Kamala Harris şi Donald Trump şi-au făcut apariţia marţi seara la dezbaterea găzduită de ABC News, o piatră de hotar în ceea ce a fost deja o cursă prezidenţială tumultoasă. Vicepreşedinta SUA s-a îndreptat către fostul preşedinte cu mâna întinsă şi s-a recomandat: „Kamala Harris”. Trump a dat mâna cu ea, ceea ce nu făcuse la precedenta dezbatere pe care o avusese cu Joe Biden. A fost prima dezbatere între Harris şi Trump. Joe Biden şi Trump s-au confruntat în iunie, dar preşedintele în funcţie a avut o prestaţie atât de slabă, încât a provocat o prăbuşire a numărului de susţinători şi a fost nevoit să se retragă.
Iată care sunt principalele trei concluzii după dezbatere.
Harris l-a provocat constant pe Trump
Dacă democrații erau îngrijorați de o repetare a performanței slabe a lui Biden la dezbaterea de la sfârșitul lunii iunie, care a dus la ieșirea sa din cursă, această temere a fost rapid ștearsă. Harris a revenit la forma care a făcut-o câștigătoarea dezbaterilor primare democrate de la începutul anului 2020.
Harris l-a provocat constant pe Donald Trump vorbind despre procesele penale ale fostului președinte, Proiectul 2025, atacul de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021, elogierea dictatorilor, criticile la adresa lui John McCain, violențele rasiste din Charlottesville și poziționarea acestuia cu privire la avort.
Trump a fost în mod frecvent în defensivă. El a intervenit în mod repetat pentru a cere mai mult timp de la moderatorii dezbaterii.
„Pentru toți cei care ne privesc, care își amintesc ce a fost 6 ianuarie, eu spun atât: nu trebuie să ne întoarcem acolo. Să nu ne întoarcem”, a spus Harris. „Este timpul să întoarcem pagina”, a completat ea.
Trump nu a apucat să formuleze prea multe atacuri la adresa performanțelor Kamalei Harris în funcția de vicepreședinte decât pe finalul dezbaterii. Și, cu excepția unui scurt moment spre final, el nu a atacat-o cu adevărat pe Kamala cu privire la anumite poziții liberale pe care aceasta le are.
De asemenea, Trump a intrat relativ puțin în detalii cu privire la propriile sale politici, în afară de faptul că a subliniat în mod repetat planul său privind tarifele vamale.
Migranții, principalul subiect al lui Donald Trump
Singurul punct pe care Trump l-a abordat în mod constant a fost fenomenul migrației. Fostul președinte a tras o paralelă între creșterea numărului de migranți și creșterea criminalității. De asemenea, acesta a spus că în timpul administrației Biden a crescut numărul de imigranți ilegali în SUA și că dacă ar ajunge președinte ar lua măsuri, lăsând de înțeles că ar expulza numeroși migranți.
Încă din primele momente ale dezbaterii, a fost clar că Trump s-a concentrat exclusiv asupra acestei probleme.
„Au permis intrarea infractorilor”, a spus Trump, susținând fără dovezi că au existat „milioane” de infractori care au intrat în SUA. „Au permis intrarea teroriștilor. Au permis oamenilor să vină, traficanților de droguri să vină în țara noastră”, a mai spus Trump.
Afirmații radicale
Trump s-a mai remarcat printr-o serie de afirmații radicale, unele chiar halucinante. Fostul președinte a afirmat de pildă că democrații susțin execuția copiilor după naștere, moment în care moderatorul a intervenit și a spus că: „
Nu există niciun stat în această țară în care este legal să ucizi un copil după ce s-a născut”.
Trump a făcut afirmații îndoielnice și în ceea ce privește criminalitatea, spunând că aceasta „este în scădere peste tot în lume, cu excepția noastră”.
Trump s-a referit din nou la dezinformările de pe rețelele de socializare, potrivit cărora imigranții din Haiti fură și mănâncă animale de companie în Springfield, Ohio.
„În Springfield, ei mănâncă câinii”, a afirmat Trump. „Oamenii care au venit, mănâncă pisicile. Ei mănâncă animalele de companie ale oamenilor care locuiesc acolo.”
Cu doar câteva ore mai devreme, propriul partener al lui Trump, J.D Vance, recunoscuse, după ce împărtășise zvonul, că acesta ar putea fi fals. Moderatorul dezbaterii a observat că oficialii din oraș spun că zvonul este nefondat.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News