CSAT, 19.09 2024: Oportunităţile pentru consolidarea Parteneriatului Strategic cu R. Moldova reprezintă unul dintre subiectele de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, convocat la Palatul Cotroceni, de preşedintele României, Klaus Iohannis.
Situația din Republica Moldova este însă, foarte complicată, mai ales în contextul Referendumului din 20 octombrie dar și cel geopolitic din regiune.
Potrivit fostului ministru al Apărării din R. Moldova, Anatol Șalaru, preoții amenință populația că se vor închide bisericile dacă va trece referendumul. „Peste 130 de preoți au fost chemați la Moscova, au primit bani de acolo, au primi cadouri, au semnat angajamente și acum colectează semnături pentru candidații lui Șor”, afirmă Anatol Șalaru.
„În contextul acesta geo-politic Republica Moldova a devenit o țară importantă. Rusia încearcă să preia controlul în Republica Moldova, în contextul războiului. Se are în vedere și invitația de aderare la Uniunea Europeană și începerea negocierilor de aderare, că aici e foarte important ca Republica Moldova să-și ducă la capăt promisiunile, angajamentele asumate și în cele 35 de capitole’.
Anatol Șalaru trage un semnal de alarmă despre situația încordată din R. Moldova punctând că referendumul ar putea să nu treacă.
„Dar lucrurile sunt un pic îngreunate de faptul că Rusia încearcă să se implice în alegerile din Republica Moldova și în Referendum. Până și preoții au fost chemați la Moscova, au primit bani de acolo, au primi carduri, au semnat angajamente și acum colectează semnături pentru candidații lui Șor pentru a se înregistra la alegeri. Ei fac propagandă pro-rusească prin biserici, prin localitățile unde activează.
Deci situația este foarte incordată și există riscul ca acest referendum să nu treacă. Alegerile vor avea loc practic peste o lună, pe 20 octombrie, iar în Republica Moldova nu există, nu se simte atmosfera aceasta de campanie electorală, de luptă electorală.
Încă își colectează unii semnăturile, se pregătesc să depună listele pentru a-și înregistra grupul, de exemplu, dacă vrei să îi să participi la dezbaterile cu privire la necesitatea sau în oportunitate a acestui referindum, partidele se înregistrează la Comisia Electorală Centrală, iar la prezidențiale trebuie să depună minimum 15.000 de semnături valabile. Ceea ce nu este prea ușor pentru Republica Moldova.
Unii deja n-au mai fost înregistrați, le-au fost respinse dosarele de înregistrare. Situația nu este ușoară și în acest context sperăm că Maia Sandu va câștiga alegerile. A trece acest referendum este foarte important pentru a transmite un semnal Uniunii Europene că Republica Moldova nu renunță la parcursul european”.
Șalaru are speranța că referendumul va trece deoarece, spune el, sistemul electoral din Republica Moldova este competent și supervizat de partenerii occidentali. Pe de altă parte, temerea sa este aceea că oamenii pot veni la la alegeri și vor lua doar buletinul pentru alegerile prezidențiale și nu vor lua buletinul și pentru referendum.
„Sistemul electoral din Republica Moldova este foarte bine pus la punct cu ajutorul partenerilor occidentali și e foarte greu să faci anumite anumite artificii, falsificări, fiindcă se înregistrează fiecare cu buletinul. Apoi apare simultan rezultatul la Comisia Electoral Centrală. Se vede, se controlează foarte bine, tot procesul este digitalizat. Nu prea există posibilitatea de a influența, dar problema este că oamenii pot veni la la alegeri și vor lua buletinul pentru alegerile prezidențiale și nu vor lua buletinul pentru referendum, fiindcă e important pentru ei ca să nu existe o prezență la vot”.
Despre imersiunea politicului în lumea bisericească, Anatol Șalaru vine cu exemple clare care amenință democrația din Republica Moldova.
„Am avut și o situație de conflict cu anumite fețe bisericești. De exemplu, un deputat de la PAS, Vasile Soimaru a declarat într-o emisiune că probabil, în toamna asta, Mitropolia Moldovei care este de fapt o mitropolie din componența bisericii, Rusia a declarat că ea va fi închisă și atunci acești preoți care au fost la Moscova au început să umble prin sate și să spună să colecteze semnături spunând că semnați vă rog că să nu ne închidă biserica.
Ei fac o propagandă antiguvernare datorită greșelilor unei anumite persoane care a declarat o prostie, iar a 2-a zi mai alesandu-și guvernul și Parlamentul a ieșit cu declarație că nu este adevărat că nu au de gând să închidă biserica, că de fapt fiecare poartă răspundere separat, că dacă de exemplu un polițist e implicat în scheme criminale, nu poți să spui că noi interzicem poliția și închidem Ministerul de Interne. Deci dacă un preot este implicat în anumite acțiuni subversive trebuie tras la răspundere.
Ei s-au folosit de această gafă a unui deputat și acum merg pe idee că biserica va fi închisă și noi trebuie să votăm pentru candidații Moscovei, că dacă ăștia câștigă din nou ne vor închide biserici.
Este panică în rândul oamenilor care nu au acces la Mitropolia Basarabiei deoarece aceasta, în Republica Moldova, este inactivă, este foarte slabă, nu controlează atât bisericile cât le controlează Mitropolia Moldovei.
Unii episcopi se subordonează direct Moscovei, nu se subordonează mitropolitului general Moldovei și primesc indicațiile direct de la Moscova”.
Anatol Șalaru vorbește despre anumiți preoți care „sunt baza Coloanei a 5-a și reprezintă Rusia în Republica Moldova”.
„Trebuie să adoptăm o legislație care interzice propaganda în biserici, implicare bisericii în politică, propaganda valorilor rusești, propoganda războiului. Fiindcă preoții din biserici primesc finanțare de la Moscova și sprijină războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Ei sunt pentru ocuparea Republicii Moldova de către armata rusă. Acești preoți sunt de fapt baza Coloanei a 5-a și reprezintă Rusia în Republica Moldova. Deci acești preoți trebuie excluși din biserică.
Vă imaginați că în Republica Moldova, nu sunt doar români, sunt de alte naționalități care aparțin de biserica rusă și la sate, oamenii nu prea au acces la informații. Ei cred ce le spune preotul.
Ei merg în fiecare duminică la biserică și preotul le spune că dacă o să mergem în Europa o să ne facă pe toți homosexuali și dacă n-o să fim cu rușii, atunci o să ne ocupe alții și o să ne închidă bisericile, o să ne facă catolici. Asta este retorica lor, am înțeles, este foarte primitivă, dar oamenii neinformați sunt foarte ușor de manipulat, mai ales oamenii de la țară, care nu au acces la informații, care nu prea se interesează de anumite chestii și cred orbește ceea ce le spune preotul”.
Șalaru spune că deși UE acordă mult sprijin Republicii Moldova, „nici Uniunea Europeană, nici autoritățile nu au capacitatea de a opri răspândirea și lansarea zvonurilor pe care o are Moscova”. Zilnic are loc această propagandă de indoctorinare a cetățenilor, de lansare a zvonurilor false. „Mai ales acum, ei au investit și investesc în continuare foarte mulți bani, fiindcă se pare că Republica Moldova nu a reușit să închidă toate canalele de finanțare”.
„Eu știu de la anumiți oameni că de exemplu preotul din sat le-a dat celor care colectează semnături pentru candidați câte 100 euro. Sau preoții care au fost la Moscova (peste 130 de preoți au fost la Moscova) au zis că ei și-au cumpărat bilete din banii lor. Dar un bilet la Moscova costă 700 euro doar într-o direcție. Biletele sunt foarte scumpe. Poți ajunge doar prin Turcia sau prin Erevan. Preoții care se plâng că sunt săraci, că mor de foame, că nimeni nu-i ajută, au avut bani să meargă la Moscova, să cumpere bilete, să fie cazați în hoteluri, să meargă pe la restaurante, să cumpere cadouri, să vină și să dea bani la oameni, câte 100 euro pentru a colecta semnături”.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News