ANALIZĂ Lupta lui Cioloș pentru un loc călduț. Cursă pe viață și pe moarte în interiorul REPER

Dacian Cioloș
Sursa foto: INQUAM / GEORGE CĂLIN

Fostul premier Dacian Cioloş ar putea deschide lista REPER la alegerile europarlamentare din iunie. Totuși, intenţia lui Dacian Cioloş de a candida pentru Parlamentul European a creat tensiuni între actualii co-preşedinţi ai partidului, Ramona Strugariu şi Dragoş Pîslaru, miza fiind locul secund pe lista pentru Bruxelles.

REPER riscă să rămână fără europarlamentari

La alegerile europarlamentare din 2024, România va trimite 33 de eurodeputați în parlamentul de la Bruxelles. Așadar competiția este una acerbă, ținând cont că la start sunt aliniate partide mari precum PSD și PNL care vor încerca să trimită cât mai mulți eurodeputați la Bruxelles. În plus, din urmă vine tare și AUR. Partidul anti-sistem este cotat aproape de 20% în intenția de vot a electoratului. Grav pentru REPER este că partidul e doar la 1% în majoritatea sondajelor de opinie.

La precedentele alegeri europarlamentare din 2019, Dacian & Co. au avut două mari avantaje pe care le-au exploatat la maximum. În primul rând, partidul lui Cioloș de la vremea respectivă, PLUS, s-a lipit de USR, formând alianța USR-PLUS, care mai apoi va deveni partid de sine stătător până la plecarea lui Cioloș și dizolvarea partidului după guvernarea dezastroasă dintre 2020 și 2021. De unul singur nu se știe câte voturi ar fi obținut PLUS. Lipirea de un partid mai mare le-a adus oamenilor lui Cioloș locuri în Parlamentul European. Figura nu a mai putut fi repetată însă în 2024 după divorțul violent de USR. Așadar, în lipsă de aliați REPER va merge singur în alegeri.

Al doilea element de care a beneficiat Cioloș în 2019 a fost sentimentul general anti-PSD. Electoratul din țară era practic divizat între adepții PSD și cei anti-PSD, în contextul conducerii exercitate de Liviu Dragnea & Co. Pe valul anti-PSD s-a cățărat și USR-PLUS care a reușit în alegerile din 2019 să termine pe locul al treilea, la 0,1% în spatele social democraților, o performanță pe care USR-PLUS nu a mai reușit să o egaleze vreodată.

Toate aceste elemente lipsesc însă în contextul din 2024, lucru care duce la o cursă pe viață și pe moarte în interiorul REPER pentru o funcție la Bruxelles. Asta, cu atât mai mult cu cât niciun loc nu pare a fi garantat în acest moment.

Miza: supraviețuirea partidului REPER

Pentru REPER, miza alegerilor din 2024 este legată chiar de supraviețuirea partidului. Liderii REPER încercă să se agațe de o funcție publică pentru a nu fi trimiși acasă după aceste alegeri. Dacă în cazul alegerilor locale și prezidențiale cei de la REPER nu au nici o șansă, ei speră totuși să obțină ceva la alegerile europarlamentare și la cele parlamentare. Cioloș este cel mai interesat de o funcție publică pentru că în lipsa uneia devine complet irelevant în peisajul politic din țară.

Pentru Ramona Strugariu și Dragoș Pîslaru, lucrurile sunt legate de continuitatea politică la Bruxelles. Cei doi au părăsit USR odată cu Cioloș. Însă calculele făcute la plecare nu s-au potrivit cu realitatea, iar mutarea s-ar putea dovedi acum fatală din punct de vedere politic.

Cu alte cuvinte, în interiorul REPER se dă în acest moment o bătălie pe viață și pe moarte pentru supraviețuirea politică – atât a partidului, cât și individual.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL