Sindicaliştii din muzee anunţă proteste. Ce nemulțumiri au

Sursă foto: Inquam photos
Sursă foto: Inquam Photos

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă ”CulturMedia”, afiliată la CNS Cartel Alfa, protestează faţă de ultimele reglementări legislative despre care afirmă, miercuri, că afectează grav demnitatea salariaţilor din sistemul muzeal românesc. Sindicaliştii anunnţă proteste, începând din 15 ianuarie.

”Ignorând toate principiile din Codul Muncii şi din Legea salarizării unitare, privind egalitatea de şanse, performanţele profesionale şi competenţele, Guvernul României a “reuşit” ca, prin OUG adoptată pe 28 decembrie 2023, salariul unui specialist debutant, în perioada de probă, în muzeele din sistemul de învăţămant să fie mai mare decât cel al unui specialist cu grad maxim din toate muzeele din România. Cu alte cuvinte, salariul unui debutant angajat ieri va fi mai mare decât al celor mai reputaţi specialişti din muzeele de mare tradiţie din România”, au transmis, miercuri, sindicaliştii într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, ”diferenţa între un specialistii aflat pe acelaşi grad este mai mare de 1500 de lei, în favoarea specialiştilor din sistemul de învăţământ”.

”Mai mult decât atât, cu cinism, Guvernul României, afirmă în Nota de Fundamentare a OUG următoarele: «Adoptarea acestor măsuri asigură respectarea principiului constituţional al egalităţii în faţa legii, în sensul că nivelul maxim al salariului de bază trebuie să fie acelaşi pentru tot personalul care beneficiază de aceleaşi condiţii de muncă, indiferent de instituţia şi autoritatea publică în care îşi desfăşoară activitatea». În conformitate cu Legea nr. 311 din 8 iulie 2003 a muzeelor şi a colecţiilor publice, cu modificările şi completările ulterioare, muzeele sunt instituţii publice de cultură, aflate în serviciul societăţii, care colecţionează, conservă, cercetează, restaurează, comunică şi expune, în scopul cunoaşterii, educării şi recreării, mărturii materiale şi spirituale ale existenţei şi evoluţiei comunităţilor umane, precum şi ale mediului înconjurător”, au mai transmis sindicaliştii.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL