ANALIZĂ Tensiuni pe axa Moscova – Chișinău. AUR, pionul folosit de Rusia pentru a destabiliza R. Moldova?

R. Moldova drapel
Sursa foto: Sasha Pleshco on Unsplash

Regiunea Mării Negre devine din ce în ce mai intensă în privința tensiunilor geopolitice. După războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei în 2022, Kremlinul și-a intensificat acțiunile destabilizatoare în zonă, îndreptându-și în ultima vreme atenția către Republica Moldova. Recent, un important think-tank, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a avertizat că Rusia își intensifică eforturile pentru a destabiliza țara și a împiedica integrarea acesteia în Uniunea Europeană. Pe fondul acestei amenințări, discursul revizionist al senatorului Claudiu Târziu, membru al partidului AUR adaugă un nivel de complexitate și potențial pericol în evoluția evenimentelor.

Rusia destabilizează R. Moldova cu ajutorul AUR

ISW a devenit o voce respectată în analiza conflictelor și securității, și a atras atenția asupra planurilor Rusiei de a ataca Ucraina încă dinaintea declanșării invaziei propriu-zise. Acum experții de aici atrag atenția asupra încercărilor Rusiei de  destabiliza Republica Moldova. Aceasta nu este o noutate în politica externă a Rusiei, care a folosit în trecut astfel de tactici pentru a-și menține influența în țările vecine. Obiectivul pare a fi acela de a împiedica integrarea Moldovei în UE, consolidând astfel prezența Rusiei în regiune.

Deloc întâmplător, cu câteva zile înainte senatorul AUR, Claudiu Târziu, membru al partidului AUR, a făcut declarații revizioniste, exprimând convingerea că România ar trebui să își revendice teritoriile istorice pierdute, inclusiv Basarabia, lucru care practic reprezintă o amenințare directă asupra securității și suveranității R. Moldova. Declarațiile lui Târziu nu au fost sprijinite de partea moldoveană și au atras replici dure inclusiv din Ucraina. Această abordare naționalistă poate amplifica tensiunile în regiune și poate submina eforturile de consolidare a democrației și a statului de drept în R. Moldova. De asemenea, poate submina eforturile țării de a se integra în UE.

Eduard Hellvig, fost director al SRI, a adus acuzații serioase la adresa lui Claudiu Târziu, susținând că acțiunile acestuia servesc interesele Rusiei.

Hellvig afirmă că Târziu nu poate fi catalogat ca „idiot util” și că își alege special astfel de teme cu potențial incendiar, care sunt folosite și de politicieni de extremă dreapta din Ungaria și, mai ales, care „îi convin cel mai mult lui Vladimir Putin”.

„Zilele trecute, un domn a cuvântat despre nevoia de a avea bune relații de cooperare cu Rusia și despre cum ar trebui ca noi, România, să mergem să recuperăm teritorii de la Ucraina aflată în corzi. Bineînțeles, discursul îi convine cel mai mult lui Vladimir Putin: Uite, lume, o grămadă de țări sunt nemulțumite, ca atare războiul nostru este justificat”, a spus Hellvig.

Aceste acuzații nu trebuie ignorate, deoarece sugerează posibile conexiuni între politicieni interni și strategiile geopolitice ale Rusiei. Cum declarațiile lui Târziu au fost preluate cu entuziasm de către presa din Rusia, nu putem elimina ipoteza unei coordonări pe axa Kremlin – AUR în vederea destabilizării R. Moldova despre care experții de la ISW avertizau.

Devine din ce în ce mai limpede în acest context că partidul AUR deservește interesele României, întrucât adoptă poziții naționaliste și revizioniste care pot submina coeziunea internă și relațiile externe ale țării. Într-un moment în care solidaritatea europeană este esențială, astfel de poziționări pot distruge încrederea partenerilor și pot împiedica eforturile comune de a contracara amenințările regionale din partea Rusiei.

Provocările geopolitice în regiunea Mării Negre nu sunt doar un joc de putere între state, ci și un teren sensibil unde politicienii interni pot avea un impact semnificativ. Tensiunile crescânde între Rusia și R. Moldova, combinate cu discursul revizionist al AUR, ridica semne de întrebare asupra acestui partid.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: