Cum a căzut USR, din nou, în penibil

Sigla USR
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

USR se încurcă în minciuni și uită că a promis o moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de Marcel Ciolacu. Partidul lui Cătălin Drulă a ajuns în situația de a nu mai fi capabil nici măcar să depună moțiunea.

„Dacă premierul Marcel Ciolacu își va asuma răspunderea pe creșterea taxelor, vom depune moțiune de cenzură, ca să se vadă cine este alături de un guvern care lovește economia românească într-un moment în care firmelor le este greu”, anunța Cătălin Drulă la începutul lunii septembrie.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu și-a asumat răspunderea pe pachetul de măsuri fiscale la începutul acestei săptămâni, iar USR a avut termen până vineri pentru a depune o moțiune de cenzură. Moțiunea de cenzură ar fi amânat aprobarea pachetului de măsuri fiscale și ar fi presupus dezbaterea și votarea moțiunii în Parlament.

Joi, în ultima zi în care se putea depune moțiunea de cenzură, USR-iștii s-au răzgândit și au spus că nu mai are sens să o depună pentru că oricum nu au șanse la o victorie în Parlament, deoarece PSD și PNL au majoritatea.

„Pe matematica parlamentară nu există în acest moment voturile ca o moţiune de cenzură să treacă”, a precizat Cătălin Drulă, joi.

USR cunoștea foarte bine matematica parlamentară încă de la început, când a făcut mari promisiuni. Știa că o moțiune depusă nu are șanse să treacă, dar în realitate USR-iștii nu aveau nici măcar voturi să depună moțiunea.

Cum a blocat USR moțiunea de cenzură

USR-iștii au reușit să blocheze activitatea opoziției și să neglijeze cel mai important instrument politic pe care îl au: moțiunea de cenzură. USR a spus de mai multe ori că nu va semna o moțiune de cenzură împreună cu AUR și au sperat că UDMR îi va ajuta să semneze moțiunea și să o depună.

Fără voturile AUR și UDMR, USR-iștii nu au avut șanse să depună moțiunea de cenzură. În același timp, chiar dacă își doreau atât de mult moțiunea, USR-iștii nici măcar nu au semnat moțiunea pregătită de AUR. Partidul condus de George Simion avea 52 de semnături pentru o moțiune de cenzură, iar cu voturile USR, Forța Dreptei și REPER ar fi reușit să strângă cele 117 semnături necesare pentru a depune moțiunea de cenzură.

USR a făcut un joc de totul sau nimic și a rămas cu nimic. Partidul condus de Drulă nu era în poziția de a refuza o moțiune de cenzură, după ce a promis-o de câteva luni.

USR-iștii spun că matematica parlamentară nu le dă șanse să câștige, însă asta nu îi oprește să depună moțiuni simple împotriva miniștrilor. Nicio moțiune simplă depusă de USR nu a avut suficiente voturi pentru o victorie în Parlament. În ultimii 2 ani, partidul condus de Cătălin Drulă a depus 13 moțiuni simple și a pierdut de fiecare dată.

USR și AUR au mai colaborat în 2021

Nu ar fi fost pentru prima dată când USR și AUR colaborau în Parlament. Cele două partide au semnat, în septembrie 2021, o moțiune de cenzură împotriva guvernului Cîțu. USR (USRPLUS la acea vreme) și AUR au strâns 122 de semnături pentru acea moțiune de cenzură, care nu a ajuns nici măcar la dezbaterea din Parlament. Guvernul Cîțu a fost demis mai târziu, după o moțiune de cenzură depusă de parlamentarii PSD, pe care USR a votat-o.

„Nu există niciun protocol, nici măcar o promisiune cu cei de la AUR. E un instrument parlamentar moțiunea de cenzură”, spunea Dan Barna, în 2021.

USR nu mai are ce să mai apere acum după ce a colaborat deja cu AUR. Moțiunea de cenzură este cel mai important instrument al opoziției și cel mai vizibil joc de imagine. Un partid care promite moțiune de cenzură și apoi refuză să semneze moțiunea nu poate câștiga încrederea unui electorat deja dezamăgit. În cele mai recente sondaje, USR stagnează la 10-12% și aceste minciuni nu-i ajută să recâștige electoratul.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: