ANALIZĂ VIP-urile și anonimii de pe lista USR la europarlamentare: cu cine vrea să câștige Drulă

Sigla USR
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

USR a anunţat luni că a încheiat procesul intern pentru desemnarea candidaţilor la alegerile europarlamentare de anul viitor. Lista USR va fi condusă de Elena Lasconi, primărița orașului Câmpulung Muscel, Dan Barna şi Vlad Voiculescu. Despre aceștia trei puteți citi mai multe AICI.

Lista este închisă conține 20 de nume. Cu alte cuvinte, cetățenii nu pot schimba ordinea candidaților, ceea ce înseamnă că doar primii au șanse reale de ajunge la Bruxelles, în timp ce ultimii nu au practic nici o șansă. De altfel ultimii 10 sunt niște adevărați anonimi. Iată cine sunt numele care completează lista USR la europarlamentare.

Cristina Prună

Prună a devenit consilier general în cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti. De aici a fost doar un pas până în politica mare. Prună a fost aleasă deputat pe listele USR în circumscripţia electorală nr. 42 Bucureşti. Mandatul său a fost validat la 21 decembrie 2016. A fost realeasă deputat USR de Bucureşti în 2020. Din decembrie 2020, ocupă funcţia de vicepreşedinte al Biroului Permanent.

În conturi, Prună are aproape 100.000 de euro. Doar în acest an, deputata USR și-a mai făcut două depozite: unul de 50.000 de lei și altul de 30.500 de dolari americani. Ținând cont că Prună este pe locul 5 pe lista USR, aceasta are șanse mari să prindă un loc la Bruxelles și să-și mai rotunjească veniturile.

Radu Mihail

Radu Mihail este membru USR din 2016. Culmea e ca tot atunci a și candidat la un loc de senator, pe care l-a și obținut de altfel. În prezent Mihail este la al doilea mandat în Senatul României. Totodată, Radu Mihail este și senator USR de Diaspora, dar nu s-a remarcat cu niciun proiect legislativ major pentru întoarcerea românilor în țară.

Potrivit declarației sale de avere, Mihail are două case, două apartamente și peste 100.000 de euro în conturi.

Corina Atanasiu

Atanasiu este fost secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Anterior ea a fost și propunere USR pentru funcția de ministru al Educației, propunere care însă nu s-a concretizat.

Conform descrierii de pe site-ul USR, este expertă în accesare de fonduri europene și are la activ numeroase proiecte de dezvoltare locală, combaterea sărăciei și din sfera educației. Atanasiu s-a făcut remarcată cu o gafă atunci când a fost propusă la Ministerul Educației, spunând că vrea un buget de 1% din PIB-ul de la stat, dar și 1% din PIB-ul de la privat, asta cu toate că România are un singur PIB.

O listă completată de anonimi

Restul candidaților de pe lista USR sunt practic o adunătură de anonimi puși parcă doar pentru a întregi lista. De altfel, aceștia au șanse minime să ajungă în Parlamentul European. Adriana Cristian este un consilier local din Cluj. George Gima este fostul director de cabinet al lui Stelian Ion, pe când acesta deținea funcția de ministru al Justiției. Teodora Stoian e un alt fost consilier la Ministerul Justiției care apoi a aterizat într-o funcție de șef de serviciu la Primăria Municipiului București. Ramona Goga este un consilier local USR în Zalău.

Alina Gîrbea a fost consilier în Parlamentul European. Este în prezent funcţionar european. Geta Daniela Drăghici este un medic băcăuan, membru USR Bacău, susținut de primarul Lucian Viziteu. Alina Totti este asistentul Claudiei Țapardel, fostă membră a Parlamentului European. Nicolae Mihai Şvab este consilierul deputatului USR Bihor, Silviu Dehelean. Emilia Mateescu este fostă prefect al județului Argeș. Ion Belu este membru USR Dolj și fost programator. Gabriela Ferguson este membru USR Marea Britanie. Lucia Hang este președinte interimar al USR Mureș, iar Dan Adrian Pop este un voluntar și fondator al editurii Elefantul Meu.

Circ pe lista USR

Lista USR la europarlamentare a generat și un scandal intern. Mai multi europarlamentari actuali nu s-au mai regăsit pe lista prezentă și au acuzat jocuri de culise și un proces netransparent. Actualul europarlamentar USR, Vlad Gheorghe a acuzat existența unor “speciali” în USR.

“Astăzi am un răspuns pentru toți cei care m-ați întrebat de ce nu sunt pe lista USR pentru alegerile europarlamentare. Răspunsul simplu: nu aveam cum să fiu pe o listă rezultată altfel decât prin votul colegelor și colegilor mei. Răspunsul complicat și dureros este că niciodată nu voi valida cu bună-știință un demers contrar statutului (Constituția unui partid).

Sunt jurist și nu pot participa sau susține o listă – oricine ar fi pe acea listă – când este foarte clar cum anume trebuie determinați candidații la alegerile europarlamentare: prin vot. Atenție, toți candidații, nu locurile 5-10, ultimii 20 și alte variante de ”portițe” și acrobații logice fără nicio valoare juridică.

Nu am intrat în politică să fiu pe o listă, ci ca să schimbăm țara asta în bine. În 2016 am reușit o premieră, să spargem blocada partidelor care de zeci de ani au batjocorit votul românilor tot reciclând aceiași oameni pe listele de partid, din funcție în funcție, în timp ce România se golea de milioane, oameni buni plecați peste hotare pentru respect și un trai decent. În 2018 am reușit o altă premieră: prima campanie internă reală a unui partid și desemnarea democratică a celor care cereau votul românilor la alegerile europarlamentare din 2019.

Am primit încrederea și votul românilor pentru că nu doar le-am promis, ci le-am și arătat că suntem ALTFEL. Că pentru noi contează principiile, regulile, în fața cărora toți suntem egali.

Nu putem cere eliminarea ”specialilor” care căpușează bugetul României când în propria ogradă unii-s ”mai egali” deât alții. Nu putem spune românilor să iasă în număr cât mai mare la vot, că votul lor contează când simulăm cu greu o democrație internă. Nu putem salva România de partidele vechi și de metehnele lor când le preluăm și pentru ”ai noștri”.

Veți auzi, probabil, că ”m-am ofticat”, că am un interes personal, că nu am bască și altele asemenea. Realitatea este că am preluat mandatul de europarlamentar în noiembrie 2020 și în nici trei ani am făcut auzită vocea românilor în Parlamentul European – de la șoferii de camion până la activiștii de mediu, am inițiat Procurorul Verde European – DNA-ul Pădurilor la nivel UE, am negociat susținere pentru România în Schengen și am obținut o rezoluție votată zdrobitor în Parlamentul European, am adus colegi din alte țări europene să vadă dezastrul din pădurile României și să ne ajute să le salvăm, am pus presiune constantă pe autoritățile din țară să respecte legea și pe români, am informat corect și constant românii despre ce se întâmplă la București și la Bruxelles, am devenit o sursă de încredere pentru presa din țară și din UE, am muncit pentru ca activitatea și bugetul Parchetului European și legislația europeană anti-corupție să fie prioritare, am inițiat și susținut confiscarea averilor și reconstrucția Ucrainei cu bani rusești, nu ai românilor și celorlalți cetățeni europeni.

Asta este pentru mine lista care contează și la care lucrez în continuare. Iar mesajele de apreciere și susținerea voastră în această perioadă îmi dovedesc că am făcut alegerea corectă.

România merită să luptăm pentru ea! Și să știți că suntem mai mulți decât cei care vor să ne facă să credem că e totul pierdut sau cei care se mulțumesc cu câteva procente, să le ajungă pentru ”listă”. Da, e greu, da, e obositor, frustrant, dar nu putem câștiga dacă ne abatem de la lege, de la valori, de la promisiunile făcute”, a scris Vlad Gheorghe.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL