ANALIZĂ Mizele anului 2024: Trei alegeri cruciale pentru viitorul Europei de Est

Alegeri parlamentare
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Anul 2024 se anunță a fi unul crucial în contextul internațional tot mai volatil. Șansele sunt să vedem o continuare a războiului din Ucraina și toate consecințele care decurg din el.

Miza va crește în contextul în care vom avea alegeri prezidențiale în Statele Unite, principalul aliat al Ucrainei, dar și în Rusia. În plus, vom avea alegeri inclusiv în România și R. Moldova. În teorie, ar trebui să avem parte de alegeri și în Ucraina, doar că, dacă legea marțială va rămâne în vigoare, aceste alegeri nu se vor organiza.

Alegeri în Statele Unite

Probabil că cele mai importante alegeri vor fi cele din Statele Unite. De la declanșarea invaziei ruse din Ucraina, SUA s-a poziționat ferm de partea Kievului, funizând în total Ucrainei peste 76 de miliarde de dolari sub formă de ajutor umanitar, financiar și militar.

Sprijinul militar s-a ridicat la peste 46 de miliarde dolari. Prin instituțiile sale militare, SUA au livrat Ucrainei muniții și arme vitale, în lipsa cărora probabil că balanța de forțe ar fi înclinat de partea Rusiei. Nici o altă națiune nu a oferit Ucrainei un sprijin atât de substanțial.

Dar acest sprijin s-ar putea diminua radical sau ar putea fi chiar eliminat complet în eventualitatea în care la Casa Albă ar reveni Donald Trump. Republicanul a demonstrat în mandatul precedent că nu ține cont de angajamentele Statelor Unite, inclusiv cele de securitate, vitale pentru interesele SUA (Trump intenționa între altele să retragă toți militarii americani prezenți în Coreea de Sud).

Momentan, Trump se confruntă cu numeroase procese, dar popularitatea acestuia nu a scăzut peste Ocean. Dacă Trump va deveni în final candidatul Partidului Republican, atunci șansele sunt să asistăm la o reeditare a confruntării electorale din 2020, de data aceasta, posibil chiar mai strânsă. De soarta alegerilor americane ar putea depinde așadar viitorul conflictului militar din Ucraina.

Alegerile din Rusia  

Tot în 2024 vom asista la alegeri prezidențiale în Rusia. Aici lucrurile sunt deja clare: Vladimir Putin se îndreaptă spre un nou mandat la Kremlin. Putin nu are contracandidați reali, singurul său opozant major, Alexei Navalnîi se află într-un adevărat gulag, condamnat la muncă silnică într-un proces fictiv, similar cu cele din era stalinistă.

În Rusia, democrația este un simulacru, iar fraudarea alegerilor este la ordinea zilei. Prin urmare, alegerile prezidențiale din Rusia vor reprezenta doar un exercițiu de imagine care nu vor aduce nici o schimbare majoră.

Alegeri în România și R. Moldova

În plan regional, anul 2024 mai aduce două rânduri de alegeri importante: prezidențialele din România și prezidențialele din R. Moldova. Majoritatea partidelor din țară, cu excepția notabilă a AUR și SOS, și-au declarat deschis sprijinul pentru Ucraina și au criticat fățiș acțiunile agresive ale Rusiei.

O victorie a unui candidat mainstream nu va aduce probabil o schimbare în atitudinea României în ceea ce privește problemele de securitate din regiune. Mai greu de prezis este ce se va întâmpla în cazul în care alegerile ar fi câștigate de extrema dreaptă.

O victorie a celor de la AUR ar putea duce la o schimbare de direcție din partea României în afacerile externe, ținând cont de poziția ambiguă a partidului condus de George Simion.

Același lucru este valabil și pentru R. Moldova. Maia Sandu s-a dovedit a fi un politician pro-european, cu viziuni liberale. În mandatul său, R. Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la UE. Sub conducerea sa, R. Moldova s-a apropiat vizibil de partenerii săi occidentali, inclusiv Statele Unite.

Dar amenințarea revenirii la putere a unui politician pro-rus, așa cum era Igor Dodon, este cât se poate de reală. Riscul este ca în contextul războiului din Ucraina, elementele pro-ruse din țară să se mobilizeze pentru a dereia țara de la traiectoria europeană.

R. Moldova reprezintă o pradă tentantă pentru Putin, în contextul în care se confruntă și cu un conflict înghețat în Transnistria și nu este exclus ca venirea la putere a unui pro-rus să împingă complet țara în brațele Rusiei. Prin urmare, alegerile din R. Moldova sunt și ele cruciale pentru viitorul țării.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: