ANALIZĂ PSD și PNL, domină județele. Luptă strânsă pentru parlamentare

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

PSD și PNL și-au împărțit județele din România la alegerile locale din 2024. UDMR este singurul partid care a obținut victorii la consiliile județele, în afară de cele două mari partide. ADU s-a impus doar la Consiliul General din București, însă nu vor avea un președinte de consiliu, deoarece rolul e ocupat de primarul Nicușor Dan.

Votul pentru consiliile județene arată că PSD a obținut 2,3 milioane de voturi (33,58%), iar PNL 2 milioane de voturi (28,87%). Diferența dintre cele două mari partide este foarte mică și arată că la alegerile parlamentare va fi o luptă strânsă pentru mandatele în Parlament. PNL poate să răstoarne rezultatul la alegerile parlamentare, mai ales dacă va profita de prăbușirea USR și de degringolada din AUR care nu are filiale puternice.

Inclusiv votul pentru președinții de consilii județene a fost foarte strâns, iar cele două partide au fost despărțite de circa 6 procente: PSD a fost pe primul loc cu 36,15% și PNL pe 2 cu 30,51%.

De asemenea, se observă că se reduce tot mai mult numărul județelor în care un partid se impunea cu peste 50%. PSD avea în trecut mai multe județe unde făcea singur majoritatea, dar după alegerile locale din 2024 va avea nevoie de alte partide. Sunt 14 județe în care PSD va trebuie să negocieze cu alte partide pentru a-și construi o majoritate. În multe județe în care PSD s-a impus, PNL a fost la o distanță de doar câteva procente, arată rezultatele parțiale.

Alegerile parlamentare din 2024

Rezultatul de la consiliile județene este important pentru alegerile parlamentare. Mandatele parlamentarilor se vor împărți pe județe. Cele mai multe mandate le va obține partidul care se clasează primul într-un județ.

La alegerile parlamentare din 2020, PSD a avut un singur județ în care a obținut peste 50%, și anume în județul Olt. În 2024, rezultatul dintre PSD și PNL poate fi și mai strâns.

Votul de la consiliile județene din 2024 arată că PSD și PNL își pot împărți și mandatele în Parlament. Liberalii pot obține victoria la alegerile parlamentare dacă reușesc să câștige câteva procente. Lupta pentru victorie va fi între PSD și PNL, care pot obține un număr aproape egal de mandate.

Rezultatul final va depinde de partidul care se va impune în județele cu cele mai multe mandate. Din acest punct de vedere, PNL pare favorit deoarece la consiliile județene s-a impus în Cluj, Iași, Brașov, Sibiu, Constanța, Bihor. Acestea fiind în top 10 cele mai populate județe din țară și au un număr mai mare de mandate față de Ialomița sau Călărași, unde s-a impus PSD la alegerile locale din 2024.

Celelalte partide, la mare distanță la alegerile locale din 2024

Rezultatul de la alegerile locale din 2024 arată clar că PSD și PNL vor avea o majoritate în noul Parlament. Celelalte partide sunt la mare distanță, iar multe dintre ele sunt în degringoladă.

La votul pentru consiliile județene, AUR a fost pe locul 3 cu doar 10,81% din voturi. ADU, alianța formată de USR, a avut un rezultat dezastruos de doar 7,74%. Dacă ADU nu-și îmbunătățește rezultatul, riscă să nu intre în Parlament. Alianțele politice au pragul de 8% la alegerile parlamentare pentru a primi mandate.

UDMR a fost la mică distanță în spatele ADU, obținând 6,99% din voturile pentru consiliile județene. Cea mai mare parte din voturile UDMR provine din cele 4 județe unde a câștigat consiliul județean: Covasna, Harghita, Mureș și Satu Mare.

Partidul SOS România nu ar reuși să intre în Parlament, după ce la votul pentru consiliile județene a obținut doar 2,80%. Totuși, SOS România a reușit să intre în Parlamentul European în 2024, cu două mandate. O implicare a Dianei Șoșoacă în campania pentru alegerile parlamentare ar putea să ajute SOS România să se apropie de pragul de 5%, deși îi va fi foarte greu să treacă de acest prag.

REPER, partidul lui Dacian Cioloș, nu are nicio speranță la mandatele din Parlament, deoarece a avut 0,35% din voturile pentru consiliile județene, la alegerile locale din 2024.

Votul pentru alegerile parlamentare poate fi influențat și de lista cu candidați pe care o vor propune partidele. Dacian Cioloș, George Simion sau Diana Șoșoacă ar trebui să fie în campania pentru parlamentare, ceea ce va ajuta și partidele lor, deoarece au notorietate la nivel național.

Marea problemă va fi pentru USR, care ar vrea să rupă Alianța Dreapta Unită și să meargă singur la următoarele alegeri. USR a pierdut politicienii cu notorietate și ar putea fi condus de Elena Lasconi, primarul din Câmpulung. Deși Lasconi a avut câteva interviuri, rămâne un politician discret în România, fără un mesaj important pentru electorat.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: