ANALIZĂ Nicușor Dan și lupta pentru Capitală. Două scenarii

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a susținut uni seară că discută ”cu toate partidele de dreapta” despre o eventuală susţinere a sa pentru un nou mandat şi apreciază că nu este exclusă în acest moment această posibilitate. El condssideră că, dacă Dreapta va avea candidat unic, are prima şansă, în caz contrar va câştiga candidatul PSD.

”Tot timpul avem un candidat al PSD-ului care porneşte cu prima şansă şi avem o întrebare dacă va exista un candidat unic al Dreptei sau nu. Dacă există un candidat unic al Dreptei (…) candidatul de dreapta are prima şansă. Dacă sunt mai mulţi candidaţi de dreapta câştigă candidatul PSD-ului. E foarte, foarte simplu”, a afirmat Nicușor Dan.

Dacă Nicușor Dan va beneficia într-adevăr de sprijinul partidelor de dreapta atunci acesta are șanse bune la un nou mandat. Totuși, acesta este doar unul dintre scenarii și nu pare a fi în acest moment cel mai plauzibil. Iată cum s-ar putea desfășura lupta pentru Primăria București în 2024.

Scenariul 1: Nicușor Dan, susținut de o coaliție largă

Este clar în acest moment că primarul Capitalei mizează de fapt pe o reeditare a finalei electorale din 2020. Atunci, Nicușor Dan a fost susținut atât de PNL, cât și de USRPLUS, reușind în felul acesta, printr-o campanie susținută, să o învingă la limită pe Gabriela Firea, candidatul PSD și primarul general de la momentul respectiv.

Totuși, în 2024 Dan are câteva obstacole majore de trecut dacă își dorește o reeditare a finalei din 2020. În primul rând nu este deloc clar că PNL îl va sprijini pe actualul edil pentru un nou mandat. Momentan, Dan este sigur doar de sprijinul Alianței Dreapta Unită, compusă din USR, PMP și Forța Dreptei. Cele trei partide dețin mult prea puține puncte electorale în sondajele de opinie pentru a-l propulsa pe Nicușor Dan pentru încă 4 ani la Primăria București. În al doilea rând, Nicușor Dan are „de partea sa” un bilanț slab. Din 2020 și până în prezent, Nicușor Dan a livrat prea puține promisiuni electorale, acesta fiind și principalul motiv pentru care liberalii sunt retincenți în a-l sprijini din nou.

Totuși, dacă Dan va fi susținut de această coaliție largă compusă din PNL, USR, Forța Dreptei și PMP, atunci șansele de victorie sunt mari. Sondajele arată că, dacă ar avea o astfel de susținere, Nicușor ar obține cel puțin 39% din voturi, față de 31% cât ar obține candidatul PSD.

Scenariul 2: Nicușor Dan nu obține susținerea necesară

Șansele scenariului 1 depind însă de decizia liberalilor. Dacă PNL va merge în alegeri cu propriul său candidat, atunci șansele ca Nicușor Dan să obțină un nou mandat sunt aproape nule. Dinspre PSD se conturează tot mai clar posibilitatea unei noi candidaturi a Gabrielei Firea. Aceasta ar fi avantajată de o scenă politică cât mai divizată. Campania Gabrielei Firea se va axa cu siguranță pe nereușitele lui Nicușor Dan. Același lucru îl vor face și liberalii, în cazul în care vor merge în alegeri cu propriul lor candidat. Nu mai punem la socoteală faptul că și AUR va propune un candidat propriu care va miza tot pe o campanie anti-Nicușor Dan.

În acest scenariu, Nicușor Dan adună în jur de 22 de procente cu sprijinul USR, PMP și al Forței Dreptei, insuficient pentru a învinge candidatul PSD. Pe de altă parte, nici liberalii nu ar câșiga Primăria București, de vreme ce candidatul lor ar obține aproape la fel ca Nicușor Dan. Totuși, liberalii ar putea propune un personaj cu notorietate care să tragă mai multe voturi, depășindu-l pe Dan. Dar chiar și în acest context, PSD ar avea în continuare prima șansă.

O polarizare a scenei politice este așadar în defavoarea actualului edil. De aceea Nicușor Dan încearcă să coaguleze în acest moment partidele de dreapta. Cu sprijinul PNL, USR, PMP, și Forța Dreptei, Nicușor Dan ar deveni favorit pentru un nou mandat. În acest moment însă, scenariul acesta nu este deloc sigur.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL