ANALIZĂ Schengen, suspendat în 11 state UE din cauza teroriștilor și migranților

Sursa foto: Facebook

Spațiul Schengen traversează o criză, după ce Uniunea Europeană se confruntă cu un nou val de migranți care sosesc din Africa. Statele UE de la frontieră, în special Italia, nu mai reușesc să facă față cu numărul mare de migranți, iar statele din Nordul continentului refuză să accepte redistribuirea persoanelor intrare ilegal în spațiul UE.

Mai multe state UE au decis să ia măsuri pentru a suspenda spațiul Schengen, ceea ce arată că are probleme de funcționare. Acest lucru ridică numeroase semne de întrebare și pentru România, care așteaptă de un an de zile să fie primită în spațiul de liberă circulație.

Italia, poartă de intrare pentru teroriști

Italia are un guvern format din două partide care au promis în repetate rânduri că vor bloca bărcile cu migranți și nu va mai intra nimeni ilegal pe teritoriul italian. Guvernul condus de Meloni reușește, în schimb, să doboare recordul privind numărul de migranți sosiți în Italia. Doar în primele 8 luni din 2023 în Italia au sosit peste 100.000 de migranți, dublu decât în aceeași perioadă din 2022.

Tunisia este țara din care pleacă cei mai mulți migranți spre Italia. Tunisia nu se confruntă cu niciun conflict militar și nu se poate vorbi de refugiați de război sau alte situații excepționale.

Problemele pentru italieni au apărut atunci când s-a descoperit că teroristul din Bruxelles, din urmă cu două zile, sosise din Africa în Italia în 2011. Prin urmare, transportarea migranților spre UE reprezintă o amenințare pentru securitatea cetățenilor din Europa.

Guvernul condus de Giorgia Meloni a decis să suspende Schengen și să introducă controale la frontierele terestre spre Slovenia. Potrivit premierului italian, ruta balcanică folosită de migranți ar reprezenta marea problemă, nu numeroasele bărci care sosesc zi de zi în porturile italiene.

„Cele mai recente rapoarte ale serviciilor secrete ne-au confirmat că de pe ruta balcanică și de pe aceste infiltrări operative pot veni mari riscuri pentru noi”, a declarat Meloni.

11 state suspendă Schengen

Italia nu este singurul stat care a suspendat Schengen pentru a respinge migranții. Franța îl are suspendat de mai multe luni, pentru a combate terorismul și flux de migranți din Italia. Austria, la rândul ei, a decis să suspende spațiul Schengen la granița cu Italia pentru a respinge migranții care ar putea pleca din Italia spre alte state UE. Slovenia a suspendat și ea spațiul Schengen pentru a se proteja pe ruta balcanică. Cehia, Polonia, Slovacia sunt state foarte critice la adresa politicii pro-migranți și au renunțat la spațiul de liberă circulație. De asemenea țările nordice au aplicat aceeași măsură, mai ales de teama terorismului islamist. Danemarca, Norvegia și Suedia au Schengenul suspendat. Fiecare stat a decis să-l suspende pe o perioadă diferită de timp, de la câteva săptămâni până la câteva luni.

Germania este un caz aparte, deoarece s-a grăbit să suspende spațiul Schengen și să introducă controale la frontierele sale pentru a respinge migranții. În același timp, guvernul condus de Olaf Scholz finanțează an de an ONG-urile care transportă migranții spre statele UE. Între Italia și Germania a existat un scandal tocmai pe acest subiect. ONG-ul SOS Humanity, care deține bărci ce preiau migranții din apele internaționale sau chiar din apropierea țărmului african și îi aduc în Europa, a primit aproape 1 milion de euro de la guvernul german. De asemenea, alte ONG-uri sunt finanțate direct de guvernul german pentru a transporta migranții.

Populiștii dau vina pe alții

Criza migranților a reprezentat mereu subiectul preferat al populiștilor, care dau vina pe alții. Giorgia Meloni, care în opoziție era anti-migrațiune, acuză acum ruta balcanică pentru intrarea teroriștilor în UE, deși Italia este principala poartă, după cum a arătat-o cazul de la Bruxelles. Premierul italian nu a prezentat nicio soluție pentru a opri fluxul de migranți și preferă să dea vina pe alții, Slovenia în cazul ei.

De asemenea, Austria are numeroase probleme cu migranții care sosesc din Italia sau Grecia (pe ruta balcanică), în schimb blochează intrarea României în Schengen. De multe ori guvernul austriac a acuzat România că ar fi parte dintr-o rută balcanică a migranților, deși țara noastră este o rută folosită foarte rar. Austria are frontieră directă cu Italia, care primește peste 100.000 de migranți, și aceasta ar reprezenta principala problemă.

Din 2015 și până în prezent, Uniunea Europeană s-a confruntat an de an cu o criză a migranților. Statele care fac deja parte din Schengen nu au luat măsuri pentru a întări frontierele externe. Discursul lui Von der Leyen despre extinderea Schengen se pierde în fața acestei probleme și nimeni nu mai pare dispus să-l asculte când 11 state îl suspendă.

Gerhard Karner, ministrul de interne din Austria, a explicat că nu există nicio discuție despre extinderea Schengen atât timp cât numărul migranților este în creștere peste tot în Europa. Austria a închis din nou ușa României, iar țara noastră suferă pentru o problemă pe care nu a provocat-o.

„În acest moment, pentru mine nu are sens să vorbim despre o extindere a spațiului Schengen”, a declarat ministrul austriac.

 

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: