Boloş spune că nu se pune problema unui împrumut de la FMI deşi „suntem în procedură de deficit excesiv”

Marcel Bolos 3
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că nu se pune problema unui împrumut de la Fondul Monetar Internaţional ci de respectare a unor angajamente faţă de Comisia Europeană. El a mai precizat că se pune problema unor măsuri fiindcă România este în procedură de deficit excesiv.

Marcel Boloş a fost întrebat joi, la Antena 3, dacă am putea vedea un nou împrumut de la Fondul Monetar Internaţioal, aşa cum s-a întâmplat în 2010.

“Nu se pune problema acestui împrumut de la Fondul Monetar Internaţional. Nu se pune problema sub nicio formă de dificultate financiară pentru România. În schimb, se pune problema respectării unor angajamente faţă de Comisia Europeană, pe care le-am avut scrise în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Se pune problema luării unor măsuri, fiindcă suntem în procedură de deficit bugetar excesiv, la faza corectivă. Ce înseamnă acest lucru? Că trebuie să luăm măsuri care să ajusteze deficitul bugetar şi, desigur, se pune problema respectării unor angajamente pe care le-am avut faţă de Comisie în luna iulie, când a fost prezentă o delegaţie a Comisiei Europene în România tocmai ca să ne atenţioneze că sunt necesare măsuri fiscal-bugetare care sunt ca urmare a deficitului bugetar pe care l-am avut înregistrat în luna mai 2023, respectiv de 2,33% din PIB”, a explicat ministrul de Finanţe, citat de news.ro.

El a menţionat că Guvernul a încercat să protejeze populaţia şi TVA-ul rămâne de 9% la alimente şi la medicamente.

“Aceasta este acum situaţia pe care o avem şi trebuie să spunem şi veştile bune, pentru că am încercat să protejăm populaţia şi mediul de afaceri, astfel încât 9 la sută avem în continuare la alimente, 9 la sută avem în continuare la medicamente, cinci la sută avem pentru lemnele de foc, cinci la sută pentru energia termică, cinci la sută pentru gazele naturale şi toate aceste lucruri care ţin de consumul populaţiei”, a mai declarat Marcel Boloş.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: