Protestele din ultimele zile ale fermierilor, transportatorilor și medicilor de familie au afectat profund cel mai mare partid din țară, PSD. Aflați la guvernare, social-democrații decontează din plin efectele tulburărilor sociale.
PSD, afectat de proteste
Faptul că PSD este partidul cel mai afectat de protestele din ultimele zile rezultă limpede din sondajele de opinie. Conform celui mai recent sondaj INSOMAR, PSD pierde procente însemnate în urma protestelor fermierilor și transportatorilor, coborând la la 25% în intenția de vot. Asta în condițiile în care la ultimul sondaj realizat de INSCOP Research în luna decembrie, PSD era cotat la 30,2% în intenția de vot a electoratului.
Pe de altă parte, liberalii, partenerii de guvernare ai PSD, nu sunt afectați din punct de vedere electoral de proteste. Conform aceluiași sondaj, PNL se află la 21% în intenția de vot a electoratului, în condițiile în care în decembrie se afla în sondajul INSCOP Research la 20,1% în intenția de vot. Interesant e că protestele au afectat și partidul Dianei Șoșoacă, SOS. Tentativa acesteia de a se cățăra pe proteste pentru a capitaliza electoral s-a întors împotriva senatoarei. Conform INSOMAR, SOS nu ar obține mai mult de 3% la alegeri (în condițiile în care în sondajele din decembrie partidul trecea de 5%), lucru care o aruncă pe Diana Șoșoacă și pe aliații acesteia în afara Parlamentului.
Un alt partid care pierde puncte procentuale pe fondul protestelor este USR, care se prăbușește sub pragul de 10%, ajungând, potrivit datelor INSOMAR, la 9% în intenția de vot a electoratului. Asta în condițiile în care în sondajele din decembrie USR era creditat cu 11,9% în intenția de vot. Din nou, ca și în cazul SOS, tentativa de a profita electoral de pe urma protestelor s-a întors împotriva USR.
Există desigur câteva explicații pentru care social democrații sunt cei mai afectați de proteste. În primul rând, aceștia dețin funcția de premier. În conștiința publicului, Guvernul României este legat direct de persoana premierului. Cei din componența guvernului, cu excepția miniștrilor care s-ar putea implica în soluționarea crizei, contează prea puțin pentru electorat în ecuația protestelor actuale. Marcel Ciolacu este văzut de public drept principal responsabil al Guvernului, iar acesta este totodată președintele PSD. Mai mult, și ministrul Agriculturii care a purtat negocieri cu protestatarii, Florin Barbu, provine tot din rândurile PSD, ceea ce face ca această criză să fie și mai mult legată, în conștiința electoratului, de Partidul Social Democrat. În aceste condiții, este de așteptat ca PSD să fie principalul partid care decontează efectele protestelor.
Consecințe electorale
Principala consecință a scăderii PSD în intenția de vot este desigur cea electorală. Diferența dintre PSD și principalul urmăritor, PNL se reduce semnificativ pe fondul protestelor și cu doar câteva luni înaintea alegerilor. În acest context, ne putem aștepta ca această competiție dintre cele două partide să crească substanțial. PSD va încerca să recupereze decalajul, însă în contextul actual nu va fi deloc simplu. Este clar acum că protestele funcționează în favoarea PNL.
În concluzie, dacă protestele continuă, atunci PSD are șanse mari să se erodeze și mai mult, iar diferența procentuală dintre liberali și social democrați se va micșora și mai mult.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News