ANALIZĂ Tabloul alegerilor locale de la Cluj. Liberalii sunt favoriți la victorie

Sursa: foto Inquam Photos / Octav Ganea

Alegerile locale de la Cluj vor aduce față în față anul acesta cele două partide de guvernământ, care la nivel central formează o alianță. PSD și PNL vor merge separat în inima Transilvaniei. Cu toate acestea, liberalii au prima șansă la victorie.

PNL merge pe mâna lui Boc și Tișe

La PNL Cluj lucrurile s-au tranșat destul de rapid. La Primăria Cluj-Napoca va candida Emil Boc pentru un nou mandat, acesta declarând explicit că nu îl interesează o candidatură la europarlamentare, iar la Consiliul Județean Cluj va candida actualul președinte, Alin Tișe.

PNL a obținut la alegerile locale din 2020 președinția CJ Cluj, 9 consilieri județeni, 51 primari și 422 de consilieri locali. În 2020, Emil Boc și-a zdrobit adversarii, câștigând alegerile cu un scor uriaș – 74.76%. Sunt puține semne care să indice că actualul edil și-a pierdut din popularitate în rândul clujenilor. În acest context, Boc pleacă ca favorit net pentru încă un mandat.

Emil Boc
Emil Boc/Republica
Alin Tișe
Sursa foto: media.pnl.ro

PSD decide în final candidații

PSD Cluj s-a aflat o perioadă îndelungată în febra ședințelor, încercând să găsească varianta cea mai bună de candidați la Consiliul Județean și la Primăria Cluj Napoca. După mai multe ședințe interne la care au participat și primarii social democrați, și inclusiv după discuții cu PNL la nivel județean, social democrații au decis să meargă pe mâna secretarul executiv al PSD Cluj, Alexandru Cordoș pentru șefia Consiliului Județean.

Pentru primăria Cluj Napoca existau inițial trei potențiali candidați, dar în final social democrații au decis să meargă pe mâna fostului deputat Aurelia Cristea. În trecut, aceasta a ocupat pentru o scurtă vreme funcția de Ministru delegat pentru dialog social, în guvernul Ponta III. În 2016 ea a mai fost propusă pentru a candida la Primăria Cluj Napoca, însă conducerea PSD a schimbat strategia, înlocuind-o cu omul de afaceri Octavian Buzoianu.

Aceasta a confirmat că este candidatul PSD la primăria Cluj Napoca.

„Da, am acceptat propunerea PSD să candidez pentru Primăria Cluj și să fac echipă cu profesorul Vasile Dîncu și cu Alexandru  Cordoș”, a spus Aurelia Cristea.

Amintim că în urmă cu patru ani, PSD Cluj a câștigat 11 primari, 5 consilieri județeni și 181 de consilieri locali. În ultimii ani, filiala s-a întărit cu peste 50 de consilieri locali veniți de la alte partide, cum ar fi ALDE sau Pro România.

Aurelia Cristea
Aurelia Cristea / sursa – captură foto
Alexandru Cordoș
Alexandru Cordoș / sursa – captură foto

USR, candidați proprii și comuni

În ceea ce privește restul partidelor, merită menționat că Alianța „Dreapta Unită” nu va avea candidați comuni la Primăria Cluj. După o ședință în cadrul filialei, USR Cluj și-a desemnat în martie candidații. Inițial erau vehiculate trei nume, și anume Viorel Băltărețu, Mihaela Nia și George Trif. În final, USR a decis să meargă în alegeri cu Viorel Băltărețu, președintele filialei USR Cluj-Napoca și deputat USR de Cluj. Acesta va candida la funcția de edil, dar are șanse minime ținând cont de competiție.

Totuși, pentru Consiliul Județean, USR și Forța Dreptei au reușit să ajungă la un consens. Astfel, candidatul comun la CJ Cluj este senatorul Adrian Oros. Acesta este totodată președintele Forța Dreptei Cluj.

Amintim că USR a avut în județul Cluj un primar, 5 consilieri județeni și 53 de consilieri locali la alegerile locale din 2020.

Adrian Oros
Adrian Oros / sursa – captură foto

Candidați proprii la UDMR

Președintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond, a declarat că Uniunea va avea un candidat propriu atât pentru Consiliul Județean Cluj, cât și pentru Primăria Cluj-Napoca, la fel ca în urmă cu 4 ani.

”Încă nu am luat o decizie, urmează să aibă loc o ședință la conducerii UDMR în care să stabilim calendarul pentru alegerile locale, dar eu voi propune să avem candidați pentru Primăria Cluj-Napoca și pentru Consiliul Județean Cluj.

Noi urmărim să obținem un număr cât mai mare de primari, consilieri locali și județeni la alegerile locale comasate din 9 iunie”, a spus Csoma.

UDMR Cluj a avut la scrutinul precedent 9 primari, 123 de consilieri locali și 5 consilieri județeni.

AUR, încolonat în spatele lui Sabin Sărmaș

Presa locală scrie că AUR Cluj ar putea să îl susțină la primărie pe deputatul Sabin Sărmaș, așa cum a anunțat zilele trecute liderul partidului, George Simion, iar pentru funcția de președinte al Consiliul Județean Cluj va fi desemnat un candidat propriu.

Sărmaș, actual deputat și fost membru PNL, s-a remarcat drept critic acerb a lui Emil Boc. Despre planurile sale pentru Cluj, Sărmaș a afirmat că orașul trebuie să „se ducă la următorul nivel”, altfel „se va sufoca în curând”.

Sabin Sărmaș
Sursa foto: Sabin Sărmaș

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL