Andrei Corlan: Bucureștiul este singurul oraș din România care depășește limita de poluare stabilită de OMS

Andrei Rudolf Corlan/profit.ro
Andrei Rudolf Corlan/profit.ro

Invitat la emisiunea „Puterea Știrilor” de la PSNews, Andrei Corlan, comisarul general de la Garda Națională de Mediu, a adus în discuție preocupările serioase legate de calitatea aerului în București și în România în general. Corlan a subliniat că principala sursă de poluare din București este traficul rutier, conform unui studiu științific validat în 2018, și a atras atenția asupra problemelor nerezolvate în acest domeniu în ultimii ani.

„În mod cert, având în vedere că avem un studiu științific care fundamentează afirmația pe care a o fac acum este traficul. Este principala sursă stabilită de specialiștii în domeniu, într-un studiu validat, aprobat și autorizat prin Consiliul General al Municipiul București în 2018 și așteptăm acel studiu nou despre care am spus. Este evident Bucureștiul nu și-a rezolvat problema și e necesar ca Bucureștiul să își și rezolve problema. Bucureștiul a rămas în urmă cu 2 ani, referitor la această problemă a calității aerului”, a subliniat el.

În plus, o investigație recentă realizată de jurnaliștii de la The Guardian a dezvăluit că 98% dintre europeni respiră aer extrem de poluat, ceea ce este asociat cu aproximativ 400.000 de decese anual. Aproximativ toți locuitorii din șapte țări din Europa de Est, printre care se numără și România, au niveluri de poluare de două ori mai mari decât limitele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). În cazul Macedoniei de Nord și a Serbiei, mai mult de jumătate din populație trăiește cu un nivel de poluare de patru ori mai mare decât cel indicat de OMS.

El a fost întrebat cum explică faptul că România întregistrează un nivel dublu de particule față de indicațiile date de reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății și a precizat că în prezent doar Bucureștiul mai depășește limita stabilită de OMS.

„Există un studiu al OMS-ului, acel studiu se referă la mai multe aspecte, nu strict la poluare; poluarea, fiind enumerată printre posibile cauze asociate cu diverse boli cardio-respiratorii care pot conduce la deces. În România, acum câțiva ani erau mai multe orașe în această categorie doi. Ele au planuri integrare de calitate a aerului și au ieșit din reavizul de infringement. Bucureștiul, însă, din păcate, care nu mai zic este și capitala țării, a rămas puțin în urmă și cu siguranță Garda de Mediu a dat toleranță zero față de orice fel de abatere de la obligațiile care vin fiecăreia dintre instituțiile și entitățile care au rolul de a asigura în mediul curat românilor și cetățenilor orașelor din România”, a mai spus el.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: