Analiză POLITICO: Cum a devenit George Simion un „Mesia” pentru românii din diaspora

Sursa foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Românii care locuiesc în străinătate sunt pregătiți să contribuie la aducerea extremei drepte la putere acasă la ei: George Simion s-a clasat pe primul loc la scrutinul prezidențial de duminică, obținând aproximativ 40 % din totalul voturilor și asigurându-și locul în turul doi. Dar marja sa de victorie în rândul diasporei a fost și mai mare, obținând sprijinul a peste 60 % dintre românii din străinătate, scrie Politico.

Al doilea clasat, primarul centrist al Bucureștiului, Nicușor Dan, a obținut doar 25 % din votul diasporei.

Un cocktail puternic de retorică ultranaționalistă, mesaje anti-sistem și o campanie TikTok neîncetată l-au ajutat pe Simion să se impună în străinătate. Și cu mai puțin de două săptămâni înainte de turul al doilea al alegerilor, acest lucru l-ar putea propulsa la președinție.

„Nu știu dacă cei din diaspora înțeleg că prin votul lor pot distruge această țară”, a avertizat luni economistul Cristian Păun.

‘Mântuitor, lider, Mesia’

Aproximativ patru milioane de români trăiesc și lucrează în străinătate, căutând oportunități economice și educaționale mai bune în afara țării est-europene de 19 milioane de locuitori.

Italia, Spania și Germania găzduiesc cel mai mare număr de români expatriați. În toate cele trei țări, alegătorii l-au sprijinit masiv pe Simion, cu peste 70 % din voturile exprimate în favoarea liderului de extremă dreapta.

Mulți dintre ei sunt implicați în munci adeseori prost plătite, și s-au regăsit în politicile și retorica lui Simion, un scandalagiu cu un caracter puternic anti-sistem, care a dat vina pentru multe dintre necazurile țării pe actuala clasă politică.

„De obicei, cei din Spania, Italia, majoritatea sunt lucrători sezonieri, deci cei care au părăsit țara din cauza a ceea ce ei consideră a fi condiții socioeconomice foarte scăzute pentru ei”, a declarat Oana-Valentina Suciu, profesor asistent de științe politice la Universitatea din București.

„Simion a fost singurul care a vizitat la propriu zonele sărace din România și comunitățile românești din diaspora, deci a fost cel care aparent le-a acordat atenție – chiar dacă de fapt soluțiile pe care le propune sunt complet nerealiste”, a spus Suciu.

Simion – care susține agenda MAGA a președintelui american Donald Trump – vrea să unifice România și Moldova, a cerut încetarea ajutorului militar aliat pentru Ucraina și a promis că va încălca legislația UE dacă nu va fi de acord cu diktatele de la Bruxelles.

„Ceea ce le propune el pare o soluție foarte ușoară pentru problemele lor”, a spus Suciu. „De aceea se îndreaptă către un fel de salvator, lider, Mesia”.

Pentru alți alegători, a spus ea, susținerea lui Simion a fost mai puțin legată de politicile sale reale și mai mult de opoziția față de establishment.

„Ei [expatriații români] merg întotdeauna împotriva sistemului, indiferent de cine sunt candidații”, a spus ea. „De obicei, ei optează pentru ceea ce consideră a fi un outsider.”

Când Simion se va confrunta cu contracandidatul Nicușor Dan peste două săptămâni, va fi pentru prima dată când un candidat al unuia dintre partidele principale – social-democrații sau liberalii naționali – nu va ajunge în turul doi.

„Votul este o respingere clară a coaliției de guvernare. Atât Simion, cât și Dan sunt văzuți ca «anti-sistem», chiar dacă sunt diametral opuși din punct de vedere politic”, a declarat Oana Lungescu, fost purtător de cuvânt principal al NATO și fellow la think tank-ul de apărare și securitate Royal United Services Institute. „Românii se vor confrunta cu o alegere dură pe 18 mai, între un candidat ultranaționalist și unul pro-occidental.”

Factorul TikTok

Alegerile din România din noiembrie anul trecut au fost anulate după ce autoritățile au descoperit o operațiune de influență de tip rusesc pe social media, în special TikTok, în favoarea ultranaționalistului pro-rus Călin Georgescu.

Și se pare că social media ar putea juca în cele din urmă un rol extraordinar și în aceste alegeri. Simion a folosit social media cu mare succes pentru a ajunge la românii din străinătate, având 1,4 milioane de urmăritori pe TikTok. Începând de luni, videoclipurile sale au fost apreciate de 30 de milioane de ori.

„El [Simion] este foarte activ pe platformele sociale, în special pe cele precum Instagram și TikTok care nu necesită prea multă atenție, doar dai scroll și vezi imagini și mesaje”, a spus Suciu.

Vlad, un român expatriat în Belgia care a preferat să nu-și folosească numele de familie, a spus că victoria lui Simion „ar fi fost imposibilă fără TikTok”.

Partidul AUR al lui Simion a alimentat conspirațiile în timpul pandemiei Covid-19, opunându-se măsurilor guvernamentale de limitare a răspândirii virusului și răspândind neadevăruri despre vaccinuri pentru a se urca pe un val de sentiment anti-știință.

„Din cauza TikTok, practic, el a explodat în timpul pandemiei … el trăiește pe TikTok tot timpul, se filmează peste tot”, a spus Vlad.

El a adăugat că majoritatea românilor care trăiesc în diaspora nu sunt bine educați și sunt susceptibili la retorica populistă a lui Simion și la rețelele sociale.

„Marea lor majoritate, de fapt, sunt oameni care nu au un nivel atât de ridicat de educație, [și] lucrează în locuri de muncă foarte grele, mediocre … vorbim despre șoferi de camion, vorbim despre muncitori în construcții, oameni care au grijă de bătrâni”, a spus el.

„Întotdeauna au trăit în bulele lor, în comunitățile lor, trimițând acasă toți banii pe care îi câștigau și … trăind o viață destul de singuratică”, a adăugat el.

Simion a ocolit mass-media tradiționale pentru a se adresa direct acelor alegători din diaspora dezamăgiți, promițând să le asculte preocupările – iar aceștia i-au întors favorul duminică, ajutându-l să ajungă pe primul loc și, potențial, până la președinție.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: