ANALIZĂ Puterea vs Opoziția. Cum ar putea arăta scena politică din România după alegerile din 2024

Sursa foto: Monitorul fiscal

Chiar dacă PNL și PSD par a nu se înțelege momentan pe comasarea alegerilor, ultimul sondaj de opinie CURS arată că românii simpatizează cu această idee. Mai exact, conform sondajului CURS, 50% dintre respondenți consideră comasarea alegerilor o idee bună sau foarte bună. Asta în timp ce doar 31% o consideră o idee proastă sau foarte proastă.

De asemenea, sondajul a măsurat și intenția de vot pentru partide, în perspectiva alegerilor europarlamentare. Conform sondajului amintit, dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile europarlamentare, PSD ar obține 31%, urmat de PNL și AUR, ambele cu 20%.

Ce ne spun datele ultimului sondaj CURS

Datele sondajului CURS nu aduc noutăți substanțiale. PNL și PSD rămân favorite în intenția de vot a românilor și, după toate probabilitățile, cele două partide vor forma un nou guvern la capătul alegerilor din 2024. Împreună, cele două partide ar obține o majoritate în Parlament (51%) și ar putea guverna fără a avea grija unei moțiuni de cenzură din partea opoziției – asta dacă opoziția s-ar putea uni în vreun fel ținând cont de mozaicul ideologic din această zonă.

Orice altă variantă de guvernare pare în acest moment exclusă. În teorie, PSD ar putea forma o majoritate și cu AUR (51%) însă probabilitatea unei alianțe PSD – AUR pare în acest moment o himeră. Asta pentru că nici social democrații și nici cei de la AUR nu par a dori o astfel de alianță care i-ar compromite din punct de vedere electoral. Așadar singura alternativă reală o reprezintă continuarea acestei coaliții după alegeri cu PSD și PNL împărțindu-și portofoliile pe regula proporționalității voturilor obținute în alegeri.

În egală măsură șansele sunt ca opoziția să rămână la fel de dezbinată ca până acum. Mult trâmbițata „Alianță de Dreapta” se dovedește a fi un experiment eșuat cu USR la cârma ei. Cele trei partide au doar 13% în intenția de vot, mai puțin chiar decât defunctul USR – PLUS. Asta înseamnă că PMP și FD le-au adus useriștilor în jur de 2-3 procente în plus, insuficient pentru a schimba ceva în ecuația politică de după alegerile din 2024. În viitorul parlament șansele sunt ca alianța să nu reziste prea mult. Odată trecute pragul electoral PMP și FD vor putea să iasă din alianța cu USR, abandonând vehiculul electoral care le-a dus în Parlament. Diferențele ideologice par a fi prea mari între cele trei partide. Așadar, „Alianța de Dreapta” pare a fi în acest moment prea fragilă electoral și ideologic pentru a rezista pe termen lung.

Șansele sunt să vedem aceeași încăierare în opoziție între AUR, ceva mai puternic decât în prezent, și USR, ambele încercând să se profileze drept alternative la coaliția PSD – PNL, dar eșuând lamentabil în proces. Surpriza reală ar putea veni de la UDMR. Formațiunea lui Kelemen Hunor fie va trece la limită pragul electoral, fie va rămâne pentru prima dată în afara parlamentului. Sondajele o dau cu 4%, la fel ca SOS-ul Dianei Șoșoacă, o copie palidă a partidului condus de Simion.

În concluzie, alegerile din 2024 ar putea duce la prelungirea actualei coaliții și la prea puține schimbări reale în opoziție.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: