Paritatea salarială între femei și bărbați stagnează; „penalizarea maternității”, principalul factor care explică decalajul

Progresele spre o egalitate salarială între femei şi bărbaţi sunt minime, iar femeile din întreaga lume au de suferit de pe urma unei „penalizări a maternităţii”, cu costuri de îngrijire a copiilor prea mari şi cariere încetinite de naşteri, potrivit unui studiu al PwC, citat de AFP.

Indicele PwC „Women in Work” arată că progresele spre o egalitate salarială între femei şi bărbaţi în statele Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) au fost „extrem de lente” în ultimul deceniu, cu un decalaj salarial persistent de 14%, care s-a redus doar cu 2,5 puncte procentuale din 2011, a detaliat, marţi, PricewaterhouseCoopers (PwC) într-un comunicat.

În acest ritm, va fi nevoie de 50 de ani pentru a ajunge la paritate, a precizat firma. Mai ales că îmbunătăţirile „din ultimul an provin mai mult din redresarea post-COVID-19 a pieţii muncii decât din progrese autentice”‘, precizează PwC.

Firma de consultanţă estimează că o „penalizare a maternităţii”, o pierdere de venituri pe parcursul vieţii pentru femeile care au copii, este principalul factor care explică acest decalaj salarial.

Acesta este cauzată de o evoluţie mai lentă a carierei atunci când femeile se întorc la locul de muncă după o naştere şi de „ponderea inechitabil de mică a taţilor în îngrijirea şi educarea copiilor” la nivel mondial.

Studiul se concentrează în special pe Marea Britanie, vorbind despre o „criză a serviciilor de îngrijire a copiilor care au devenit inaccesibile şi despre ponderea scăzută de bărbaţi care îşi iau concediu parental”, forţând „un număr tot mai mare de femei să nu mai lucreze”.

„Un cost accesibil al îngrijirii copiilor este esenţial pentru a atenua presiunile asupra mamelor şi familiilor şi pentru a reduce volumul de muncă neplătită a femeilor”, susţine acesta.

„Regândirea politicilor privind concediul parental pentru a sprijini un model de tipul ‘două salarii, două cariere’ ar ajuta la schimbarea atitudinilor societăţii” în privinţa rolului taţilor şi al mamelor şi ar aduce beneficii economice pentru întreaga societate, insistă PwC.

În rândul ţărilor OCDE, Marea Britanie a coborât cinci locuri în indicele PwC privind egalitatea salarială între femei şi bărbaţi, de pe locul 9 în 2020, în plină pandemie de coronavirus, pe locul 14 un an mai târziu, ultimul an cu date disponibile.

În pofida acestui fapt, Regatul Unit rămâne în fruntea tuturor ţărilor din G7, în faţa Canadei (locul 18), a Statelor Unite (25), a Franţei (23), a Germaniei (21), a Japoniei (28) şi a Italiei (30).

Luxemburg, Noua Zeelandă şi Slovenia se află pe primele trei locuri ale indicelui, cel mai mare avans fiind înregistrat de Ungaria, care a ajuns pe locul 13, iar cea mai mare scădere de Elveţia (locul 20).

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL