ANALIZĂ Tabloul alegerilor locale de la Brașov. Între cine se dă confruntarea finală

Allen Coliban și George Scripcaru
Allen Coliban și George Scripcaru / colaj PS News

Alegerile locale au intrat în linie dreaptă. Partidele politice încearcă să își alinieze la start cei mai buni oameni care să le aducă victoria, în special în cele mai importante redute politice. În unele zone, coaliția PSD – PNL de la centru a reușit să propună candidați și la nivel local. Vorbim mai ales despre acele orașe precum Brașov și Timișoara care sunt controlate de către opoziție și pe care actuala putere încearcă să le revendice. Iată cum arată peisajul politic de dinaintea alegerilor dintr-o astfel de redută politică, respectiv Brașov.

Pe cine aruncă în luptă USR

USR încearcă să își apere locul în Brașov. Nu le va fi însă deloc ușor. Edilul Allen Coliban este contestat din mai multe direcții. În februarie edilul de la USR a pierdut procesul pe care i l-a intentat viceprimarul PNL Sebastian Rusu în urma sigilării biroului acestuia din urmă, o instanţă a Curţii de Apel Braşov stabilind, printr-o sentinţă definitivă, că demersul a fost ilegal. Practic Coliban a fost acuzat de comportament abuziv.

Cu toate acestea, USR îl pregătește pentru încă un mandat în fruntea primăriei. Anunțul a fost făcut de USR încă din decembrie anul trecut. Alături de Coliban va candida și senatorul Irineu Darău a pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Brașov. Duetul Coliban – Darău va trebui să înfrunte însă o alianță a PSD – PNL, principalii contra-candidați.

allen coliban
Sursă foto: Facebook / Allen Coliban

Alianță PNL – PSD la Brașov

Pe 20 martie, liderii PSD și PNL s-au întrunit în şedinţă comună pentru a stabili lista finală la alegerile europarlamentare, dar şi posibilitatea de a avea un candidat comun în mai multe oraşe în care primarii în funcţie provin din USR. Presa locală scrie că după mai multe luni de negocieri, s-ar fi decis, potrivit unor surse apropiate negocierilor, ca George Scripcaru, fostul edil al Braşovului, să fie candidatul comun la Primăria Braşov.

George Scripcaru a fost edil al Brașovului timp de 16 ani, între 2004 și 2020, până la venirea lui Coliban. Practic, până la venirea actualului edil, acesta nu a avut niciun rival serios pentru conducerea orașului. Susținerea din partea coaliției PSD – PNL s-ar putea dovedi decisivă acum pentru George Scripcaru care are o șansă bună să revină la conducerea primăriei Brașov.

George Scripcaru va face echipă cu Adrian Veștea, candidatul PNL pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov. Veștea, a anunțat sâmbătă, că va candida pentru un nou mandat la conducerea Consiliului Județean Brașov din partea Partidului Național Liberal.

„Candidez pentru președinția Consiliului Judetean Brasov sub sigla Partidului Național Liberal (PNL), așa cum o fac de peste 20 de ani! Partidul Naţional Liberal a fost un pilon de încredere și progres în arhitectura politico-socială a României moderne.

In ultimii 8 ani, am fost implicat în transformările semnificative prin care a trecut județul nostru, având convingerea fermă că principiile liberalismului reprezintă cheia dezvoltării sustenabile și incluzive a comunității noastre”, a scris Veștea pe Facebook.

George Scripcaru
George Scripcaru / sursa – captură foto
Sursa foto: Adrian Veștea/Facebook
Sursa foto: Adrian Veștea/Facebook

Ce propun restul partidelor

Președintele organizației județene AUR Brașov, Ana Loredana Predescu și-a anunțat, oficial, candidatura la funcția numărul din Consiliul Județean (CJ), cea de președinte, la alegerile din 9 iunie. Pe de altă parte, candidatul AUR pentru primăria Brașov este Gabriela Urse. Cei doi reprezintă două necunoscute, iar șansele de victorie par a fi foarte mici pentru candidații propuși de AUR.

Ana Loredana Predescu
Ana Loredana Predescu / sursa – captură foto

Pe lângă aceștia și-a mai anunțat candidatura și Ionel Goidescu de la ADN. Nu este exclus să mai apară și alte nume în următoarea perioadă, însă șansele sunt ca finala de la Brașov să se dea în cele din urmă între vechiul și actualul edil, respectiv între George Scripcaru și Allen Coliban.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: