ANALIZĂ Trei concluzii după dezbaterea dintre Trump și Biden

Sursa foto: Flickr

Președintele Biden și fostul președinte al SUA Donald Trump s-au confruntat în prima dintre cele două dezbateri prezidențiale din 2024, joi seara, în Atlanta.

Prima dezbatere a avut loc în contextul în care Biden pare să se confrunte cu dificultăți, în timp ce șansele lui Trump cresc.

Performanță slabă din partea lui Biden

Poate că cea mai mare întrebare la începutul serii a fost cum se va descurca Biden? Președintele SUA a ținut un discurs energic despre starea Uniunii în martie. Însă joi, acesta nu a mai avut un discurs la fel de puternic. Biden s-a exprimat răgușit și cu relativ puțină vigoare sau inflexiune în voce. S-a încurcat în propriile cuvinte și argumente, dând din nou apă la moară celor care spun că actualul președinte este prea bătrân pentru un nou mandat la Casa Albă.

În timp ce vorbea despre problemele de la frontiera SUA, Biden a spus: „Voi continua să depun eforturi până când vom obține o interdicția totală pe – o inițiativa totală, în raport cu ceea ce putem face cu mai multe patrule de frontieră și mai mulți ofițeri”.

Trump a replicat: „Chiar nu știu ce a spus la sfârșitul frazei. Nu cred că știe nici el ce a spus”.

La scurt timp după dezbatere, democrații au început să privească cu o tot mai mare îngrijorare candidatura lui Biden.

Trump a lansat multe afirmații false

De partea cealaltă, fostul președinte al SUA a făcut o mulțime de afirmații false. Printre acestea se numără declarația potrivit căreia Trump a plafonat costurile la insulină în SUA înaintea lui Biden, faptul că nu au existat atacuri teroriste în timpul mandatului său și că Biden este cel care l-a pus sub acuzare, deși nu există nici măcar o singură dovadă a implicării actualului președinte al SUA în procesele lui Donald Trump.

Acestea au inclus afirmația sa falsă că a plafonat costurile insulinei înaintea lui Biden; statele albastre execută copii după naștere; nu au existat atacuri teroriste în timpul mandatului său; Biden dorește să cvadrupleze impozitele oamenilor; și Biden l-a pus sub acuzare. (Nu există nicio dovadă a implicării lui Biden în aceste cazuri).

O dezbatere dezamăgitoare

Pe fondul celor expuse anterior, nu e deloc de mirare că parte din publicul american și chiar mondial a rămas cu un gust amar la capătul dezbaterii. Asta în ciuda faptului că, în mare parte, formatul dezbaterii a funcționat bine.

Lipsa publicului de la această dezbatere a avut o însemnătate pentru că cei doi candidați au făcut de multe ori abstracție de faptul că ar trebui să se adreseze de fapt poporului american. Nu au fost dezbătute aproape deloc marile probleme cu care se confruntă Statele Unite. Biden s-a străduit să își expună punctele de vedere și să accentueze diferențele față de fostul președinte al SUA, însă pe alocuri dezbaterea a semănat mai degrabă cu o răfuială politică între doi rivali.

Spre sfârșitul dezbaterii, cei doi candidați au considerat oportun să discute despre golf, lucru care a întregit senzația unei dezbateri lipsite de consistență. Rămâne de văzut care va fi efectul acestei dezbateri în tabăra democraților care acum pare tot mai divizată între cei care susțin în continuare o candidatură a lui Biden și cei care și-ar dori găsirea rapidă a unui înlocuitor.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: