Andrei Enache şi Dragoş Ghile, recorduri mondiale la Europenele de înot în ape îngheţate de la Oradea

Sursă foto: Facebook / CS Dinamo Bucuresti

Înotătorul Andrei Enache, 19 ani, a reuşit un nou record mondial, câştigând cea mai rapidă serie din proba de 250 m liber, iar Dragoş Ghile a câştigat aurul la finala de 100 m fluture, tot cu record mondial, duminică, în ultima zi a Campionatelor Europene de înot în ape îngheţate de la Oradea.

„Astăzi intrăm în istorie cu un nou record mondial, reuşit de Adrian Enache, 19 ani, care a câştigat cea mai rapidă serie din proba de 250 m liber şi a devenit campion mondial în clasamentul general, o performanţă extraordinară, cu un avans foarte bun faţă de locul doi. România a mai câştigat finala de 100 m fluture, prin Dragoş Ghile, un megasportiv care a reuşit să se claseze la un avantaj important faţă de al doilea clasat. Şi mai avem multe alte medalii obţinute de români, la categorii de vârstă, fiind o zi în care am cules multe medalii pentru delegaţia României”, a declarat, pentru AGERPRES, organizatorul evenimentului, Ovidiu Tirla.

Andrei Enache a înotat 250 de m în 2 minute, 35 de secunde şi 94 de sutimi, record de vârstă şi record mondial.

La cea mai rapidă cursă la 50 m liber feminin, tânăra sportivă Simona Chiru a câştigat medalia de argint, după ce sâmbătă la 100 metri liber, a reuşit să se plaseze pe primul loc în finală, stabilind şi un nou record mondial.

În a treia zi de concurs, duminică, au avut loc probele de 50 m spate, feminin şi masculin, 100 m fluture, 50 m liber. Ştafeta 4×50 m mixt şi ştafeta de 4×250 m mixt. Apa din bazinul olimpic a avut temperatura de 4,4 grade Celsius.

Înainte de festivitatea de premiere, preşedintele IISA, Ram Barkai, a declarat, pentru AGERPRES, că apreciază „foarte buna organizare a competiţiei europene de către orădeni, într-o locaţie foarte frumoasă, cu bazin în interior şi în aer liber, cu apă foarte bună, condiţii foarte bune pentru concursuri profesioniste.”

„Deşi concurăm unii împotriva altora, odată concursul încheiat, ne ajutăm unii pe alţii, pentru că este frig, este un sport extrem. Nu este ca în apă caldă; avem patru grade, alteori sunt zero grade, astăzi e foarte bine, la 8 grade afară, dar alteori e minus 15. Aşadar, când practici înotul extrem, poţi să o faci doar ştiind că cineva are grijă de tine”, a declarat, pentru AGERPRES, Ram Barkai. În final, acesta a adresat un mesaj: „Make ice, stop war!” („Faceţi gheaţă, opriţi războiul!).

Primele Europene la înot în ape îngheţate au reunit, în perioada 1-4 februarie, delegaţii din 27 de ţări. România a fost reprezentată de 35 de înotători, din care opt fete.

Oradea a avut trei competitori în acest campionat european: organizatorul evenimentului, Ovidiu Tirla, care duminică, la 50 m spate, a câştigat medalia de argint, la categorie de vârstă, şi tot argint la 50 m liber, la categorie de vârstă, alături de Antonio Alexandrescu, medaliat cu bronz la 50 m liber.

„Eu am luat trei medalii din patru probe, deci ar trebui să fiu foarte mulţumit”, a precizat Ovidiu Tirla, membru în boardul IISA România.

La final, Ovidiu Tirla a dorit să transmită mulţumiri tuturor celor care s-au implicat în buna desfăşurare a primului Campionat European de înot în ape îngheţate.

„Vreau să apreciez implicarea tuturor, de la oferirea bazei sportive de către CSM Oradea, împreună cu Primăria şi Visit Oradea, fără de care nu am fi reuşit să organizăm acest eveniment. În aceste zile de competiţie, am primit doar felicitări legate de organizare şi de condiţiile pe care le-am oferit. Şi desigur nu ar fi fost posibil fără sponsorii care au ajutat la acoperirea unei mari părţi din cheltuieli”, a declarat Ovidiu Tirla.

Evenimentul a fost organizat la Oradea de IISA (International Ice Swimming Association), Asociaţia Sportivă Ice Swimming and Open Water, în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea, Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (APTOR – Visit Oradea) şi Clubul Sportiv Municipal Oradea.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: