După plecarea lui Cătălin Drulă de la conducerea partidului, în USR s-a lansat o adevărată luptă pentru putere. În prezent, două grupări mari se confruntă pentru controlul partidului. Pe lângă acestea mai există și doi candidați cu șanse infime. Fiecare dintre aceste tabere are propriul stil de conducere. Iată cum ar putea arăta în viitorul apropiat USR, în funcție de tabăra care va prelua puterea.
Tabăra Lasconi
Elena Lasconi pleacă favorită la congresul USR. Pe lista Elenei Lasconi se vor regăsi primarul Bacăului, Lucian Stanciu-Viziteu, fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, deputatul Cristina Prună şi, probabil, primarul învins al Sectorului 2 Radu Mihaiu. Lasconi s-a făcut cunoscută pentru că a votat la referendum-ul pentru Familia tradițională, detașându-se de „linia” oficială a partidului. Acest lucru a costat-o pe Lasconi locul 1 pe lista USR la alegerile europarlamentare și un loc la Bruxelles.
Dacă Lasconi se va impune atunci ne putem aștepta la un cu totul alt stil de conducere în USR, mai departe de centru și mai aproape de dreapta. Lasconi a fost lăudată de putere pentru atitudinea sa vis-a-vis de Cătălin Drulă & Co și sub conducerea acesteia USR ar putea încerca o apropiere de PNL. De asemenea, aceasta ar putea susține o regrupare a USR în jurul altor valori față de cele promovate de Drulă & Co. Într-adevăr, Lasconi ar putea urmări aplicarea unei „terapii de șoc” în USR, remodelând ideologia ambiguă a partidului. Acest lucru ar putea scoate USR de pe traiectoria descendentă din prezent, dar ar putea genera un val de plecări din partid din cauză că mulți useriști nu vor fi de acord cu această reorientare a partidului.
Tabăra Cristian Seidler
Cristian Seidler, candidat la şefia partidului, va veni şi cu o listă pentru BN, pe care se vor regăsi fostul ministru al Justiţiei, Stelian Ion, şi parlamentari ca Silviu Dehelean şi Cristian Ghica. Așa cum arată news.ro, “din tabăra Seidler fac parte “nicuşoristii”, apropiaţii lui Nicuşor Dan, deşi unii dintre ei au mai schimbat taberele în decursul anilor. Însuşi Seidler a fost nicuşorist, apoi a trecut în “teamBarna”, ca azi să revină la statutul iniţial”
Cu Seidler la conducere USR ar putea arăta cam la fel cum arată și astăzi. Asta pentru că oamenii de bază din timpul conducerii lui Dan Barna și a lui Cătălin Drulă, s-ar regăsi în această echipă. Cristian Seidler ar putea încerca să refacă unitatea partidului și să reformeze USR-ul însă șansele acestuia sunt minime din cauză că vechea gardă din USR – Cătălin Drulă, Dan Barna, Cristian Ghinea şi Vlad Botoş – se va opune cel mai probabil unor ample reforme, influențând din umbră „noua” conducere.
Radu Hossu și Vasile Gabriel Filip
Activistul civic Radu Hossu candidează și el la șefia partidului. Într-o postare pe Facebook, Radu Hossu argumentează că „USR trebuie să ajungă din nou partidul oamenilor, partidul membrilor”, al „românilor care își doresc o alternativă sinceră la vechile partide, dar și la extremism”.
Hossu vrea reformarea partidului, însă șansele acestuia de a câștiga sunt minime. Nu se știe exact cine ar putea să îl susțină pe Hossu și nici care sunt oamenii apropiați din jurul acestuia. Sub conducerea lui Radu Hossu USR ar putea redeveni partidul de protest care era în 2016-2017. În realitate USR nu și-a pierdut niciodată acest ADN însă a încercat să se adapteze vieții de partid parlamentar și nu extra-parlamentar așa cum era la începuturile sale. Este greu de crezut că această strategie ar putea funcționa însă pentru USR, fiind mai degrabă o tactică politică adoptată de partidele noi.
În fine, Vasile Gabriel Filip din Constanța este ultimul candidat rămas în cursă. Șansele acestuia sunt infime, ținând cont că nu are nici măcar susținerea liderului USR de la Constanța, Stelian Ion, acesta fiind în tabăra lui Cristian Seidler.
În concluzie, adevărata confruntare din USR se dă între Elena Lasconi & Co și Cristian Seidler & Co. Lupta ar putea fi una de uzură și s-ar putea termina cu plecări din partid. De asemenea, în funcție de cine va câștiga, USR ar putea arăta complet diferit sau foarte asemănător.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News