Andrei Caramitru: La puterea de cumpărare suntem pe acelaşi loc cu Spania. Ştiu că o să urlaţi

A. Caramitru
Sursa foto: captură video

Economistul Andrei Caramitru a prezentat ultimele date Eurostat, conform cărora în privinţa puterii de cumpărare la nivel mediu, România ocupă acelaşi loc cu Spania, în faţa unor ţări precum Malta, Cehia, Grecia, Croaţia sau Ungaria.

El i-a sfătuit pe contestatarii acestor cifre să îşi ajusteze perspectiva asupra realitaţii, chiar dacă nu le convine.

„Aveți incredere in cifrele de la Bruxelles? UE Adica? Eurostat? Ca dacă da – si ar trebui sa aveți încredere – veti fi șocați.
PIB-ul e ceva care măsoară economia dar nu bunăstarea oamenilor. Așa ca astia se uita la consumul per capita ajustat la puterea de cumpărare – adica cât pot cheltui oamenii medii in mod real.
Ei si Romania sta așa, la sfârșit de 2022. Suntem 86% din media UE. Adica:
– PESTE următoarele tari din Europa : Malta, Cehia, Estonia, Grecia, Slovacia, Letonia, Croatia, Ungaria, Bulgaria
– La acelasi nivel, identic, cu Spania (!!!)
– extrem de aproape, la 1%, de Portugalia, Polonia si Slovenia (posibil sa le depășim pe toate in 2023).
Știu ca o sa urlati. Dar dar dar – autostrăzi, spitale, corupție, scoli, Educatie PISA !!!! NU au legătura – vorbim de consum, putere de cumpărare reala, atât.
O sa ziceți – daaaaar e saracie, sunt câțiva milionari care trag media in sus !!!!!! NU. Coeficientul de inegalitate (Gini) e la nivelul mediei europene si scade nu creste.
O sa zbierati – da poate consumam – dar e pe datorieeee!!!! DELOC. Nivelul de credite e mult mult mai scăzut decât media Europeană, nu creste – cresc depozitele, economisirea populatiei care e enorma, nu creditarea. E pe dos.
O sa mai ziceți – minciuni !!!!! Prețurile sunt imense. Tocmai ca nu sunt – sunt mult sub cele Europene. Vorbiți aiurea (coșul de consum nu e doar saint pelerino si camambert deștepților).
Așa ca respirați frumos. Treceti peste șoc, internalizat informația, si ajustați-vă perspectiva asupra realității. Ca altfel ramaneti defazați si nu înțelegeți nimic din ce se întâmpla in jurul vostru. Not helpful”, a scris Caramitru pe pagina sa de Facebook.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL