Anatol Țăranu: „Maia Sandu nu mai are de unde să crească, în turul doi”. Ce șanse îi rămân

Foto Europa Libera Moldova

Analistul politic și fost ambasador al R. Moldova în Federația Rusă, Anatol Țăranu a explicat pentru PS News cauza rezultatelor, din acest moment, ale alegerilor prezidențiale și referendumului care s-au desfășurat duminică, 20.10 a.c. în țara vecină, dar și previziunile pentru turul doi al alegerilor pentru cea mai înaltă funcție în stat.

Așteptăm să se numere ultimele voturi din diaspora care, practic, ar garanta această victorie la minim a opțiunii pro-europene, a referendumului, dar va fi o victorie à la Pirus. (n.r. Regele Pirus din antichitate a câștigat războiul cu pierderi atât de mari încât victoria lui a fost văzută ca o înfrângere).

În cazul nostru dacă victoria se va confirma, aceasta va fi la limită, ceea ce va face ca oponenții parcursului european să o conteste. Și asta creează foarte multe probleme pentru Maia Sandu, în turul doi. Desigur că asta este varianta mai bună decât un eșec total la referendum.

Maia Sandu nu mai are de unde să crească din voturile primului tur

Dacă ne uităm peste rezultatele tuturor celorlalți contracandidați, acolo majoritatea, cu două excepții care abia au acumulat un procent, toți ceilalți sunt anti-europeni și asta va fi baza de creștere în turul doi pentru Alexandr Stoianoglo, iar Maia nu mai are de unde să crească din ceea ce s-a votat în primul tur.

Șansa Maiei Sandu ar fi o mobilizare maximă, dar această victorie la limită a referendumului îi crează mari probleme pentru turul doi.

Și această certitudine relativă, care exista înainte, inclusiv pentru experții din R. Moldova, privitoare la rezultatele prezidențiale, acum certitudinea dispare deoarece în turul doi va fi o luptă acerbă. Ambii candidați au șanse să obțină mandatul. Alexandr Stoianoglo are de unde să acumuleze, din ce s-a votat în primul tur,deoarece majoritatea contracandidaților sunt anti-europeni iar voturile lor se vor duce la Stoianoglo.

Există o mare dezamăgire pentru politicile guvernului pro-european din ultimii 4 ani

Dina păcate, spune politologul, există o mare dezamagire pentru politicile care au fost promovate de guvernul pro-european pe parcursul ultimilor 4 ani.

Politicile guvernului pro-european sunt iarăși o problemă foarte mare pentru Maia Sandu. Exista o grupare puternică în jurul lui Stoianoglo. Este vorba despre această parte a societății moldovenești care votează pentru un candidat pro-rus în orice condiții, indiferent de dreptate, conjunctura, etc. Ei, în mod tradițional, votează în acest fel.

Anatol Țăranu  amintește că la ultimele alegeri prezidențiale Igor Dodon a pierdut alegerile în fața Maiei Sandu din cauză că a fost implicat în mai multe dosare de corupție și asta a creat o devansare, un absenteism în rândul alegătorilor pro-ruși pentru că și Dodon reprezenta într-un mod firesc opțiunea pro-rusă.

Peste 1,55 milioane de cetățeni cu drept de vot din Republica Moldova au votat duminică în primul tur al alegerilor prezidențiale și referendumul pentru aderarea la UE a țării, o prezență record de peste 51,5%. Comparativ, la alegerile prezidențiale din 2020, prezența la vot a fost, în primul tur, de 48,54%.

După numărarea voturilor din 98,6% din cele 2.219 secţii de votare, a rezultat că 50,18% dintre cei 1.467.808 alegători care au votat la referendum au răspuns „Da” la întrebarea: „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Ceea ce înseamnă că 49,82% au dat un răspuns negativ.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: