ANALIZĂ Mizele întâlnirii de taină dintre George Simion și ambasadorul Israelului în România

George Simion AUR
George Simion / Sursa foto: George Simion /AUR

Zilele trecute, un eveniment important a trecut aproape neobservat de mass media din țară. Liderul AUR, George Simion a avut o întâlnire discretă cu ambasadorul Israelului în România, Reuven Azar. Câteva voci din politica românească au sesizat evenimentul și au protestat. De pildă, deputatul PNL Alexandru Muraru a transmis un protest Ambasadei Israelului, în care arată că întâlnirea ambasadorului Azar cu George Simion „legitimează o formațiune extremistă, xenofobă, antisemită, de factură legionară”. Întâlnirea a avut un dublu obiectiv, servind atât interesele LIKUD, partidul de guvernământ din Israel, cât și pe cele ale AUR. Iată care au fost principalele mize.

Mizele LIKUD

Benjamin Netanyahu, liderul partidului LIKUD și premierul Israelului se confruntă pe plan intern cu o serie de proteste violente ca urmare a reformei juridice pe care încearcă să o pună în aplicare de ceva vreme. Partidul a alunecat în ultimii ani spre zona extremei drepte, având o agendă foarte radicală în o mulțime de chestiuni, în special în problema palestiniană. Sub conducerea lui Netanyahu raidurile asupra așezărilor palestiniene din Cisiordania s-au înmulțit, iar de curând presa israeliană scria că LIKUD încearcă să pivoteze spre extrema dreaptă, strângând legăturile cu partide similare din Europa. Ministrul de externe al Israleului, Eli Cohen, a negat acest lucru însă dovezile se înmulțesc în acest sens.

Întâlnirea dintre ambasadorul Israelului în România, Reuven Azar și liderul AUR, George Simion vine așadar în continuarea acestui trend al LIKUD de strângere a relațiilor cu partidele de extremă dreapta. Asta pentru că în mai multe state europene, astfel de partide sunt pe val (Polonia și Ungaria sunt doar două exemple). În eventualitatea în care aceste partide vor ajunge sau vor rămâne la guvernare în respectivele state europene ele s-ar putea dovedi aliați importanți pentru LIKUD. De pildă, aceste partide nu au criticat absolut deloc reforma judiciară încercată de Netanyahu în Israel, spre deosebire de alte partide mainstream. Așadar, din perspectiva israeliană, întâlnirea reprezintă o mișcare anticipativă, ținând cont de popularitatea tot mai mare a celor de la AUR în România.

Mizele AUR

Pe de altă parte, există câteva mize foarte concrete și pentru AUR. Poate cea mai importantă dintre acestea este spălarea imaginii de partid extremist. În comunicatul emis de AUR, se arată că Simion a condamnat ferm antisemitismul, spunând că Partidul AUR are toleranță zero față de acesta și a afirmat că legislația penală românească pedepsește aspru orice manifestare de sprijin și admirație față de criminalii de război sau membrii Gărzii de Fier care au participat la Holocaust, inclusiv Ion Antonescu.

Cu alte cuvinte AUR vrea să se rupă de imaginea de partid extremist cu apucături legionare. Cel puțin la nivel declarativ. Pe pagina de Facebook, George Simion nu a scos niciun cuvând despre întâlnirea cu ambasadorul israelian și cu atât mai puțin despre comunicatul prin care AUR condamnă antisemitismul, Garda de Fier și pe Ion Antonescu. Asta pentru că AUR are suficient de mulți susținători care au viziuni legionare și pe care liderii AUR nu vor să îi îndepărteze. Declarație este făcută mai degrabă ca o concesie față de LIKUD. AUR, ca și LIKUD își dorește legături bune cu partidele de extremă dreapta, iar întâlnirea cu ambasadorul israelian a reprezentat un moment bun pentru formarea unor astfel de legături, chiar dacă pentru asta AUR a trebuit să condamne la nivel declarativ Holocaustul.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL