Cu cine atacă USR europarlamentarele: doi milionari și un fost ministru eșuat

Sigla USR
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Elena Lasconi, Dan Barna și Vlad Voiculescu deschid lista de candidaţi USR pentru alegerile europarlamentare din iunie 2024. USR mai transmite că continuă construirea polului de dreapta care va aduna forţele reformiste ca alternativă la corupţia PSD-PNL şi extremismul AUR. Lista comună pentru alegerile europarlamentare a polului de dreapta va fi finalizată după negocierile cu PMP şi Forţa Dreptei. Procesul electoral decis astăzi de Biroul Naţional se referă doar la candidaţii din partea USR.

Faptul că Elena Lasconi deschide lista este oarecum surprinzător, ținând cont că aceasta i-a luat locul lui Dan Barna, mâna dreaptă a lui Cătălin Drulă. Iată ce știm despre fiecare candidat.

Elena Lasconi, primarul îmbogățit al USR

Elena Lasconi
Sursa foto: Elena Lasconi

Elena Lasconi și-a început cariera în PRO TV, unde a lucrat 25 de ani. Ulterior a renunțat pentru politică. În cadrul unui interviu luat în 2021, aceasta spunea că are 9.000 de lei salariu lunar ca primăriță și că atunci când se afla la PRO TV câștiga această sumă în 40 de minute: „Am 9.000 de lei salariul de primăriță. E multă muncă și bătaie de cap, dar îmi place. Stau 14 ore în primărie și mă înjură toți. Știi în cât timp făceam eu banii ăștia, când eram la PRO TV? Când mă duceam să vorbesc la eveniment? În 40 de minute. Și nu mă înjura nimeni”.

Lasconi spunea că vrea să facă din Câmpulung Muscel un Las Vegas: „Vreau să fac un fel de Vegas din Câmpulung Muscel! Să vină oamenii din toată lumea să se căsătorească la noi, pentru că avem locuri de poveste!”.

Câțiva ani mai târziu Câmpulung Muscel nu e nici pe departe Las Vegas. În schimb, Lasconi trăiește ca în Las Vegas. Potrivit declarației sale de avere, Lasconi deține un teren în Câmpulung de aproape 5.000 m pătrați, trei terenuri la Scornicești, în Olt, un teren la Mogoșoaia și două terenuri la Topalu, în Constanța. Pe lângă asta, Lasconi mai deține o casă la Câmpulung și trei apartamente în București.

Dan Barna

Dan Barna
Dan Barna/Inquam Photos / Octav Ganea

Dan Barna, fostul lider al USR este cunoscut mai ales pentru eșecurile din trecut. Sub bagheta sa, USR a pierdut mai mulți membri în perioada 2019 – 2021, până când Barna a fost învins în alegerile interne de către Dacian Cioloș. Probabil că cel mai răsunător eșec al lui Barna a fost cel din 2019, de la alegerile prezidențiale. Deși se vede la Cotroceni, Barna a reușit contraperformanța de a fi depășit de Viorica Dăncilă. În ciuda faptului că nu a ajuns nici măcar în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, Barna s-a încăpățânat să rămână în fruntea partidului, lucru care a dus la plecarea a mai mulți membri USR în semn de protest față de acesta. Chiar și după scorul slab obținut la parlamentarele din 2020, Barna a continuat în fruntea formațiunii până când aripa PLUS a decis că acesta trebuie contestat deschis. Barna a fost învins în alegerile interne, dar a revenit în prim planul formațiunii după plecarea lui Cioloș și venirea lui Cătălin Drulă, el însuși un apropiat al lui Dan Barna.

Din funcția de vicepreședinte USR, Dan Barna a ajuns să se viseze în fruntea ministerului de Externe. Răspunsurile halucinante date de Barna în timpul audierilor din 2021, i-au făcut pe membri comisiei de specialitate să-i dea aviz negativ acestuia. Barna va rămâne în istorie cu declarația, făcută în timpul audierilor, potrivit căreia: „Statele Unite și-au luat mâna de pe țările din estul Europei, îndreptându-și atenția spre zona Pacific”. Războiul din Ucraina și întărirea flancului Estic al NATO sunt doar două lucruri care demonstrează contrariul afirmației lui Barna.

În fine, de reținut ar mai fi și faptul că Barna deține o avere impresionantă – 2,2 milioane de lei și deține trei apartamente.

Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu/INQUAM Photos/George Calin

În fine, al treilea om de pe lista USR la europarlamentare este nimeni altul decât Vlad Voiculescu. Acesta din urmă și-a demonstrat deja limitele, atunci când s-a aflat în funcția de ministru al Sănătății, între decembrie 2020 și aprilie 2021. Voiculescu a fost ministru așadar într-un moment dificil, respectiv într-o perioadă de pandemie globală. Dar în timpul conducerii sale, România s-a aflat la coada Europei în ceea ce privește vaccinarea. Eforturile întreprinse de Voiculescu, în calitate de ministru al Sănătății nu au adus rezultatele scontate. Prea lipsit de idei și prea puțin implicat, Voiculescu nu a reușit să se transforme în liderul de care România ar fi avut nevoie în acel moment. Așa că acesta și-a delegat practic atribuțiile de PR către alți oameni – Valeriu Gheorghiță și Raed Arafat, cei care vor deveni principalii comunicatori ai Guvernului în timpul pandemiei.

În timpul conducerii lui Voiculescu, românii vor vedea și unul dintre cele mai grave incidente din istoria post-decembristă a României – incendiul la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”. Acest evenimnet avea să declanșeze Planul roșu de Intervenție și să ducă la un bilanț tragic al deceselor: 21 de morți, pacienți COVID. Patru dintre victime au murit pe loc, iar restul, pe parcursul mai multor zile sau săptămâni, după ce fuseseră transferate la alte spitale.

Reacția lui Voiculescu în cazuș tragediei de la „Matei Balș” a fost pasivă. Acesta și-a asumat prea puțin răspunderea, încercând să arunce vina pe greaua moștenire. Ca și în cazul campaniei de vaccinare, episodul de la Matei Balș a demonstrat lipsa de leaderhip a lui Voiculescu.

În conluzie, decizia USR de a deschide listele cu cei trei demonstrează fie că partidul se confruntă cu o adevărată criză de cadre, împing la nesfârșit aceiași oameni în față, fie că USR este cuprins de un soi de clientelism, în care doar cei privilegiați au șansa de a reprezenta partidul la nivel european, în ciuda limitelor pe care aceștia le-au demonstrat deja.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL