Președintele Klaus Iohannis a prezentat, în cadrul unei întâlniri cu şefii de misiuni diplomatice, ai oficiilor consulare şi cu directorii Institutelor culturale româneşti, obiectivele României la Summitul Celor trei Mări din 6 septembrie. Printre acestea, șeful statului a enumerat: „reconfirmarea rolului Inițiativei de promovare a creșterii economice și a interconectărilor strategice, inclusiv prin consolidarea și rafinarea instrumentelor Inițiativei, şi redefinirea relației Inițiativei cu vecinătatea sa, reconfigurată geopolitic”.
Ce este Inițiativa celor Trei Mări
Inițiativa celor Trei Mări este o platformă de cooperare regională inițiată în 2015, care are ca scop consolidarea legăturilor economice, energetice și infrastructurale între țările din Europa Centrală și de Est. Inițiativa cuprinde țările situate între Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră.
Principalul obiectiv al Inițiativei celor Trei Mări este să promoveze dezvoltarea infrastructurii în domeniul energetic, transporturilor și tehnologiei digitale în regiune, astfel încât să se reducă discrepanțele economice și de dezvoltare dintre statele membre. Acest lucru ar trebui să conducă la o mai mare coeziune și integrare între statele din Europa Centrală și de Est.
Inițiativa celor Trei Mări se bazează pe cooperarea între statele membre în vederea realizării de proiecte majore de infrastructură, cum ar fi conexiuni energetice, proiecte de transport și dezvoltarea rețelelor de comunicații digitale. Totodată, inițiativa facilitează și dialogul politic între statele participante și promovează colaborarea în domenii precum energiile regenerabile, securitatea cibernetică și inovarea tehnologică. Inițiativa celor Trei Mări a câștigat sprijin și recunoaștere la nivel european și internațional, dar a stârnit și dezbateri cu privire la posibilele implicații geopolitice și relații cu alte inițiative sau organizații din regiune și din întreaga lume.
România, în contextul geopolitic prezent
Actualul context geopolitic este unul tensionat la nivel regional. Războiul din Ucraina a intrat în al doilea an și momentan nu se întrevăd perspective pentru soluționarea conflictului. Prin urmare România trebuie să urmărească o serie de obiective specifice pentru a-și asigura frontierele. Totodată, războiul a generat o criză energetică, iar aceasta la rândul ei a dus la o criză economică, marcată de o inflație galopantă care încă se menține. Iată care ar fi mai pe larg obiectivele României în cadrul acestui Summit.
Dezvoltare Economică și Convergență: Statele din Europa Centrală și de Est au fost în general mai puțin dezvoltate economic decât cele din vestul Europei. Inițiativa promovează investițiile în infrastructură și tehnologie, creând oportunități de dezvoltare economică și reducând decalajul economic dintre regiuni. În actualul context geopolitic convergența economică reprezintă un obiectiv crucial pentru a menține unitatea între statele de pe Flancul Estic al NATO, apropiate de zona de conflict din Ucraina. Totodată este nevoie de această convergență pentru a nu permite creșterea decalajelor față de alte state din Europa de Vest, decalaje care mai apoi ar putea fi exploatate de Rusia sau alți actori internaționali
Energie și Securitate Energetică: Îmbunătățirea conexiunilor energetice între statele membre poate duce la diversificarea surselor de energie și la creșterea securității energetice. Acest lucru este important pentru a reduce dependența de o singură sursă sau furnizor de energie, precum și pentru a face față potențialelor perturbări în aprovizionare. În contextul actual geopolitic, securitatea energetică reprezintă un obiectiv major pentru toate statele europene. România își poate asigura securitatea energetică după dezvoltarea proiectului Neptun Deep, iar următorul pas logic ar fi acela de a exporta energie către alte state aflate în nevoie. Cu alte cuvinte, România poate deveni un furnizor de securitate energetică în Europa.
Reziliența Cibernetică: Colaborarea în domeniul securității cibernetice poate consolida reziliența infrastructurii digitale și proteja sistemele critice împotriva amenințărilor cibernetice tot mai complexe. Zona cyber a devenit tot mai importantă în actualul context marcat de războiul de la granițele țării. Apărarea cibernetică a devenit un domeniu la fel de vital ca apărarea terestră, maritimă sau aeriană. În acest context statele care fac parte din Inițiativa celor Trei Mări pot strânge rândurile și pot dezvolta parteneriate solide pe partea de cyber.
Coeziune Regională: Inițiativa poate consolida legăturile și cooperarea dintre statele din regiune, ceea ce poate duce la o regiune mai puternică, mai coezivă și mai influentă în cadrul Uniunii Europene și în plan internațional. Acesta este și unul dintre obiectivele enunțate de Klaus Iohannis. În contextul actual geopolitic este nevoie de o coeziune regională puternică între statele de pe Flancul Estic, iar Inițiativa celor Trei Mări poate oferi cadrul legal și birocratic necesar pentru a îndeplini acest obiectiv.
Toate aceste aspecte contribuie la importanța și impactul Inițiativei celor Trei Mări în regiunea Europei Centrale și de Est și dincolo de aceasta.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News