Cutremur în Japonia: Cel puţin 94 de morţi şi 222 de dispăruţi

Cutremur in Japonia
Sursa foto: Facebook / Familia Romania

Circa 222 de persoane sunt date dispărute vineri în centrul Japoniei, unde echipele de salvare încearcă în continuare să găsească supravieţuitori, la patru zile după puternicul cutremur de Anul Nou care a provocat moartea a cel puţin 94 de persoane şi rănirea a 460, informează AFP.

Două femei în vârstă au putut fi scoase în viaţă joi de sub dărâmături, însă speranţele de a găsi alţi supravieţuitori se diminuează după ce termenul de 72 de ore, considerat crucial pentru salvarea de vieţi după un dezastru natural, a expirat.

Condiţiile meteorologice de iarnă, cu ninsori aşteptate duminică, complică şi mai mult căutările.

Potrivit unui nou bilanţ anunţat vineri la jumătatea după-amiezii de către prefectura Ishikawa, unde se află Peninsula Noto lovită de cutremur, dezastrul a făcut deja 94 de victime, iar 222 de persoane sunt încă date dispărute. Dimineaţa, aceleaşi autorităţi anunţaseră că 242 de persoane erau date dispărute.

Cutremurul cu magnitudinea 7,5 produs luni la ora locală 16:10 (07:10 GMT) a fost resimţit până la Tokyo, la 300 de kilometri depărtare. Acesta a zguduit Peninsula Noto, o fâşie subţire de pământ care avansează circa 100 de kilometri în Marea Japoniei, prăbuşind clădiri şi devastând drumuri.

Cel puţin 460 de persoane au fost rănite în urma cutremurului şi a sutelor de replici care au urmat, potrivit autorităţilor din Ishikawa. Un tsunami a lovit, de asemenea, coasta şi valuri de peste un metru înălţime au măturat cheiurile, casele şi drumurile de la malul mării.

Câteva sute de persoane ale căror case au fost distruse sunt găzduite în centre de primire.

„Facem tot posibilul să desfăşurăm operaţiuni de salvare în satele izolate (…). Cu toate acestea, realitatea este că izolarea lor nu a fost rezolvată pe cât ne-am dori”, a recunoscut vineri guvernatorul prefecturii Ishikawa, Hiroshi Hase.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL