. Noua clinică ORL din Timișoara a obținut fondurile europene în timpul mandatului Nicole Robu și trebuia finalizată în 2023, dar Dominic Fritz a amânat până în „primul semestru din 2024”, arată raportul USR-istului.

După 3 ani la conducerea Primăriei Timișoara, Dominic Fritz rămâne doar cu proiectele furate de la alții, întârzierea proiectelor furate și pierderea banilor europeni.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL