ANALIZĂ Ministerele cu cei mai mulți și cei mai puțini secretari de stat

Guvernul României
Guvernul României. Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Numărul secretarilor de stat dintr-un cabinet a fost mereu un subiect de discuție în spațiul public. Majoritatea persoanelor nu înțeleg rațiunea pentru care ar fi nevoie de un număr foarte mare de secretari de stat plătiți din bani publici. Acest număr a variat de la un guvern la altul. În cabinetul condus de Marcel Ciolacu sunt în prezent 78 de secretari de stat.

Ministerele cu cei mai mulți secretari de stat

Cei mai mulți secretari de stat îi găsim la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, numai puțun de șapte: Carmen Moraru, Bogdan-Eduard Simcea, Andreea Anamaria Naggar, Adrian Răulea, Ovidiu Cîmpean, Pășcuț Bogdan-Florin, Doina Iacoban.

Alte patru ministere au câte șase secretari de stat. Acestea sunt Ministerul Afacerilor Externe – Iulian Fota, Daniela Grigore Gîtman, Janina Sitaru, Luca Niculescu, Traian Laurențiu Hristea, Andrei Novac; Ministerul Transporturilor –Bogdan-Stelian Mîndrescu, Constantin-Gabriel Bunduc, Ionuț-Cristian Săvoiu, Ionel Scrioșteanu, Adrian Foghiș, Ion Popa; Ministerul Educației – Antoneta-Georgina Bolchiș, Bogdan Cristescu, Sorin Ion, Kallos Zoltan, Ionel Lixandru, Gigel Paraschiv și Ministerul Finanțelor –  Mihai Diaconu, Attila Gyorgy, Daniela Pescaru, Alin Marius Andrieș, Alin Chitu, Mihai-Călin Precup.

Totodată, există în prezent patru ministere cu câte cinci secretari de stat. Acestea sunt Ministerul Agriculturii – Sorin Moise, Dragoș-Costin Telehuz, Aurel Simion, Iulian Bucur, Ion Găman; Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației – Marin Țole, Monica Săsărman,  Daniel George Surdu, Vlad Ștefan Niculae, Marcel Alexandru Stoica; Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – Adriana Petcu, Dan-Ștefan Chiru, Cristian Valer Beșeni, Bogdan-Radu Balanișcu, Ionuț Șorin Banciu și Ministerul Sănătății – Cătălin Vișean, Alexandru Florin Rogobete, Tiberius Marius Brădățan, Adriana Pistol, Andrei Baciu.

Ministerele cu cei mai puțini secretari de stat

La polul opus există și ministere cu puțini secretari de stat. Trei ministere au patru secretari de stat. Acestea sunt Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării –  Andrei Alexandru, Bogdan Mihai Dumea, Eduard Mititelu, Tudor Prisecaru, Ministerul Energiei – Dan-Dragoș Drăgan, Pavel-Casian Nițulescu, Constantin Ștefan, George Lazăr și Ministerul Muncii și Protecției Sociale –Mădălin Mihai Vasilcoiu, Marius Ilie Stanciu, Florin Sergiu Dobrescu, Francisc-Oscar Gal.

Alte două ministere au trei secretari de stat. Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului – Terente Ciui, Daniela Nicolescu, Flavius Nedelcea și Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse –Domnica-Doina Pârcălabu, Costin-Hendea D. Anca-Minodora, Kacso-Doboly A. Izabella-Maria.

În fine, ministerele cu cei mai puțini secretari de stat, respectiv doi sunt Ministerul Apărării – Simona Cojocaru și Eduard Bachide și Ministerul Culturii –  Mădălin Ștefan Voicu, Diana-Ștefana Baciuna.

De ce difera numarul secretarilor de stat

Există mai multe motive pentru care unii ministere pot avea mai mulți secretari de stat decât altele. Trei ar fi cele mai importante.

Complexitatea domeniului: Anumite ministere pot acoperi domenii de activitate mai complexe și mai diversificate decât altele. În astfel de cazuri, este posibil să fie necesară o echipă mai mare de secretari de stat pentru a gestiona diferitele aspecte și subdomenii.

Volumul de muncă: Un minister cu un volum mare de muncă sau cu responsabilități extinse poate avea nevoie de mai mulți secretari de stat pentru a face față sarcinilor și responsabilităților. Dacă un domeniu necesită o coordonare și o supraveghere atentă a diferitelor departamente sau agenții, numirea unui număr mai mare de secretari de stat poate fi justificată.

Priorități politice: Numărul de secretari de stat poate fi influențat și de prioritățile politice ale guvernului sau de strategiile ministerului. Uneori, un ministru poate dori să își consolideze echipa cu secretari de stat pentru a se asigura că prioritățile sale sunt implementate eficient și pentru a se asigura că există o prezență puternică în diferitele departamente și agenții subordonate.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL