Violența parlamentară, în creștere. De ce acest fenomen subminează democrația

robert manea

În ultima vreme, Parlamentul României a devenit scena unor acte de violență care nu ar trebui să se producă într-o democrație funcțională. Asta pentru că în aceste regimuri divergențele și conflictele se rezolvă pașnic, pe calea dialogului și a dezbaterii. Acesta este și rolul Parlamentului. Creșterea actelor de violență fizică în Parlament reprezintă un semn al degradării democrației autohtone.

Actele de violență parlamentară, în creștere după intrarea AUR în Parlament

Se poate observa că actele de violență parlamentară – atât fizică, cât și de limbaj – au crescut după ce partidul extremist AUR a intrat în Parlamentul României. La scurt timp după intrarea AUR în Parlament, au și început scenele de agresiune în legislativul de la București. Astfel, în 2021, deputatul AUR Dan Tănasă a devenit agresiv și l-a îmbrâncit pe un deputat USR după un schimb de replici care a degenerat în insulte. În ciuda faptului că se afla în sediul legislativului românesc, Dan Tănasă s-a comportat ca și cum s-ar fi aflat pe maidan. „Ce mă, păduche, cum adică vii tu să mă ameninți pe mine, că ce, nu înțeleg! Bă, dispari mă de aici, tu auzi ce îți spun? Dispari mă de aici. E un păcălici! Băi, îți ordon să dispari din fața mea, tu nu auzi ce îți zic? Nu mai strica aerul aici, dispari! Îți ordon să faci pași înainte!”, i-a strigat Dan Tănasă deputatului USR, Silviu Dehelean. Acesta nu a fost un incident izolat.

În 2022, liderul AUR, George Simion, și-a pierdut cumpătul în timpul unui discurs ținut de ministrul Energiei de la vremea respectivă, Virgil Popescu. George Simion s-a deplasat la tribuna Parlamentului, l-a apucat de ceafă și de un braț pe Virgil Popescu și i-a strigat „ești un hoț”. Simion a fost din nou la un pas de bătaie în septembrie 2022, atunci când a avut o altercație cu social democratul Gabriel Zetea. Scena a avut loc în şedinţa comisiei de muncă în care se dezbătea proiectul de lege privind majorarea indemnizaţiilor demnitarilor. Simion a intrat în conflict şi cu preşedintele de şedinţă, Adrian Solomon, care l-a numit ”doamna Georgeta Simeleone”. În 2023, Simion a avut o nouă altercație cu un social democrat, Alfred Simonis. Cei doi au avut un schimb de replici și injurii.

În fine, în cel mai recent caz, fostul liberal Dan Vîlceanu l-a mușcat de nas pe liberalul Florin Roman, acesta din urmă anunțând că va depune plângere penală împotriva lui Dan Vîlceanu și că va merge la Institutul de Medicină Legală. Actul a fost aprig condamnat de către liberali care au transmis că violența fizică nu trebuie să fie tolerată, cu atât mai mult în Parlamentul României.

De ce violența nu trebuie tolerată

Parlamentul este o instituție fundamentală a democrației, unde se dezbat și se adoptă legi care afectează întreaga țară. Violența fizică și de limbaj subminează principiile democrației și ale statului de drept, înlocuind dezbaterea rațională și argumentele cu forța brută. Legislativul trebuie să fie un loc unde predomină ordinea și disciplina. În plus, parlamentarii sunt reprezentanții poporului și trebuie să servească drept modele de comportament. Tolerarea violenței fizice în Parlament transmite un mesaj negativ către societate, sugerând că astfel de comportamente sunt acceptabile în rezolvarea conflictelor.

Violența în Parlament afectează negativ și imaginea internațională a României, sugerând instabilitate politică și lipsă de maturitate democratică. Aceasta poate avea consecințe asupra relațiilor internaționale și asupra percepției investitorilor străini. Parlamentarii au obligația și datoria de a se comporta matur și de a-și rezolva divergențele pe cale pașnică. Din acest motiv violența fizică și de limbaj nu poate fi tolerată ca metodă de rezolvare a conflictelor în Parlamentul României.

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: