ANALIZĂ Testarea antidrog în școli. Ce spun elevii și părinții

Elevi ai Colegiului Naţional 'Sf. Sava
Sursă foto: George Călin

Decidenții vin cu propuneri și declarații privind posibile măsuri pentru reducerea, dacă nu stoparea consumului de droguri în rândul celor tineri. După ultimele tragedii care au adus în atenția publică gravitatea fenomenului – urcatul la volan după consumul substanțelor psihoactive și uciderea mai multor pietoni – politicul ia la cunoștință și vrea să acționeze, rapid și corect. Însă măsurile propuse par încremenite în timp: elevul, personajul central, este iar „încorsetat” și exclus de la masa discuțiilor. Momentan, totul este la nivel de consultări, iar după luna septembrie, se va trece la măsuri concrete.

Teoria este că, dacă elevii știu că ar putea fi testați, vor refuza drogurile. Din păcate, testarea antidrog nu pare a fi răspunsul, arată și o serie de studii internaționale. În primul rând, nu există nicio dovadă concretă că testarea aleatorie a elevilor descurajează consumul de droguri. Și nu abordează motivele pentru care copiii apelează la droguri, în primul rând. Cel puțin, asta arată Academia Americană de Pediatrie și Academia Americană de Psihiatrie a Copiilor și Adolescenților – care spun că una dintre cele mai bune modalități de a ține copiii departe de droguri este de a-i implica în școală și în activități extracurriculare. În loc să ridice bariere, cum ar fi testarea drogurilor, școlile ar trebui să implice elevii în activități semnificative pentru ei.

Consiliul Național al Elevilor și Federația Națională a Părinților, spun, pentru PS News, cum li se par noile idei ale venite din sfera politică.

Consiliul Național al Elevilor: Nu sunt necesare testări, ci campanii de prevenție

Elevii au nevoie de prevenție, nu de măsuri „atunci când este prea târziu”, arată reprezentanții elevilor.

„Răspunsul la problemă nu este reprezentat de aceste testări, ci mai degrabă de campanii de prevenție și conștientizare realizate în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog, care să fie deschisă cu elevii și să fie discuții la nivelul clasei. Dar și prezența consilierilor școlari, care să-I susțină pe elevi. Doar așa elevii pot înțelege de ce nu e bine să consume droguri și care sunt efectele acestor substanțe pe termen lung”, explică Alexandra Popescu, secretară executiv CNE, pentru PS News.

Despre testări, ele se pot realiza în urma unor sesizări primite din partea profesorilor sau elevilor, dacă există semnale că un elev ar consuma droguri. Iar aici profesorul diriginte are un cuvânt de spus, iar testarea antidrog să aibă un rol, dar să fie „o ultimă variantă”, mai arată reprezentanta elevilor.

„Noi credem că este mult mai relevant ca elevii să înțeleagă cu adevărat care sunt efectele consumului de substanțe asupra lor și sănătății lor, subiect abordat puțin și la orele de Biologie. Poate e bine să extindem discuția”, explică Popescu.

Elevii care sunt confirmați pozitiv la testul antidrog trebuie să primească susținere și să fie integrați în colectiv, mai arată eleva.

Federația Națională a Părinților: sunt necesare campanii de prevenție și controale inopinate

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților spune că este necesar să fie tras clar un semnal de alarmă, dar lucrurile să fie făcute cu cap. Acesta este de acord cu controale inopinate, aleatorii și teste de salivă, dar nu cu testare în masă sau teste de sânge.

„O testare în masă nu se poate face pentru că nu-și atinge obiectivul. Este o cheltuială inutilă. Apoi, vorbim despre logistică: sunt două milioane de copii de liceu și gimnaziu”, explică Cristache.

Ca și elevii, părinții văd utilitatea unor campanii de prevenție.

„Pe lângă campaniile de prevenție, cele reale, nu doar pe hârtie, trebuie să gândim controale inopinate la liceu, nu la gimnaziu, pentru că elevii sunt prea mici și este nevoie să anunți familia. La liceu, dacă ar veni echipe multidisciplinare (medic, psiholog, consilier, director) și ar face controale inopinate în clase (să ia aleatoriu câțiva elevi), nu ar fi ceva rău”, mai spune reprezentantul părinților, care susține doar testarea non-invazivă a elevilor, nu și testele de sânge.

 

Planurile decidenților

Rareş Hopincă, prefectul Capitalei, a făcut declarații, joi, despre propunerea lansată în spaţiul public, privind testarea antidrog în şcoli şi adeverinţa la începutul anului şcolar. Hopincă spune că nu va fi nimic impus, iar orice testare se face cu acordul părintelui.

La rândul său, Alexandru Rafila propune creșterea capacității de testare pentru droguri la nivelul ministerului Sănătății și Ministerului Administraţiei şi Internelor. Rafila a purtat discuții informale și cu Ligia Deca, ministra Educației și se dorește o analiză a bunelor practici din alte țări UE și îmbunătățirea conținutului curriculei Educație pentru sănătate.

Miercuri s-a decis ca Agenţia Naţională Antidrog să realizeze un chestionar, prin care să se afle opinia părinţilor şi a elevilor privind testarea în şcoală cu aparat antidrog, dar şi prezentarea unei adeverinţe medicale la începutul anului şcolar care să ateste că respectivul copil şi-a făcut analize de sânge antidrog, dar care să nu prezinte rezultatele analizelor şi introducerea în curiculă a unei ore de educaţie antidrog în şcoală. De asemenea, se va constitui la nivelul fiecărei şcoli o structură care să ajute cu diseminarea mesajelor antidrog şi de prevenţie.

Prefectul a precizat că acest consum de droguri în rândul tinerilor este un flagel iar dacă copiii încep de la 13 ani să consume droguri şi mare parte din părinţi, mai ales din mediile vulnerabile, nu cunosc acest lucru, acei copii sunt condamnaţi.

Prefectul Capitalei a declarat la Prima News că în cadrul grupului de lucru înfiinţat la Prefectură au discutat să consulte părinţii cu privire la anumite propuneri privind consumul de droguri în rândul tinerilor.

„Unele dintre ele pot părea excesive, pot părea şocante, dar trebuie să reţinem că noi întrebăm părinţii dacă sunt de acord să facem anumite lucruri, nu am venit să impunem o adeverinţă ci venim cu un chestionar, fundamentat ştiinţific, prin care întrebăm părinţii: sunteţi de acord cu testarea ocazională în şcoli cu aparate drug-test, similare cu cele folosite de Poliţia Rutieră. Dacă se va ajunge la o astfel de propunere, va fi însoţită de acordul prealabil al părinţilor, nimeni nu va putea testa un copil fărăr acordul părintelui”, a explicat Rareş Hopincă, potrivit news.ro.

Hopincă a mai spus că a doua zonă este de rezolvare a problemei, de vindecare.

„În paralel, trebuie să venim cu un proiect, de exemplu în Municipiul Bucureşti nu există un centru specializat de remediere, de reabilitare a adicţiilor în rândul minorllor. Adicţia nu este o boală, nu trebuie sancţionată, nu trebuie să venim cu poliţia la uşă”, a precizat el.

Potrivit prefectului, „reacţia trebuie să fie una fermă împotriva fenomenului”.

„Asta trebuie făcut, că s-a pierdut lupta cu unii consumatori, cu unele sfere, poate că s-a pierdut dar trebuie recâştigată încrederea în instituţiile statului şi pentru asta trebuie acţionat. Nu mai trebuie să ascundem sub preş, este un flagel, este un fenomen, dacă copiii încep de la 13 ani să consume droguri şi mare parte din părinţi, mai ales din mediile vulnerabile, nu cunosc acest lucru, acei copii sunt condamnaţi”, a completat Rareş Hopincă.

Autor

  • Chirciu Simona-Maria

    Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: