ANALIZĂ Tabloul alegerilor din Vrancea: PSD și PNL, luptă directă pentru cele mai importante două funcții din județ

PSD-PNL
Sursa foto: PSD-PNL / COLAJ OBSERVATORUL PRAHOVEAN

Alegerile locale din Vrancea vor genera o competiție acerbă între PSD și PNL pentru principalele funcții din județ. Aici liberalii și social democrații au decis să meargă separat. Așadar, iată cum arată tabloul alegerilor locale în fostul fief al baronului Marian Oprișan.

Pe cine aruncă în luptă PSD

În Vrancea avem o situație mai rar întâlnită. Primăria orașului reședință de județ este deținută de PSD. Totuși, șefia Consiliului Județean este la PNL. În acest context, ne putem aștepta la o luptă acerbă pentru cele mai importante două funcții din județ. Deloc surprinzător, social democrații mizează în continuare pe Cristian Misăilă pentru funcția de primar al municipiului Focșani. La alegerile precedente, Misăilă l-a învins pe principalul său contracandidat, liberalul Ion Ștefan, cu o diferență de aproape 7 procente (47,04% – 40,05%).

Misăilă se poate lăuda cu bani atrași prin PNDL și cu câteva realizări importante în mandat. Așa cum spunea și el:

„Preocuparea cea mai importantă încă de acum șase ani, când am preluat mandatul, a fost cea legată de reabilitarea infrastructurii locale și în acest sens am identificat surse de finanțare atât naționale – PNDL, dar și fonduri europene. De asemenea, am reușit să reparăm străzi și parcări public și prin forțe proprii.

Astăzi, Municipiul Focșani are în implementare 59 de proiecte europene – 47 dintre acestea sunt pe diverse axe de finanțare – POR/POCA și 12 sunt proiecte finanțate prin PNRR.

În total, vorbim de fonduri europene de aproximativ 156 milioane Euro.”

Nicușor Halici
Nicușor Halici și Cristian Misăilă / captură foto

La consiliul Județean, acolo unde PSD încearcă să preia funcția de la PNL, social democrații merg pe mâna lui Nicușor Halici. Acesta este un fost membru al Camerei Deputaților, în legislatura 2016 – 2020 și actual prefect. Halici a făcut anunțul încă din martie.

„Mi-am depus demisia din funcția de prefect. Urmează ca Guvernul României într-o anumită perioadă pe care-o consideră necesară să ia act de ea și să devină efectivă. Am văzut și un mare interes public. Nu e nici o problemă. Lucrul acesta oricum îl previzualizasem încă de prin luna ianuarie în cazul că era să fiu angrenat într-o competiție electorală. N-am încălcat niciodată legea. Nu mi-am propus să o încalc. Și sper eu, nici să nu ajung vreodată să fie nevoie să o încalc. Dar o voi încălca doar într-o secțiune administrativă, doar dacă ar fi să îndepărtez vreun rău iminent. Deci fără doar și poate că și dacă nu ar fi fost legea, pentru că aici trebuie să înțelegem un lucru foarte clar: un prefect poate candida la postul de președinte al României, poate candida la Parlamentul României, la Parlamentul European, fără să-și dea demisia. La locale nu poate candida. Că așa a rămas legea nemodificată. Și-n atare condiții, clar că angrenându-mă și existând o decizie politică, trebuie să iau și decizia administrativă pe care v-am anunțat-o”, a declarat Prefectul Nicușor Halici.

În noiembrie 2022, Halici a fost ales președinte cu drepturi depline al PSD Vrancea, după ce deținuse timp de doi ani această funcție, dar în calitate de interimar. Conform CV-ului publicat pe site-ul Parlamentului, acesta a avut primul job la vârsta de 26 de ani ca secretar într-o comună din judeţul Vrancea, condus de Marian Oprişan, după care a fost angajat doar pe proptele politice.

Născut în 1977, deputatul PSD Nicuşor Halici a terminat în anul 2000 Facultatea de Drept la o universitate privată din Bucureşti. Masterul l-a făcut abia şase ani mai târziu, într-un alt domeniu – Dreptul afacerior, pentru ca înainte de asta, în 2003, să se angajeze, la 26 de ani, în funcţia de secretar la primăria comunei Păuleşti, judeţul Vrancea.

Pe cine aruncă în luptă liberalii

Halici și Misăilă îi vor avea drept contracandidați din partea PNL, pe Dragoș Ciubotaru care a fost validat drept candidatul liberalilor pentru președinția Consiliului Județean Vrancea, iar Valeriu Răzmeliţă ar urma concureze pentru Primăria Municipiului Focșani.

Dragoş Ciubotaru a fost validat în februarie drept preşedinte interimar al PNL Vrancea, după ce filiala a rămas fără lider în urma decesului preşedintelui Cătălin Toma. Anterior, Ciubotaru fusese primar al comunei Vizantea – Livezi, fiind unul dintre cei mai tineri edili din Vrancea. Acesta are rolul dificil de a păstra vie memoria lui Cătălin Toma, fostul șef al Consiliului Județean Vrancea.

Dragoş Ciubotaru
Dragoş Ciubotaru și Valentin Resmeriţă / captură foto

Valentin Resmeriţă este preşedintele interimar al PNL Focşani. Acesta s-a alăturat relativ de curând echipei PNL Vrancea (la începutul lui 2024), spunând că doreşte o altfel de administraţie la nivelul municipiului Focşani, în care cetăţenii să fie parteneri ai structurilor de conducere şi să fie consultaţi în deciziile majore pentru oraş.

„În calitate de membru al acestei echipe, al PNL, doresc să punem bazele unei administraţii în oraşul Focşani care să schimbe cumva direcţia. (…) Mi-aş dori foarte mult să se schimbe puţin mentalitatea celor din administraţia locală, să reuşim să fim parteneri cu cetăţenii, în sensul că aceştia trebuie atraşi drept parteneri în proiectele pe care dorim să le implementăm. Iar aceste proiecte, cel puţin în viziunea mea, doresc să nu fie doar construcţii de clădiri şi trotuare, doresc să fie şi o relaţie de parteneriat între administraţie şi cetăţeni, în care cetăţenii să fie tot timpul incluşi, să fie atraşi în ceea ce se întâmplă în oraşul Focşani”, a spus Valentin Resmeriţă.

Valentin Resmeriţă este unic asociat al unei societăţi din Focşani în domeniul comerţului cu materiale de construcţie şi producţiei de elemente metalice pentru construcţii. Societatea pe care acesta o conduce a avut anul trecut o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de lei.

Dreapta Unită merge cu candidați comuni

În Vrancea Alianța Dreapta Unită va prezenta candidați pe liste comune atât la Consiliul Județean Vrancea, cât și la Primăria Focșani. Astfel, deputatul Ion Ștefan este propunerea Alianței Dreapta Unită pentru Președinția Consiliului Județean Vrancea. Acesta candidase în 2020 la funcția de primar al municipiului Focșani, însă fusese învins de Misăilă.

Ion Ștefan
Ion Ștefan / captură foto

Pe de altă parte, Ana-Maria Dimitriu-Bunghez este candidatul ADU la Primăria Focșani. Ana-Maria Dimitriu-Bunghez a fost viceprimar al municipiului Focșani aleasă în 2020.

Ținând cont de contra-candidații de la PSD și PNL, echipa ADU are șanse minime să obțină vreo funcție importantă în județ.

AUR merge cu necunoscuți

AUR merge pe mâna deputatului George Badiu pentru funcția de președinte al Consiliului Județean. Acesta este totodată și președintele filialei AUR Vrancea. Anunțul a fost făcut încă din martie, potrivit presei locale.

Conform  anunțului amintit: „Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), prin Biroul Național de Conducere, a validat în această săptămână candidaturile pentru funcțiile de președinți de Consilii Județene”.

Răzvan Dragoș Anghene
Răzvan Dragoș Anghene și George Badiu / captură foto

Pe de altă parte, potrivit presei locale, Răzvan Dragoș Anghene, fostul director al Filialei OTP Focșani, este candidatul AUR la Primăria Municipiului reședință de județ. Cei doi par a avea șanse și mai mici decât candidații ADU să obțină cele două funcții importante din județ.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: