ANALIZĂ Obezitatea infantilă în România. Nutriționist: trebuie să-i educăm întâi pe părinți

copil obez
Sursa foto: Unsplash

A început școala și odată cu ea grijile părinților despre alimentația copiilor: ce pachețel să le pună micuților în ghiozdan, sau să le dea bani pentru a-și cumpăra ceva de la magazinul de la colț sau de la fast-food? Mai ușor este pentru elevii înscriși la școli private, unde au cantină și mese diversificate, dar pentru marea majoritate a copiilor care învață în școli de stat, relația cu mâncarea este mai complicată. Iar totul ține de mentalitatea colectivă și de lipsa politicilor, care au existat, de-a lungul timpului, doar pe hârtie și pentru campanii electorale, explică nutriționistul Constantin Târgoviște, într-un interviu pentru PS News.

Obezitatea este o problemă dificilă, explică nutriționistul. Iar părinții sunt primii care trebuie educați în acest sens.

„Din doi părinți obezi iese întotdeauna un copil obez. Dacă doar unul dintre părinți este supraponderal, riscul este mai mic, dar tot există o predispoziție. Predispoziția genetică este foarte greu de înlăturat, fiindcă nu putem influența genele noastre, decât putem influența, cumva, alimentația întregii populații: întâi a părinților, și apoi a copiilor”, spune expertul.

Alimentația copiilor este foarte importantă și, de regulă, o prescriu pediatrii mamelor, dar acesta  nu crede că se realizează în mare măsură, dată fiind lipsa de educație privind nutriția.

„Apetitul copilului este mai aplecat înspre dulce, care este mai apreciat sensitiv, decât acrul, săratul sau amarul. E un cerc vicios în fiecare generație. Dacă supraponderea este compatibilă cu o viață lungă, obezitatea e mai puțin compatibilă cu o durată de viață mai lungă, deci să fim atenți”, mai spune Târgoviște.

Îi putem influența pe copii, dar depinde de apetitul acestuia pentru un aliment sau altul, explică specialistul.

„Copilul va prefera să-și cumpere o ciocolată, nu un măr. Așa că este o problemă în familie, greu de rezolvat, dar îi putem influența pe copii despre pericolul unei alimentații bogate în glucide și învăța să aleagă fructe mai dulci, dar nu foarte dulci, pentru că și acelea au multe glucide”, mai explică Târgoviște.

România are o problemă cu obezitatea infantilă, dar nu și studii și plan de intervenție

Multe măsuri propuse de specialiștii nutriționiști au rămas, întotdeauna, de ani întregi, la sertar.

„Noi am propus măsuri clare, dar nu au fost niciodată și continuă să nu fie de interes pentru politicieni. Obezitatea nu a fost un subiect important, iar efectele se văd”, conchide nutriționistul.

Prin urmare, nu e de mirare că în România, unul din trei copii cu vârste de 6-7 ani este obez, iar unul din 10 este supraponderal, potrivit datelor de la nivel internaţional.  Asta pentru că, în România, nu există date oficiale pe obezitatea la copii.

Cei mai mulți copii cu surplus de greutate trăiesc în orașe. În plus, cei cu părinți supraponderali tind să fie și ei obezi. 6 din 10 adulţi au probleme cu greutatea. Apoi, se adaugă și alți factori: sedentarismul și expunerea prelungită la ecrane sunt alţi factori care determină creşterea în greutate a copiilor.

Singurul studiu oficial este din anul 2015: la toate grupele de vârstă studiate – 7, 8 și 9 ani, ponderea copiilor cu probleme de greutate (supraponderali sau obezi) este de peste 25%”.

Cifre îngrijorătoare

Federația Mondială a Obezității avertizează că, în lipsa unor măsuri drastice de prevenție și tratament pentru obezitate, până în anul 2030, aproape 500.000 de copii cu vârste între 5 și 19 ani vor suferi de obezitate în România.

Supraponderabilitatea și obezitatea se numără printre principalele cauze de deces și invaliditate în regiunea europeană, estimările recente sugerând că acestea provoacă peste 1,2 milioane de decese anual – peste 13% din cifrele totale ale mortalității.

Organizația Mondială a Sănătății: Obezitatea la copii, o criză de sănătate publică insidioasă

Pe baza tendințelor actuale și luând în considerare exclusiv obezitatea în Regiunea Europeană a OMS, care acoperă 53 de țări din Europa și Asia Centrală, Atlasul mondial al obezității 2023 publicat de Federația Mondială a Obezității, estimează că între 2020 și 2035, vor exista:

  • o creștere de 61% a numărului de băieți care trăiesc cu obezitate,
  • o creștere de 75% a numărului de fete care trăiesc cu obezitate,
  • cu un total de 17 milioane de băieți și 11 milioane de fete cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani care trăiesc cu obezitate în regiune în 2035.
  • se estimează că problemele legate de supraponderabilitate și obezitate la toate grupele de vârstă vor costa Regiunea Europeană a OMS 800 de miliarde de dolari anual, până în 2035.

„Copiii noștri cresc din ce în ce mai mult în medii care le îngreunează foarte mult să mănânce sănătos și să fie activi. Aceasta este o cauză principală a epidemiei de obezitate”, a declarat Dr. Hans Henri P. Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa.

Obezitate vine cu boli și mai grave „la pachet”

Obezitatea crește riscul pentru multe boli netransmisibile, inclusiv boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și boli respiratorii cronice.

Obezitatea este, de asemenea, considerată o cauză a cel puțin 13 tipuri diferite de cancer și este probabil să fie direct responsabilă pentru cel puțin 200.000 de noi cazuri de cancer anual în întreaga Regiune, această cifră urmând să crească și mai mult în anii următori, arată OMS.

30% din copiii români de până la 14 ani sunt supraponderali, 15% obezi

Rezultatele campaniei de prevenţie a UMFCD „Asumă-ţi să fii sănătos!” –Litoral 2023, arată că din 695 de copii evaluaţi (52% fete şi 48% băieţi) de către medicii rezidenţi pediatri, prezenţi timp de 6 zile la malul Mării Negre, 12% au prezentat un grad ridicat de obezitate, iar 4% din copii sunt supraponderali. În plus, aproximativ 15% din copiii evaluaţi consumă cel puţin o dată pe săptămână alimente de gen fast-food.

Autor

  • Chirciu Simona-Maria

    Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: