ANALIZĂ Românii muncesc cel mai mult în UE

Sursa foto: freepik.com
Sursa foto: freepik.com

Săptămâna de lucru de 4 zile stimulează productivitatea muncitorilor, dar cu o condiție foarte importantă: să nu fie reduse salariile . Țările în care s-a testat acest program de muncă au arătat rezultate mai bune pentru productivitate, iar multe companii au decis să continue cu o săptămână de muncă de doar 4 zile.

În România, discuția despre o săptămână de lucru de 4 zile a venit din partea lui Valentin Lazea, economistul-șef al BNR, care recent a cerut măsuri de austeritate pentru a reduce deficitul bugetar. Lazea își dorește o săptămână de lucru de 4 zile și reducerea salariilor bugetarilor cu 20%.

„O soluţie ar putea fi, de exemplu, săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului. Măcar aşa s-ar ajunge spre un cvasiechilibru între salariile bugetare şi salariile din mediul privat. Iarăşi, o soluţie ar fi din nou o intrare în sectorul bugetar la şapte ieşiri, cum s-a mai aplicat în trecut şi se mai pot imagina”, a declarat Lazea într-un interviu mai vechi.

Economistul-șef al BNR consideră că această soluție va ajuta economia României. Doar că reducerea salariilor nu mai pare posibilă în 2023, după ce guvernul român a decis să mărească salariile profesorilor, polițiștilor și cadrelor medicale.

Românii muncesc cel mai mult în UE

La nivelul Uniunii Europene, muncitorii români muncesc mult mai mult decât cei din alte țări. În România se lucrează 40 de ore pe săptămână, în timp ce în Germania se lucrează se lucrează 34,6 ore pe săptămână, iar în Olanda 32,4 ore/săptămână (cel mai mic număr).

Deși munca part-time ar trebui să reprezinte jumătate din timp, statisticile UE arată că în România se lucrează 27 de ore pe săptămână în cazul contractelor part-time. Vecinii noștri bulgarii au o medie de 20,4 ore/săptămână pentru munca part-time, iar Ungaria de 21,4 ore/săptămână.

Chiar dacă românii muncesc mai mult decât cei din Vestul Europei, nu au și o productivitate mai mare. Aici trebuie precizat că productivitatea este de două tipuri: 1) productivitatea muncii în România este de circa 70%, cu mult sub media UE de 100%. Conform Eurostat, productivitatea muncii se măsoară în produsul intern brut raportat la numărul de angajaţi şi arată eficienţa (randamentul) forţei de muncă în raport cu alţi factori de producţie. 2)Productivitatea muncii în raport cu salariile este mult mai bună, de peste 190%. Această statistică reprezintă productivitatea românilor raportată la salarii. Adică românii pentru salarii mult mai mici lucrează mai mult decât muncitorii din țări cu salarii mai mari.

Sursa foto: freepik.com
Sursa foto: freepik.com

Avantaje pentru săptămâna de lucru de 4 zile

Principiul fundamental al săptămânii de lucru de 4 zile este 100-80-1000, adică salariu la 100%, timp de muncă la 80% și productivitate la 100%. Inclusiv World Economic Forum, cunoscut și ca Forumul de la Davos, propune un astfel de principiu pentru săptămâna de lucru de 4 zile. Orice tăiere de salariu nu face decât să demotiveze muncitorii.

În 2022, în Regatul Unit al Marii Britanii a fost testată săptămâna de lucru cu 4 zile pentru 60 de companii. Mai mult de 90% dintre companiile participante au decis să continue cu acest program și după terminarea testului, iar 18% dintre ele l-au aplicat permanent pentru angajații lor.

O săptămână de lucru de 4 zile reduce epuizarea muncitorilor și îi face mai fericiți și mai concentrați pe rolurile lor în companie, arată concluziile WEF. Cu un program redus, companiile reușesc mult mai ușor să atragă cei mai buni muncitori și să-i păstreze pe cei mai talentați. Toate companiile au remarcat o creștere a productivității, chiar dacă s-a muncit mai puțin.

Totuși, Davos subliniază că un astfel de program nu ar putea fi aplicat momentan în toate sectoarele, unde e nevoie de o prezență de 7 zile pe săptămână, cum ar fi serviciile de urgență sau logistica. De asemenea, poate duce la o creștere a cheltuielilor, mai ales în sănătate unde de multe ori există ture foarte lungi. Companiile din sectorul medical ar putea fi nevoite să plătească orele suplimentare sau să facă noi angajări, pentru a rezolva problemele pacienților în doar 4 zile pe săptămână.

În februarie 2022, muncitorii din Belgia au câștigat dreptul de a opta pentru o săptămână de lucru de 4 zile, fără a pierde din salariu. Aceștia au posibilitatea să aleagă între 5 zile sau 4 zile, dar nu înseamnă că vor munci mai puține ore săptămânale.

Spania a avut și ea un proiect-pilot pentru o săptămână de lucru de 4 zile, fără a reduce salariile angajaților. Spaniolii ar urma să muncească mai puțin cu cel puțin o jumătate de zi, însă companiile sunt nevoite să găsească soluții pentru a crește productivitatea. Guvernul spaniol a alocat 10 milioane de euro fonduri pentru companii pentru a finanța acest proiect-pilot.

 

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: