ANALIZĂ Realitatea paralelă a lui Cioloș: visează la Cotroceni, dar în sondaje are sub 1%

Dacian Cioloș
Sursa foto: INQUAM / GEORGE CĂLIN

Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş ia în calcul atât o candidatură la alegerile europarlamentare, cât şi şi una la alegerile prezidenţiale de anul viitor.

„Am spus deja de mai multă vreme că sunt gata să să candidez şi la europarlamentare, şi la prezidenţiale. Mă interesează proiectul prezidenţial pentru că mi se pare că în contextul actual, şi din ţară, dar şi european, rolul preşedintelui în următorii ani va fi unul cheie. În interior, pentru a reduce polarizarea şi antagonizarea – nu doar între partidele politice, dar şi între clasa politică şi societate. Dar şi rolul preşedintelui la nivel european”, a declarat Dacian Cioloş.

Un partid sub 1%

Dacian Cioloș vorbește despre o posibilă candidatură la europarlamentare și prezidențiale din perspectiva liderului unui partid inexistent în sondajele de opinie. Toate aceste sondaje care măsoară intenția de vot a electoratului arată că partidul REPER nu există practic în mintea electoratului. Acest partid nu poate fi măsurat pentru că nu întrunește nici măcar 1% în intenția de vot.

Practic, REPER-ul lui Cioloș are mai puține puncte decât partidul Dianei Șoșoacă sau decât Pro România – ambele partide aflate în acest moment în afara parlamentului.

Cu alte cuvinte, Dacian Cioloș nu are nici o șansă să obțină vreo victorie în alegerile prezidențiale și chiar în alegerile europarlamentare. În zilele bune, PLUS, partidul anterior REPER, reușea să atingă 5% în intenția de vot a electoratului. Dar aici vorbim despre un context aparte: PLUS a reușit să atingă acest procentaj în contextul social exploziv din perioada 2017 – 2019. În acel moment exista un puternic sentiment anti-PSD, iar PLUS ca și USR a reușit să se cațere pe valul de nemulțumiri.

Ulterior, Cioloș a părut că are o șansă după fuziunea cu USR și preluarea controlului noii organizații USR-PLUS. Divorțul de USR a însemnat sfârșitul carierei politice pentru Dacian Cioloș. Acesta din urmă a încercat să repete figura, înființând un nou „PLUS” și sperând că tot mai mulți membri USR i se vor alătura. Odată cu aceștia trebuia să vină și capitalul politic. Socoteala de acasă nu s-a potrivit însă cu cea din târg, iar partidul lui Cioloș a rămas pierdut în anonimat.

Pe ce ar putea miza Cioloș

Cu toate acestea, anunțul lui Cioloș ar putea fi destinat altor persoane. Liderul REPER știe probabil că un are nici o șansă la victorie în alegerile prezidențiale sau europarlamentare. Totuși, Cioloș ar putea miza pe o repetare a „scenariului PLUS”, în sensul unei fuziuni cu o altă formațiune politică. Cioloș ar putea visa să fie candidatul unei alianțe sau a unui partid mai puternic cu ajutorul căruia să ajungă la Cotroceni sau cel la Bruxelles.

Șansele sunt însă slabe. USR, singurul partid care ar fi putut cere o nouă fuziune cu Cioloș și-a desemnat deja lista de candidați la europarlamentare. Despărțirea de USR s-a produs abrupt și resentimentele nu au fost stinse. Câtă vreme USR se află sub conducerea lui Drulă și a vechii gărzi (Barna și Ghinea) șansele unei noi fuziuni sunt minime.

Alte partide nu par a fi dornice să se asocieze cu Dacian Cioloș. Reputația acestuia nu este tocmai curată după episodul USR-PLUS. Cu alte cuvinte, Dacian Cioloș pare a fi condamnat să se scufunde în anonimat și să rămână în afara Parlamentului – Român și European – după alegerile din 2024.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL