George Simion este aproape să piardă controlul AUR, după ce în 2024 a fost învins în toate competițiile electorale. Liderul AUR a demonstrat că nu are capacitatea să câștige alegerile sau să construiască alianțe politice care să permită partidului să ajungă la guvernare. AUR va trebui să-și decidă viitorul în 2025, iar noul val suveranist are un alt lider.
Eșecul de la locale și europarlamentare
La alegerile locale și europarlamentare AUR avea mari așteptări și era considerat favorit la victorie, însă George Simion și-a dezamăgit partidul. AUR nu a reușit să câștige nicio primărie importantă din țară, nu s-a impus în niciun consiliu județean, iar în marile orașe a fost departe de primele poziții.
La alegerile europarlamentare, AUR a obținut doar 15%, adică 1,33 milioane de voturi. Un rezultat foarte slab, după ce George Simion a insistat cu mesajele sale suveraniste la alegerile pentru Parlamentul European. Românii au ales parcursul european, nu izolarea în Estul Europei.
Marea înfrângere de la prezidențiale
George Simion a investit sume mari de bani în campania pentru alegerile prezidențiale. Chiar dacă Simion spunea, în 2021, că nu se va atinge de banii din subvenții de la stat, acesta a schimbat strategia și a golit conturile partidului. AUR a plătit 21,2 milioane de lei doar pe propagandă în perioada ianuarie-noiembrie 2024. În aceeași perioadă, AUR a primit de la AEP suma de 28,9 milioane de lei și a cheltuit în total 47,7 milioane lei. Partidul lui Simion a reușit să cheltuie mai mult decât a primit, după ce a atras mai mulți sponsori bogați, printre care și George Becali, condamnat penal.
Cu toate zecile de milioane de lei investite în campanie, George Simion a fost învins la alegerile prezidențiale. Liderul AUR a reușit să obțină doar 1,28 de milioane de voturi, fiind pe locul 4 în primul tur. Simion a reușit un rezultat mai slab decât a obținut AUR la alegerile europarlamentare de pe 9 iunie. Simion a luat doar 13,86% din voturi, prea puțin pentru a mai fi relevant pe scena politică.
La alegerile parlamentare, organizate la o săptămână după primul tur al alegerilor prezidențiale, AUR a obținut 1,69 de milioane de voturi, ceea ce arată că partidul reușește să obțină rezultate mai bune fără implicarea lui George Simion.
Noul preferat al suveraniștilor
Alegerile prezidențiale din 2024 au schimbat radical scena politică pentru suveraniști. Georrge Simion a fost depășit de Călin Georgescu și rezultatul obținut de candidatul independent reprezintă o mare problemă pentru AUR. George Simion nu mai este liderul electoratului suveranist, iar Georgescu este complet diferit de Simion și Șoșoacă, refuzând circul politic de pe social media. George Simion și Diana Șoșoacă se confruntă cu o problemă la care nu au nicio soluție, pentru că nu au învățat, în ultimii 4 ani, să-și cizeleze limbajul și comportamentul politic.
Suveraniștii din AUR nu mai au nevoie de George Simion, care a demonstrat la alegerile prezidențiale că nu este o locomotivă pentru partid. Ideologia „simionistă”, marcată de scandaluri și limbaj vulgar, începe să fie respinsă inclusiv de electoratul AUR, care se îndreaptă spre un alt tip de suveranism.
AUR, transformat într-o mașină de făcut bani
George Simion controlează de la București conturile partidului și blochează orice filială de teamă să nu piardă controlul. La alegerile parlamentare, Simion le-a cerut candidaților 60.000 de euro pentru a-i pune un loc eligibil pe listă. Toate listele au fost decise de la București, în condițiile în care AUR nu are filiale puternice în teritoriu după ce Simion a blocat dezvoltarea acestora.
„Tuturor candidaţilor la alegerile parlamentare li s-a cerut să contribuie, conform legii, la bugetul de campanie, să asigure precampania şi campania electorală, pentru că aşa este conceput sistemul electoral din România, candidaţii suportă aceste cheltuieli”, a declarat Simion.
Ringo Dămureanu, fost deputat AUR, a dezvăluit mai multe nereguli financiare din partid, arătând că George Simion a cheltuit banii din subvenții și a lăsat partidul cu mai multe datorii. De asemenea, AEP a confiscat suma de 13 milioane de lei de la AUR pentru campania electorală de la europarlamentare și a refuzat să le deconteze alte cheltuieli în valoare de 11 milioane de lei pentru aceeași campanie electorală. Astfel, partidul a pierdut 24 de milioane de lei pentru că George Simion nu a respectat legislația privind finanțarea campaniilor electorale.
PS News a scris, încă din iunie 2024, că AUR a pus la cale o schemă pentru finanțarea campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare. Mai mulți membri AUR au contribuit la campania pentru europarlamentare cu suma de 2,3 milioane de lei (peste suma maximă impusă de lege). Cele 2,3 milioane de lei proveneau din împrumuturi, deși membrii AUR aveau venituri modeste sau trăiau cu salariul minim. Schema AUR arăta că în spatele acestor împrumuturi erau adevărații finanțatori ai partidului care se foloseau de câțiva membri pentru a vira banii în conturile AUR.
Claudiu Târziu, principalul rival pentru Simion
George Simion ține controlul partidului, dar alegerile prezidențiale au arătat tuturor membrilor că acesta nu este o locomotivă și, în realitate, Simion profită de structurile partidului pentru a rămâne la putere. În ultimii 4 ani, AUR a fost tot mai mult izolat pe scena politică din România și nu a reușit nicio colaborare politică.
În același timp, Simion a împiedicat dezvoltarea filialelor din teritoriu, de teamă să nu apară vreun rival, a recrutat mai mulți traseiști de la alte partide și pe Claudiu Târziu l-a trimis în Parlamentul European. În urmă cu câțiva ani, Târziu și Simion erau co-președinți, dar după Congresul din 2022 Simion a preluat controlul total, iar Târziu a fost trimis la Bruxelles, care este un „exil” politic.
Conflictele dintre cei doi sunt deja cunoscute, după ce în octombrie 2024 Târziu i-a cerut explicații lui Simion despre situația financiară din partid. Târziu a criticat dur activitatea lui Simion la conducerea AUR:
„(…) am ajuns, în doar câteva luni, în postura unui partid minor, fără busolă, imprevizibil chiar şi pentru membrii săi şi complet irelevant în orizontul politic al viitorului mandat”, spunea Târziu, într-o scrisoare către conducerea AUR.
În 2025, AUR va fi nevoit să-și decidă viitorul pentru următorii 4 ani în Parlament. Strategia lui Simion nu a adus vreun câștig pentru partid, iar membrii au acum toate motivele să se gândească la viitorul partidului fără fostul candidat la prezidențiale. Claudiu Târziu și alți membri au cerut explicații pentru eșecurile din 2024, iar AUR riscă să se confrunte cu un conflict intern care poate să schimbe actuala conducere sau să rupă partidul.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News