Nicușor Dan și Călin Georgescu sunt primii candidați importanți care își depun candidaturile pentru alegerile prezidențiale. Chiar dacă cei doi se adresează unor votanți complet diferiți, Nicușor Dan a început să copieze discursul lui Călin Georgescu. Totuși, marele obstacol pentru Georgescu rămâne Curtea Constituțională, care ar putea să-i invalideze candidatura.
Nicușor Dan și naționalismul „georgescian”
După ce și-a depus candidatura, Nicușor Dan a făcut mai multe declarații în stilul său caracteristic, cu o voce lentă și lipsită de emoții. Primarul capitalei a precizat că România este o țară coruptă și „condusă de găști”, ceea ce poate fi un atac la Guvern, instituția care controlează toată țara. Trebuie precizat că tot Nicușor Dan anunța, în urmă cu câteva zile, că nu vrea schimbarea guvernului Ciolacu sau demisia premierului. Dacă România e condusă de „găști”, așa cum declară, atunci le și susține.
Dar cel mai important aspect din declarația lui Nicușor Dan e că a copiat câteva idei din discursul lui Călin Georgescu precizând că „noi mâncăm mult din afară” și că România nu contează pe plan internațional, în condițiile în care România are un vicepreședinte al Parlamentului European și un vicepreședinte al Comisiei Europene.
„România e o ţară coruptă, România e condusă de găşti, e o ţară unde statul nu are o strategie pentru economie şi pentru multe domenii, că România are mult potenţial agricol şi noi mâncăm mult din afară şi că România nu are o voce, că România nu contează pe plan internaţional. Şi toţi oamenii care au spus asta doresc o schimbare”, a declarat Nicușor Dan.
Primarul capitalei nu a ezitat și l-a atacat pe Călin Georgescu, chiar dacă nu i-a pronunțat numele. Declarația acestuia s-a referit la anumite idei promovate de Georgescu, precum desființarea partidelor politice. Dar primarul a insistat foarte mult pe ideea de corupție și nu e clar pe cine acuză în acest caz.
„E rolul nostru ca această schimbare să fie către o ţară cu instituţii care funcţionează ca în Occident, şi nu cum propun unii, o întoarcere la o Românie fără instituţii şi la corupţia din anii 90”, a precizat primarul capitalei.
Georgescu continuă atacul la instituțiile statului
Călin Georgescu a depus candidatura tot astăzi, 7 martie, însă situația sa rămâne incertă. Acesta s-a prezentat la Biroul Electoral Central împreună cu soția sa, cu George Simion, liderul AUR, și cu Anamaria Gavrilă, lidera POT. Câteva sute de persoane l-au așteptat în fața sediului BEC, iar candidatul a continuat să lanseze declarații dure la adresa instituțiilor statului. Este conștient de faptul că există riscul de a fi scos din această competiție electorală.
„În acest moment, tot mapamondul se uită la România, la măreția poporului român și la modul ingrat și ilegal în care sistemul corupt și clasa politică a acționat. S-a putut o dată, dar nu va mai exista și a doua oară modul în care a distrus democrația. Prima dată putem accepta că este culpă, a doua oară e cu premeditare. Vor fi judecați de toate instanțele și legii lumii umane și de toate legile divine”, a spus candidatul.
Călin Georgescu a exclus complet scenariul în care îi va fi interzisă candidatura. Jurnaliștii l-au întrebat ce va face dacă nu va fi pe buletinele de vot, iar Georgescu a răspuns sec: „Este imposibil”.
Marea premieră a fost aceea că Georgescu a acceptat întrebările jurnaliștilor, ceea ce poate fi și o schimbare de strategie. Până acum, Georgescu vorbea exclusiv pentru electoratul său pe rețelele de socializare, dar în ultimele săptămâni a realizat mai multe interviuri și astăzi a acceptat întrebările jurnaliștilor. Rămâne de văzut dacă va accepta și o dezbatere electorală, pe care a refuzat-o până acum.
Când ar putea să se pronunțe CCR
Biroul Electoral Central va trebui să verifice documentele depuse de Călin Georgescu și să dea un răspuns în 48 de ore, potrivit legii. Dacă documentele respectă legislația și nu există o hotărâre judecătorească împotriva lui Georgescu, BEC nu ar putea să-i invalideze candidatura. Deciziile BEC pot fi atacate în instanță și dacă nu se bazează pe probe solide, judecătorii vor putea schimba deciziile BEC.
Lupta decisivă pentru Călin Georgescu se va da la Curtea Constituțională. Potrivit legislației, Curtea Constituțională poate fi sesizată abia după decizia BEC, arată art. 31, alin (1) din Legea 370/2004.
„În cel mult 24 de ore de la expirarea termenului prevăzut la art. 29 alin. (2), respectiv la art. 30 alin. (6), candidații, partidele politice, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțele politice, alianțele electorale și alegătorii pot contesta înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor sau a semnelor electorale, după caz. Contestațiile se fac în scris și se depun la Curtea Constituțională.”
Art. 29, alin (2) spune: „Înregistrarea și respingerea înregistrării candidaturilor de către Biroul Electoral Central se fac prin decizie, în termen de cel mult 48 de ore de la depunerea acestora.”
Curtea Constituțională ar putea fi sesizată abia luni pentru a cere invalidarea candidaturii lui Călin Georgescu. După ce a fost sesizată, Curtea are termen de două zile pentru a da un verdict. Indiferent care va fi hotărârea CCR, aceasta nu va putea fi atacată în instanță.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News