ANALIZĂ Prezidențiale 2025: primele scandaluri și probleme între candidații intrați în cursă

Sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Candidații la alegerile prezidențiale din 2025 au început deja campania electorală chiar dacă mai este suficient timp până la depunerea dosarelor de candidatură. Această perioadă le oferă o libertate foarte mare, deoarece pot cheltui oricât de mulți bani fără să fie considerați cheltuieli electorale. Primele lupte politice se conturează între candidații fideli Uniunii Europene și cei care critică dur Uniunea; și apoi o altă luptă între Nicușor Dan și Elena Lasconi.

Nicușor Dan

Nicușor Dan, primarul capitalei, este cel care pare să investească cel mai mult în campania electorală, având deja instalate numeroase panouri în toată țara. Rămâne un mare mister legat de aceste panouri, deoarece primarul le-a instalat înainte să strângă banii din donații. La începutul lunii februarie, Dan anunța că a semnat un contract de 200.000 pentru panourile publicitare, pe care ar urma să îi plătească în 30 sau 45 de zile. Până în prezent, primarul a strâns din donațiile online doar 700.000 lei, adică circa 140.000 euro.

Toți acești bani pe care primarul îi cheltuie în precampanie, cu mult timp înainte să înceapă campania oficială, nu îi declară la AEP și nu sunt considerați cheltuieli de campanie electorală, potrivit legislației.

Nicușor Dan a început și un turneu național pentru a strânge semnături și pentru a-și promova imaginea. Și în acest caz, primarul va avea nevoie de foarte mulți bani pentru a plăti persoanele din echipa sa de campanie, cazarea, materialele de promovare, afișe, transport și multe alte cheltuieli. Din nou, rămâne un mister cum se finanțează pentru că banii din donații nu-i ajung nici măcar pentru panouri. La Iași, primarul a avut primul contact cu electoratul nemulțumit din țară și a fost huiduit de mai multe persoane.

Primarul capitalei și-a ales sloganul „România onestă”, deși timp de 4 ani și-a ascuns conturile bancare din declarația de avere. Dar „România onestă” nu face decât să amintească de „România educată” a lui Klaus Iohannis, care a rămas doar o promisiune.

CITEȘTE ȘI: Nicușor Dan și-a mărit salariul cu 7.000 lei în 4 ani și a ascuns conturile bancare

Nicușor Dan și-a asumat o candidatură și este conștient că va sabota candidatura Elenei Lasconi. Primarul a fost susținut de USR la alegerile locale, ceea ce l-a ajutat să câștige cele două mandate, iar a decis să-i trădeze pe partenerii săi politici. Dan speră că unul dintre partidele importante de dreapta va decide să-l susțină la prezidențiale sau poate chiar mai multe ca în 2020 la locale. Momentan, de partea sa sunt doar mici partide care nu au reușit să intre în Parlament: PMP, REPER și DREPT.

Primarul capitalei participă și la numeroase interviuri la televiziuni, iar de obicei această propagandă politică este contra cost, așa cum plătesc și partidele. Cum banii strânși din donații nu-i ajung momentan nici pentru panourile publicitare, ridică multe semne de întrebare privind finanțarea campniei.

Primarul Municipiului Bucuresti, Nicusor Dan
Sursa foto: INQUAM / SABIN CIRSTOVEANU

Călin Georgescu

Călin Georgescu duce o campanie atipică deoarece a atins un nivel de notorietate atât de mare, profitând de toate scandalurile politice, încât acum demonstrează că nu mai are nevoie de o campanie electorală. Călin Georgescu pare să adopte strategia lui Băsescu din 2009 și să încerce să gestioneze notorietatea și încrederea.

Sondajele îl arată favorit și Georgescu demonstrează că nu e în luptă cu ceilalți candidați, ignorându-i și evitând dezbaterile cu aceștia. Participă doar la o singură televiziune, iar campania sa ridică numeroase semne de întrebare privind finanțarea.

Călin Georgescu este independent și nu este obligat de legislație să dea explicații pentru cheltuielile din această perioadă. La fel ca Nicușor Dan, Georgescu poate cheltui acum oricât dorește și nimeni nu va ști de aceste cheltuieli. Legislația din România consideră cheltuieli electorale doar cele efectuate după startul oficial al campaniei electorale, adică după 4 aprilie 2025.

Candidatul independent continuă să atace anumite instituții și să atragă de partea sa persoanele nemulțumite de actualul sistem. În același timp, mai multe instituții ale statului anchetează modul în care a fost finanțată campania lui Georgescu din 2024.

Sursa foto: Călin Georgescu

Elena Lasconi

Elena Lasconi a strâns 1,7 milioane de voturi în primul tur din noiembrie și era în finală cu Călin Georgescu. Anularea alegerilor a schimbat scena politică, iar acum Lasconi luptă mai ales cu Nicușor Dan. Primarul capitalei va fura o parte din voturile lui Lasconi și niciunul nu se arată dispus să cedeze.

Elena Lasconi și Nicușor Dan au avut și o întâlnire, la sfârșitul lunii ianuarie. Lasconi se promovează ca fiind cea care a strâns 1,7 milioane de voturi, iar Nicușor Dan insistă cu eticheta de independent deși aleargă după susținerea partidelor.

„Am responsabilitatea celor 1,7 milioane de voturi pe care românii mi le-au acordat acum două luni. Întotdeauna voi face ceea ce este mai bine pentru România”, a spus Lasconi după întâlnirea cu primarul capitalei.

Elena Lasconi duce o întreagă campanie electorală pe rețelele de socializare. Candidata USR a plătit mai multe reclame pe Facebook, iar în ultimele 90 de zile a dat peste 3 milioane de lei pentru reclame. USR a rămas în opoziție, iar candidata partidului nu ratează nicio șansă pentru a ataca actuala coaliție de guvernare. Luni, Lasconi a cerut demisia lui Emil Hurezeanu, ministrul de externe, deși în urmă cu câteva zile anunța că nu voia căderea guvernului Ciolacu. USR rămâne în opoziție, însă de multe ori evită să facă opoziție, mai ales că ar trebui să colaboreze în Parlament cu AUR, SOS și POT.

„Am ajuns „muppets” pentru Occident şi extrem de vulnerabili pentru oricine. După 10 ani de epocă „Iohannis absentul şi arogantul”, ne trezim la Externe cu „Hurezeanu Pinocchio”, care, aflăm din presa străină, minte sau îşi lasă purtătorul de cuvânt să mintă pentru el”, a declarat Lasconi, luni.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Crin Antonescu

Crin Antonescu revine pe scena politică după o pauză de 10 ani și intră direct în cursa pentru alegerile prezidențiale. Acesta profită de criza din PSD și PNL, care nu au propus candidați destul de puternici pentru a lupta pentru victorie, și obține sprijinul celor două mari partide, plus UDMR.

Dar situația lui Crin Antonescu este una mai complicată decât pare, pentru că votanții celor trei partide sunt foarte diferiți. În ianuarie, UDMR a anunțat pe Facebook că îl va susține pe Antonescu, iar votanții maghiari critică atât partidul pentru această decizie, cât și pe candidatul coaliției.

Crin a ales sloganul „România, înainte!”, mizând pe ideea că România trebuie să-și continue drumul spre UE. Culoarea sa de campanie electorală pare să fie turcoazul și a ales o grafică foarte simplă care nu atrage vizual cu nimic. Grafica și culorile folosite nu dau senzația de o schimbare. Crin publică video-uri în format reels, dar cu același fundal turcoaz, materialele fiind realizate într-un studio. Reel-urile sunt lipsite de dinamism, de contact cu realitatea, iar în unele folosește secvențe video din alte materiale. Pentru a ține pasul cu scena politică din 2025, Crin Antonescu va avea nevoie de un content creator, pentru că lupta din online nu va fi câștigată doar cu vorbe.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Diana Șoșoacă

În 2024, Curtea Constituțională a respins candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale. Situația se poate schimba în 2025, mai ales că administrația Trump a criticat situația politică din România.

Europarlamentarul Diana Șoșoacă și-a anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale, fiind arhicunoscută pentru circul pe care îl provoacă și promovează. SOS România strânge semnături pentru candidatura europarlamentarului.

„De aceea, vă anunț că voi continua – la noi se strâng semnături – am adunat aproape toate semnăturile, voi continua, voi candida la președinția României. Iar dacă CCR-ul mai îndrăznește, mai ales acum la schimbările care sunt la nivel mondial, să-mi interzică să candidez, vor avea exact ceea ce merită și ei, și Ciordacu, și Simion, și Georgică fără frică Căcălin, și toți cei care se perindă din partea sistemului și încearcă să prostească și să manipuleze opinia publică”, a anunțat Șoșoacă.

Europarlamentarul SOS a pierdut mulți susținători după apariția lui Călin Georgescu. Șoșoacă nu mai atrage cu scandalurile pe care le provoacă, iar electoratul său preferă să se îndrepte spre Georgescu la alegerile prezidențiale, o arată sondajele.

Diana Șoșoacă
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Lavinia Șandru

Dan Voiculescu o trimite pe Lavinia Șandru în cursa pentru alegerile prezidențiale, deși PUSL nu a reușit nici măcar să intre în Parlament. Șandru va fi ajutată de partidul lui Dan Voiculescu, însă așa cum s-a văzut și la alte alegeri, Voiculescu și-a pierdut abilitatea de a mai influența alegerile.

„Candidez pentru că, la fel ca milioane de români, sunt revoltată de manipulare, de fals și demagogie. De câteva luni, se face un experiment pe România, pe democrația noastră, pe viața noastră, după un principiu cinic: dezbină și stăpânește! (…) Candidez pentru România Reală. S-a tot vorbit de mai multe Românii, a lui Iliescu sau Vadim, una progresistă, alta conservatoare. Una pro-occidentală, alta suveranistă. Etichete false, care ne dezbină. Nu sunt mai multe Românii, este una singură. România noastră, România Reală”, a spus Șandru.

În cele mai recente sondaje. Șandru este sub pragul de 1% și nici pe rețelele de socializare nu are foarte mult succes. Pe Facebook a plătit mai multe reclame, investind sute de lei în fiecare, însă tot nu a reușit să aibă un impact în social media. În luna februarie, Șandru a avut 27 de reclame electorale pe rețeaua de socializare.

Sursă foto: Lavinia Șandru / Facebook

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: